visoka greda
bivalni prostor

Za domače mojstre: kako izdelati visoko gredo?

Kako lahko na zelo preprost način polepšate svoj vrt brez visokih stroškov? Dokaj enostavna rešitev je izdelava lesene visoke grede, s katero boste predvideno vrtno površino dvignili nad nivo zemlje. Tako ne boste samo pridobili dodatno obdelovalno površino, temveč boste lahko poskrbeli za čudovit videz vrta.

Če tega še niste nikoli počeli, se verjetno sprašujete, kako izdelati visoko gredo, da bo funkcionalna. Pod funkcionalnostjo se seveda predvsem razume, da si boste olajšali delo, saj je ravno v tem prednost visokih gred, da vam približajo delovno površino na vam ustrezno višino. S tem se boste izognili nepotrebnim težavam s prepogibanjem in sklanjanjem, obenem pa pridobili bolj zračna in zrahljana tla, ki bodo tako tudi bolj rodovitna.

Kako poteka izdelava lesene visoke grede?

Najprej poskrbite, da si za postavitev izberete primerno mesto. Najbolj idealna postavitev je v smeri sever-jug, na zavetrnem mestu, kjer pa mora vseeno biti dovolj sonca, le da ni preveč direktne sončne svetlobe. Če imate to možnost, je najbolje, da jo postavite v neposredni bližini hiše oziroma kuhinje.

Največja širina je lahko nekje do 1,2 do 1,4 metra, medtem ko dolžina ni tako pomembna, tako da si jo lahko prilagodite glede na svoje potrebe. Pri izbiri dimenzij pazite le, da boste lahko brez težav segli do sredine grede, torej upoštevajte tudi svojo telesno velikost. Višina naj bo nekje do 0,6 metra. Tudi obliko si lahko prilagodite po želji, lahko je klasična, pravokotna, stopničasta ali tudi v obliki črke L.

Kateri material lahko uporabite?

Ko se sprašujete, kako izdelati visoko gredo, verjetno takoj pomislite na les. Tisti, ki imate na voljo veliko desk ali starih hlodov, jih lahko uporabite. Vendar velja omeniti, da če želite uporabiti smrekove deske, te niso preveč obstojne, in lahko hitro začnejo propadati. Zato so bolj primerni macesen, hrast ali akacija.visoka gredaSicer je možno uporabiti tudi plastične ali celo kovinske okvirje. Nekateri pa uporabijo tudi zidake. Vendar ta rešitev ni najboljša. Pomembno je, da pri postavitvi ne pozabite na pomembnost trajnosti in tudi samega estetskega vtisa, ki ga želite doseči.

Kaj potrebujete in kako izdelati visoko gredo?

Potrebujete šest kosov macesnovih ali hrastovih desk, nekaj količkov, ki jih boste potrebovali za vogale, vijake, volneni filc, laneno olje za zaščito lesa ter gradbeno folijo, s katero boste zaščitili notranje lesene površine. Obenem boste potrebovali še orodje, kot je vrtalnik, skupaj s svedrom in potrebnimi nastavki.

Potem ko ste poiskali ustrezno mesto za postavitev, najprej z lanenim oljem premažite vse deske in količke po celotni površini in pustite, da se dobro vpije. Na predvidenem mestu preverite teren in ga ustrezno poravnajte, če je neraven, oziroma odstranite travno rušo.

Ko imate ravno površino, najprej sestavite spodnji okvir, ki naj bo že postavljen na končnem mestu. Tam dokončajte postavitev, tako da vam ne bo potrebno celotne konstrukcije kasneje premikati.

Zaščita s folijo in volnenim filcem

Ko je konstrukcija postavljena, ovijte vse notranje stene z gradbeno folijo, ki naj prekrije vse stranice po celotni površini. Pritrdite jo lahko z vijaki ali spenjalnikom. Dno prekrijte z volnenim filcem, uporabite pa lahko tudi mrežo iz inoksa. Tako boste poskrbeli za zaščito pred neželenimi vsiljivci.

visoka greda

Kako izdelati visoko gredo po posameznih plasteh? Najprej je potrebno prekriti volneno plast z zemljo. Natresti jo je potrebno vsaj za 5 cm debeline. Nato sledi drenažna plast. Za drenažni material lahko uporabite veje, listje in zemljo. Veje lahko zlagate v cikcakastem vzorcu, posamezne špranje pa zapolnite z zemljo in listjem.

Na drenažno plast je potrebno natresti plast slame in listja, ki bo zadrževala vodo, nanjo pa še kakih 20 cm njivske oziroma rodovitne vrtne zemlje. Na koncu pa sledi vrhnja plast iz komposta, v katerega boste sadili oziroma sejali semena.