sirotka2
hrana in vitalnost

Zakaj v jedilnik vključiti sirotko?

Če ljudem omenimo besedo sirotka v prahu, se bodo najverjetneje spomnili njenega okusa, kar bo povzročilo grimaso na njihovem obrazu. Čeprav je v osnovi sladka, pa sčasoma pridobiva na kislosti. Zaradi svoje sestave je sirotka za zdravje ena najboljših živil, ki jo lahko dodamo na svoj jedilnik, njene zdravilne učinkovine pa je prepoznal že sam Hipokrat. Ne samo, da blagodejno vpliva na prebavo ter posledično počutje in imunski sistem, pripomore tudi k manjši telesni teži in razstrupljanju telesa.  Še večja prednost pa je, da se vse njene pozitivne in hranilne razmeroma hitro vsrkajo v organizem. V nadaljevanju preberite vse, kar morate vedeti o tem prehranskem dopolnilu.

sirotka4

Kaj je sirotka v prahu?

Sirotka je stranski proizvod, ki nastane, ko iz mleka med postopkom sirjenja izstopijo beljakovina kazein in mlečne maščobe. Največkrat je v tekoči obliki, če pa ji odvzamemo tekočino, dobimo sirotko v prahu. Njene ključne sestavine, zaradi katerih bi morala biti redno na vašem jedilniku, so beljakovine, vitamini skupine B in kalij in kalcij, vsebuje pa tudi aminokisline, ki so nujne za delovanje telesa. Po okusu je sladka, saj vsebuje velik delež mlečnega sladkorja oz. laktoze, vendar s časom postaja vedno bolj kisla. Pohvali se lahko tudi z izjemno malo maščob in nizko energijsko vrednostjo.

Kakšen vpliv ima sirotka za zdravje?

Splošno znano je, da sirotka v prahu uravnava presnovo ter omogoča hitrejšo obnovo celic. Dobrodejno vpliva tudi na prebavila, saj spodbuja razvoj zdravju koristne mikroflore v debelem črevesju, kar vpliva na splošno izboljšanje počutja in boljši imunski sistem. Sirotka v prahu spodbuja izločanje prebavnih sokov, podpira gibanje črevesja in uravnava laktozno intoleranco. Poleg ugodnega vpliva na prebavo, spodbuja tudi delovanje ledvic, jeter in žolčnika, s čimer pospešuje razstrupljanje telesa. Različna literatura navaja tudi, da znižuje krvni tlak, zaradi nizke vsebnosti natrija in pa je še posebej primerna za ljudi z visokim krvnim tlakom. V kombinaciji s telesno aktivnostjo tudi zmanjšuje zalogo telesnih maščob, vpliva pa tudi na apetiti, saj višji vnos kakovostnih beljakovin omogoča daljši občutek sitosti.

sirotka1

Za koga je primerna?

Sirotko v prahu so najbolj popularizirali športniki in dvigovalci uteži, čeprav jo najdemo v različnih drugih živilih vsakodnevne rabe in jo lahko tudi pripravimo na različne načine. Poleg prehranskega dopolnila se uporablja tudi kot dodatek pri proizvodnji klobas, juh, pekovskih proizvodov, sirov in namazov, različica brez laktoze pa je pomembna sestavina otroške hrane. Zaradi bogate hranilne vrednosti in pozitivnih učinkov bi morala biti na jedilniku vseh ljudi, ne samo športnikov in tistih, ki imajo posebne prehranske diete oz. želijo izgubiti nekaj kilogramov.

Živilo za dobro počutje in moč

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in nizke kalorične vrednosti je sirotka v prahu obvezna na jedilniku tistih posameznikov, ki želijo izgubiti nekaj telesne teže ali povečati mišično maso. V mislih nimamo samo športnikov in fitnes navdušencev, temveč tudi vse tiste, ki zaradi poškodb ali bolezni trpijo za mišično atrofijo oz. upadom mišične mase. Ker so temu izpostavljeni tudi starostniki, jo je priporočljivo uvrstiti tudi na njihov jedilnik. Če vam sam okus ni všeč, jo lahko brez skrbi zmešate z zelenjavnim  smoothijem, jogurtu, prigrizku z rižem, poda pa se tudi h gozdnim sadežem in jagodičevju.

Ali ste vedeli, da …

  •   Jo boste najhitreje našli v specializirani prodajalni s prehranskimi dodatki ali lekarni?
  •   Iz 10 litrov mleka nastane le 1 kg sira?
  •   Jo najdemo v vsakem mleku, ne samo kravjem, torej tudi v kozjem, laminem, mačkinem ipd?
  •   Večino sirotke še vedno velja za odpadni material, nekaj od te se je uporabi še kot krma za živali.
  •   So prvi zapisi o njenih koristnostih so nastali pred približno 8000 leti?
  • · So jo v 17. stoletju v Angliji postregli kot koktajl?