uspavanje otroka
bivalni prostor

Uspavanje dojenčka s pomočjo nežne, zvočne pravljice

Veliko družin »trpi« za nespečimi otroki, ki so posledično kasneje čez dan tudi slabše volje in razdražljivi. Da bi se lahko vsaka družina temu izognila, je uspavanje dojenčka s pomočjo raznih načinov, zelo dobrodošla. Ene izmed izredno popularnih so zvočne pravljice, ki jih ponujajo na primer Lahkonočnice. Te otroka umirijo in z nežnimi glasovi pripovedovalcev, poglobijo v zdrav spanec.

Danes vas bomo seznanili z nekaterimi metodami za uspavanje dojenčka, ki so pomagale že številnim družinam, zato vas vabimo, preberite tukaj nekaj več o tem in morda tudi sami preizkusite kakšen sistem, ki bi vam ugajal.

uspavanje dojenčka2

Uspavanje dojenčka na več načinov

Predstavljamo si lahko, kako naporno je, kadar otrok noče in noče zaspati in vam ob tem jemlje energijo, motivacijo in včasih že hočete enostavno obupati. Vendar nikar! Zmeraj je tukaj način, ki vam lahko pomaga in olajša celoten proces spalnega ritma vašega malčka.

Edi izmed teh so zagotovo zvočne pravljice, ki otroku godijo, ga umirijo in spodbudijo k spancu. Poznamo pa prav tako dolgotrajen način v obliki učilnice, ki vam pove več o celotnem spalnem ciklu in o:

  • normalnemu spanju malčka;
  • kaj vse vpliva na spanje vašega dojenčka;
  • kaj narediti, kadar ne morejo spati;
  • kako pomagati otroku zaspati;
  • ritem in spanje celotne družine.

Predavanje, ki vam bo dalo nove motivacije, novih znanj in informacij, je odlično gradivo, ki ga lahko vpeljete v kateremkoli obdobju (do 18. meseca in kasneje), za uspavanje dojenčka ali večjega otroka. Le tega lahko poiščete na spletu ali si preberite tukaj. Kaj več pa vidite na primer na spletni strani Veva, kjer je celotna obrazložitev učilnice in razlaga, kje, kako in zakaj urediti te priznane in predvsem učinkovite metode.

pravljice za lahiko noč

Kaj so zvočne pravljice in kako delujejo?

Zvočne pravljice so izredno priljubljen material za uspavanje dojenčkov in tudi večjih otrok, ki imajo težave s spečnostjo ali jih želite le umiriti. Pravljice so razdeljene na več kategorij, kjer si lahko izberete, kakšno tematiko želite, da vaš otrok posluša in jo tudi vsrka vase. Smešno se sliši, vendar so otroci kot snemalniki zvoka, predvsem tistih stvari, ki jih zanimajo in jih pritegnejo.

Kaj hitro bodo že točno vedeli, katero zgodbo poslušajo, ali jo tudi kar sami že začeli pripovedovati vam. Zgodbe, med katerimi lahko izbirate, so pisane izpod rok naših slovenskih pravljičarjev, ki skrbno in zanimivo pišejo in ustvarjajo vsebine za naše radovedne malčke. Vsebine so poučne in govorijo o najrazličnejših stvareh in tematikah v življenju, kot so npr. prijateljstvo, ljubezen, bonton, prijaznost in podobno.

Ker je v redu, da otrok sliši in se nekako čustveno poveže s pripovedovano zgodbo, jo govorijo znani igralci, pripovedovalci ter starejše osebe iz domov za ostarele. Zanimivo dejstvo, da glasovi teh oseb nežno zazibajo v spanec malčke, ste verjetno že slišali, kajne?

Glasovi dedkov in babic imajo na vaše malčke poseben vpliv sproščujoče, nežne in zaupljive energije.

zvočne pravljice1

Kje najdete zvočne pravljice za uspavanje dojenčka?

Te vrste pripovedk lahko najdete kar na spletu. Ena izmed strani, ki jih ponuja, so na primer Lahkonočnice, ki so izredno priznane in žanjejo kar nekaj pohval. Zanje so si čas vzeli slovenski pisatelji in pisateljice, ki so jih prikupno in nagajivo spisali. Pripovedovane zgodbice vsebujejo veliko živali in rastlin, ki so povezane v lepe poučne prigode, ki jih lahko predvajate na različnih medijih in tako pridejo prav kot uspavalno gradivo, kjerkoli že ste.

zvočne pravljice

Učenje o strahovih, tegobah in čustvih

Na trgu lahko najdete že veliko knjig in ostalih pripovedk, ki govorijo o različnih vsakdanjih občutkih in čustvih, o katerih se otrokom še sanja ne. Zato je zelo dobrodošlo, da jih podoživi preko zanimivih in poučnih posnetkov, kot so to zvočne pravljice. Ob poslušanju bo sam razvil neka čustva, ko bo slišal, kaj se karakterju v zgodi dogaja in morda tudi kaj pokomentiral.

Otroci so kot gobe, ki pijejo informacije, zato so različne tematike, ki otroke učijo, kaj pomeni medvrstniško nasilje, strahovi, čustva, odnosi, nestrpnost ter o naravi in živalih, dobrodošle.

Če se vam zdi, da bi bilo dobro imeti dodatno izkušnjo in se podučiti o samem spancu, večernem ritmu, načinu, kako poteka uspavanje dojenčka in s čim ga umiriti, vam svetujemo, da na spletu poskusite poiskati kakšne delavnice ali predavanja, kot so to, na primer na spletni strani Veva. Tukaj boste pridobili znanje preko posnetih video vsebin, ki jih vodijo priznani pedagogi.

zvočne pravljice3

Le-te si lahko ogledate kadarkoli želite, saj so vam na voljo 30 dni.

Vam pa polagamo na srce, nikar ne obupajte! Vsaka stopnja v življenju more trajati določen čas, da je lahko nato boljše, srečnejše in lepše. Samo pogumno naprej, saj imate na voljo veliko pomoči in drugega gradiva, ki je ustvarjeno za točno takšne trenutke.

Otrok bo srečen, saj se bo zbudil iz zdravega spanca, in tudi vi boste spočiti in zadovoljni. Srečna mama, srečen otroček.