healthy fats
hrana in vitalnost

Katere so zdrave maščobe za razvoj mladih športnikov?

Čeprav se jih velikokrat drži slab sloves, pa niso vedno samo slabe. Maščobe so nujne za normalno in zdravo delovanje človeškega telesa, še posebej pri mladostnikih in otrocih, ki še rastejo in se razvijajo. Mladi športniki ne kurijo kalorij le na treningih in tekmovanjih, temveč tudi v pospešenem obdobju rasti in razvoja. Zato je pomembno, da ne glede na to, s katerim športom se otrok ukvarja, da uživa kakovostno, hranilno in predvsem uravnoteženo hrano. To pomeni, da v telo vnese dovolj hranil, s katerimi zadovolji dnevne energijske potrebe, saj je le tako lahko njihovo športno udejstvovanje na maksimumu. V nadaljevanju preberite, zakaj so zdrave maščobe na jedilniku mladih nadobudnih športnikov nujne.

zdrave maščobe22

Zdrave maščobe so osnovno makrohranilo

Maščobe so eno od treh makrohranil, ki jih naše telo potrebuje, so ključni del jedilnika vseh ljudi ter bistvene za zdravje in preživetje. Ne le da predstavljajo vir energije, temveč zagotavljajo tudi, da v organizem z njihovo pomočjo prejmemo dovolj vitaminov in esencialnih maščobnih kislin, poleg tega pa tudi uravnavajo proizvodnjo hormonov, zagotavljajo izolacijo in ščitijo organe.

Zdrave maščobe v prehrani mladega športnika

Otroci ne rastejo in se razvijajo samo v dobre športnike, temveč raste in se razvija tudi njihovo telo. Razvijajoče se telo že samo po sebi potrebuje hranila, vitamine in minerale, ob večjih fizičnih naporih pa to potrebuje še bolj. Odvečne maščobe se shranijo v telesu ter se razgradijo in uporabijo kot vir energije pri nizko intenzivnih dejavnostih. Vendar pa je za mlade športnike dobro vedeti, da ta proces ni tako učinkovit kot uporaba ogljikovih hidratov za gorivo, še posebej pri visoko intenzivni vadbi, zato hrane pred vadbo ni treba dopolnjevati s povečano količino maščob na enak način kot pri ogljikovih hidratih.

V katerih živilih jih najdemo?

Zdrave maščobe so nenasičene, največkrat so te rastlinskega izvora, čeprav jih najdemo tudi v živalskih izdelkih. Te najdemo v kokosovem olju, oljčnem olju, avokadu, maslu, oreščkih, ribjem olju, lanenem olju, mastnih ribah, soji, gorčičnih semenih … Znano je, da njihovo uživanje preprečuje bolezni srca in ožilja, da ima pomembno vlogo pri preprečevanju krvnih strdkov, niža krvni tlak, ureja ravnovesje vode v telesu, blaži bolečine, lajšo vnetja in krepi imunski sistem. Njihovo uživanje vpliva tudi na delovanje možganov, boljšo koncentracijo in pomnjenje, kar je za otroke v razvoju še kako pomembno.

zdrave maščobe2

Jedilnik mladega športnika

Jedilnik mladega športnika, ki se ukvarja z intenzivno športno dejavnostjo, naj bo predvsem kalorično zadosten, raznovrsten in hranljiv. Veliko bolj kot na to, kaj naj otroci jedo, posvetite pozornost temu, čemur se naj raje izogibajo, na primer hitri hrani, sladkarijam, sladkim pijačam ipd. Seveda pa obstajajo različni načini, kako popestriti jedilnik, da bo tudi njihova fizična pripravljenost kar se da najboljša. Na primer, v jogurt vmešajte oreščke in semena, sadnemu obroku dodajte arašidovo maslo, sendviču dodajte rezino avokada, namesto krekerjev pa naj v omako pomakajo korenček ali kumaro. Seveda pa se za ustreznost jedilnika mladega športnika posvetujte s strokovnjakom oz. športnim dietetikom, ki bo pomagal pri načrtovanju obrokov in zadostitvi potrebam otrok.

zdrave maščobe (1)

Športna prehrana

V marsikaterem jedilniku športnika je še vedno največ poudarka na ogljikovih hidratih in beljakovinah, čeprav že dolgo vemo, da so maščobe enako pomembne za najboljšo učinkovitost pri športni aktivnosti. Žal je marsikateri šport tudi takšen, da je potrebno paziti na kalorični vnos in kilograme, vendar to naj ne bo nikoli na račun kakovostnih in hranljivih živil. Zavedati se je treba, da lahko nezadosten vnos nujnih hranil zlasti pri mladih športnicah povzroči zakasnitev menstruacije, kar lahko pusti tako kratkotrajne kot dolgotrajne posledice za zdravje. In čeprav so hranilne potrebe pri vsakem športniku drugačne, morajo biti v športni dieti prisotne vse tri hranilne skupine.