beljakovine
hrana in vitalnost

Zakaj so beljakovine pomembne za telo?

Na vprašanje zakaj so beljakovine pomembne za telo lahko odgovorimo, da gre za bistvena makrohranila, ki imajo v človeškem telesu ključno vlogo. Pomagajo graditi in obnavljati tkiva, proizvajati hormone in encime ter krepiti odpornost so naslednji odgovori na vprašanje zakaj so pomembne beljakovine. Najdemo jih v številnih živilih, vključno z mesom, perutnino, morskimi sadeži, stročnicami, jajci in mlečnimi izdelki. Pri izbiri živil je pomembno, da izberete tista, ki so pusta in vsebujejo malo nasičenih maščob. To vam bo pomagalo vzdrževati zdravo telesno težo in zmanjšati tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so bolezni srca, možganska kap in sladkorna bolezen.

dnevni unos beljakovih

Pomembna je uravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana je pomembna za vsakogar, še posebej pa za ljudi, ki si prizadevajo pridobiti mišice ali shujšati. Razlog zakaj so beljakovine pomembne za telo je v tem, da so ključno hranilo, ki telesu pomagajo pri rasti in obnovi. Zagotavljanje njihove zadostne količine je lahko izziv, zlasti če se prehranjujete vegansko ali vegetarijansko. Obstaja veliko različnih virov teh hranil, vključno z že omenjenimi živalskimi izdelki ter rastlinami kot so soja, stročnice in kvinoja. Pomembno je, da v svojo prehrano vključite različne oblike, da bo vaše telo dobilo vse esencialne aminokisline, ki jih potrebuje za pravilno delovanje.

hrana za rast mišic

Potrebne so za rast mišic

Zakaj so beljakovine pomembne za telo tudi v primeru rasti mišic je v tem, da one rastejo, če zaužijete več proteinov, kot jih organizem lahko razgradi. Presežek se uporabi za obnovo in izgradnjo novega mišičnega tkiva. So bistveno hranilo za rast mišičevja. Zagotavljajo gradnike, ki jih potrebujemo za obnovo in izgradnjo novega tkiva. Med vadbo se namreč razgrajujejo. Za popravilo in obnovo pa vaše telo potrebuje dodatne ustrezne gradnike. Če ne zaužijete dovolj gradnikov, vaše mišice ne bodo rasle tako hitro in učinkovito.

Priporočeni dnevni vnos

Če boste v prehrano vključili različna živila, boste lažje dosegli priporočeni dnevni vnos. Količina, ki jo  potrebujete, je odvisna od vaše teže, stopnje aktivnosti in ciljev. Povprečna oseba potrebuje približno 0,8 grama na kg telesne teže vsak dan. Oseba, ki tehta 68 kg, jih torej potrebuje 54 gramov na dan. Če si prizadevate pridobiti muskulaturo, jih boste morda potrebovali več kot povprečna oseba. Sodelovanje z usposobljenim dietetikom vam lahko pomaga določiti, koliko jih potrebujete za dosego svojih ciljev.

predviden vnos beljakovin

Kako jih vnesti dovolj, če ne jeste mesa?

Živalski proteini so običajno najpopolnejši vir aminokislin, vendar pa obstaja tudi veliko živil rastlinskega izvora, ki jih vsebujejo. Tukaj je nekaj primerov rastlinskih živil z njihovo visoko vsebnostjo: tofu, tempeh, fižol, leča, čičerika, mandlji, pistacije, bučna semena, sončnična semena, kvinoja, ajda in oves. Vsa ta živila vsebujejo veliko proteinov in jih zlahka dodate kateremu koli obroku. Oreščke in semena lahko jeste kot prigrizek ali jih dodate drugim jedem za dodatno povečanje količine hranil, ki jih potrebujete. Tofu in tempeh lahko pripravite na različne načine in sta odličen dodatek k vsakemu obroku. Kvinoja je še en odličen vir, ki jo lahko uporabite namesto riža ali testenin. Z vsemi temi možnostmi lahko zlahka dobite dovolj potrebnih snovi, ne da bi jedli meso.

Peptidni hormoni uravnavajo procese

Proizvajanje hormonov, ki uravnavajo različne telesne procese, je tudi eden od razlogov zakaj so beljakovine pomembne za telo. Hormon inzulin na primer uravnava raven sladkorja v krvi. V telesu delujejo kot kemični regulatorji. Pomagajo nadzorovati številne pomembne funkcije, vključno s presnovo, rastjo in razmnoževanjem. Veliko jih proizvajajo endokrine žleze, ki jih sproščajo neposredno v krvni obtok. Hormoni nato potujejo do različnih delov telesa, kjer se vežejo na določene receptorje in sprožijo odziv. Peptidni hormoni  so topni v vodi in ne morejo prehajati skozi celične membrane. Vežejo se na receptorje na celični površini, kar sproži signalno kaskado, ki povzroči spremembe v celični aktivnosti. Zakaj so pomembne beljakovine je očitno vidno tudi v motnjah pomanjkanja le-teh. Motnje v ravneh teh molekul lahko povzročijo resne zdravstvene težave.