nova kuhinja
bivalni prostor

Vas zanima, koliko stane nova kuhinja?

Želite prenoviti svoje stanovanje ali hišo, in vas čaka nakup nove kuhinje? Pri tem pa se seveda sprašujete, koliko vas bo to stalo. Najbolj smiselno si je že vnaprej postaviti okvirni najnižji in najvišji znesek, ki ste ga pripravljeni plačati.

Seveda bi bilo precej enostavno, če bi vedeli, koliko znaša povprečna cena kuhinje, a to vendarle ni tako enostavno, saj je od številnih dejavnikov odvisno, koliko boste na koncu dejansko odšteli zanjo. Pred samim nakupom pa bi bilo dobro najprej oceniti, kaj vse bo obsegala prenova glede na velikost prostora, predvidenega za postavitev, koliko gospodinjskih aparatov ter drugih dodatkov potrebujete, ali potrebujete tudi jedilno mizo s stoli, morda menjavo talnih in stenskih oblog, pleskanje in podobno.

Tudi upoštevajoč vse omenjene stroške še vedno lahko pride do nepredvidenih dodatnih stroškov, zato za vsak slučaj predvidenemu znesku, do katerega ste prišli, prištejte še pet odstotkov za morebitne stroške, ki jih je nemogoče predvideti. Na ta način se boste vsaj približali neki realni oceni končnega zneska, ki ga boste morali odšteti.

Koliko stane nova kuhinja po meri?

nova kuhinja

Običajno je dražja od industrijsko izdelane. Njena največja prednost je prav ta, da si jo lahko prilagodite glede na prostor, v katerega jo nameravate postaviti. Seveda potem končni znesek niha glede na njeno velikost in tudi glede na to, kako zapletena je njena postavitev in iz kakšnih materialov so elementi, ki jih želite imeti.

Na splošno pa velja, da ima za razliko od že postavljenega modela takšna zasnova daljšo življenjsko dobo in je tudi bolj kakovostna. Sicer pa so cene kuhinj po meri v standardni izvedbi in s povprečnim številom predalov na splošno višje za 30 odstotkov v primerjavi z že izdelanimi modeli,  in se gibljejo nekje med 700 in 1.200 evrov na tekoči meter.

Od česa je odvisna povprečna cena kuhinje?

Poleg velikosti in izbire materialov ter elementov pa na to, koliko stane nova kuhinja, lahko vpliva tudi izbrani tip mehanizmov za odpiranje oziroma drugih posebnih dodatkov, ki jih morda želite imeti. Tako lahko izbirate med različnimi vgradnimi dodatki, kot so vodila, nasadila, ročaji, pa tudi bela tehnika, pomivalna korita ter izvlečni regali. Izdelava po meri poleg izračuna končne cene zajema še svetovanje, izris, montažo in tudi dostavo.

Kljub temu da na splošno sicer res velja, da je izdelava po meri dražja od industrijskih modelov, pa nekateri ponudniki ponujajo tudi zelo ugodno izdelavo po meri. Vendar je zelo odvisno, v katerem cenovnem razredu se boste znašli pri vaši izbiri. Večina izdelovalcev ponuja popolno prilagajanje vašemu prostoru, tako da je končni videz res popolnoma prilagojen vašemu osebnemu okusu. Sam izris končne podobe in izračun sta torej oblikovana glede na vaše individualne potrebe, zato je res težko govoriti o povprečnih cenah.

Koliko stane nova kuhinja iz lesa?

Pomemben je tudi slog opremljenega prostora, za katerega je zaželeno, da kar najbolje odraža vaš osebni slog. Tudi pri tem se torej lahko odločate med klasičnim in sodobnim slogom, ali pa izberete masivno ali morda bolj rustikalno podobo.

nova kuhinja

Pri tem imate na voljo številne variante lesenih komponent, ki so lahko iz masivnega lesa s polnilom ali kombinacija HPL laminata in ultrapasa, izbirate pa tudi lahko še med barvanim mediapanom ali mediapanom prevlečenim s folijo ter iveralom, ki je na voljo v številnih različnih barvah in vzorcih.

Spet je veliko odvisno od same zahtevnosti izdelave, zato je težko pred dejanskim nakupom določiti, koliko stane nova kuhinja, a nekako ura mizarskega dela znaša nekje med 7 in 13 evrov. Tudi roki izdelave se zelo razlikujejo med posameznimi proizvajalci. Vendar v primeru izdelave po meri lahko od dneva naročila do dostave lahko mine mesec dni, oziroma tudi do šest mesecev.