klimatske naprave1
storitve

Takšna je cena servisa klimatske naprave

Ko je leto naokrog in je spet čas za hlajenje ali ogrevanje stanovanja ali poslovnega prostora, je prav tako čas pregleda in servisa vaše klimatske naprave. Če ste že lastnik le-te, potem vam je najbrž znano, da je treba podrobno preveriti napravo, da deluje varno. To lahko uredi strokovnjak, ki pregleda vse komponente in vam po potrebi svetuje menjavo kakšnega dela ali celotne naprave.

Glede na to, v kakšnem stanju in kako vzdrževana je vaša, bo servis klime, cena temu primerna. Vam bo strokovnjak za to področje prav tako povedal oz. vam utemeljil svoje ugotovitve in vam podal strokovno oceno stanja ter potrebnih izboljšav.

klime

Kakšna je cena servisa klimatske naprave?

Cena, ki jo bo treba odšteti za pregled, je seveda odvisna od več dejavnikov. Glavni dejavnik, ki je odvisen, da plačate določeno ceno, so seveda klimatske naprave. Glede na to, koliko je stara, koliko dela, če se redno vzdržuje oz. čisti, njena znamka, se oceni, koliko dela bi bilo potrebnega za pregled.

Okvirno se cene gibljejo od 45 € – 100 €/ kos. Dodatno se zaračuna kakšno popravilo ali menjava filtrov, cevi in podobno.

klima

Kaj zajema servis klime, cena?

Ko pride k vam strokovno usposobljen monter, vam bo ob samem postopku opravil:

 • natančen pregled delovanja naprave in vse inštalacije,
 • dezinfekcijo in čiščenje uparjalnika notranje enote,
 • čiščenje protiprašnih filtrov znotraj,
 • osvežitev maske ter pokrova notranje enote,
 • pregled in izpiranje odvoda za kondenz,
 • kontrola temperature za izpihan zrak,
 • preverjanje tlaka hladilnega plina in morebiti njegovo izhajanje,
 • kontrolo in pregled vseh električnih komponent,
 • po potrebi bo tudi očistil zunanji kondenzator in vam
 • svetoval glede nadaljnje uporabe.

Cena servisa klimatske naprave po navadi ne vsebuje: menjava baterij, filtrov ali dodaten plin. Če imate občutek, da vam uhaja plin, takoj pokličite serviserja, mu razložite situacijo in ga prosite, če lahko pride čim prej preverit in popraviti nastalo odprtino.

klimatske naprave1

Zakaj se priporoča opravljanje rednega letnega servisa?

Odgovor na to je zagotovo varnost, brezhibno delovanje v času največje obremenitve, to, da boste porabili manj energije (v primerjavi z neočiščenim toplotnim izmenjevalcem), doseganje maksimalnega izkoristka ter kar je najbolj pomembno, dihali boste čist in svež zrak, ki pride preko filtra.

klimatske naprave

Na koliko časa je treba opraviti redni pregled?

Priporočljivo je, da se opravi vsaj 1x letno, in sicer najboljši čas je pred sezono, kar pomeni spomladi. V primeru, če jo uporabljate samo poleti, če pa jo imate prav tako za gretje, pa vam priporočamo, da ga opravite 2x/ leto, in sicer spomladi in jeseni. Med sezono, poletno in zimsko, je dobra praksa, da večkrat preverite filter, na katerem se nabereta umazanija in prah, ter ga primerno očistite.

Enoto vsaj 1x dezinficirajte. Dezinfekcijska pena vam bo omogočila odstranitev morebitnih nepridipravov, kot so bakterije, plesni, umazanija in ostali mikroorganizmi. Z njo boste odlično očistili prezračevalne kanale, ki vplivajo na kakovost zraka. S tem boste poskrbeli za čist, zdrav in svež vonj.

servis klimatiskih naprav

Če boste to opravili sami, se tega lotite tako:

 • napravo izključite,
 • odstranite filter in
 • iz razdalje 15 cm peno enakomerno razpršite po uparjalniku,
 • nato jo vključite in jo pustite delovati vsaj 15 minut.

Cena servisa klimatske naprave je torej razdeljena na nekaj delov, ki so odvisni od tega, kakšne znamke je, kako dobro je le ta vzdrževana, koliko je uporabljena ter seveda, če ste jo pred »počitkom« primerno očistili oz. dezinficirali. Redno čiščenje in vzdrževanje le-te je izrednega pomena, da lahko ven piha svež, čist in svež vonj zraka.

V primeru neznanja ali nedostopnosti same naprave vam svetujemo klic strokovnjaka, ki bo to delo opravil namesto vas, in to profesionalno. Pregledal bo tudi ventile in cevi, v primeru, če bi kje uhajal plin. Poskrbite za zdrav in čist zrak še danes.