Hrana za dvig hemoglobina in kdo jo najbolj potrebuje (1)
zdravje in lepota

Hrana za dvig hemoglobina vsebuje železo

Zagotovo ste že slišali za hemoglobin, ki je rdeče barvilo v krvi, in vsebuje železo. Torej, se nahaja v rdečih krvničkah in njegova naloga je, da vodi kisik od pljuč, proti ostalim delom našega telesa, ko pa pride do mišičnih celic, se kisik sprosti.

Torej to barvilo nujno potrebuje železo za svoj nastanek in obstoj. Zato moramo mi poskrbeti za to, da bo hrana, ki vsebuje veliko železa, torej hrana za dvig hemoglobina, pridno prihajala na naš jedilnik in s tem krepila naše krvničke. Ste se kdaj vprašali, kako pa pravzaprav to čudežno barvilo nastane?

simptomi anemije

Postopek nastanka hemoglobina

Če se ustavimo pri sestavi, ki je zelo zanimiva, bi rekli, da je sestavljen iz 2 delov. En del sestavljajo 4 zavite polipeptidne verige, ki se imenujejo GLOBIN. Vsaka od teh verig, pa v sredini obdaja nebeljakovinski del molekule, ki se imenuje HEM. Ta HEM je sestavljen iz 4 obročev ter železa. En HEM nase veže eno molekulo kisika, kar pomeni, da lahko cela molekula nase veže kar 4 molekule kisika.

Sama molekula se lahko sintetizira v več korakih. HEM se tvori v mitohondrijih in citosolu še ne dozorelih krvničk, GLOBIN pa tvorijo ribosomi v citosolu (citosol je medcelična tekočina celic). Sama tvorba se nato nadaljuje v krvnih celicah med zorenjem, v rdečem kostnem mozgu. Kadar vam v laboratoriju ali pri zdravniku povedo, da imate nizko število eritrocitov v krvi, pomeni, da imate zmanjšano raven te snovi in je priporočljiva hrana za dvig hemoglobina.

To je prav tako parameter, za postavitev diagnoze slabokrvnosti ali anemije. Če boste kdaj dobili v roke izvid s številkami, vam bo pomagala naslednja informacija: normalne vrednosti hemoglobina pri ženski so 125-150 g/L in pri moških 140-180 g/L.

železo

Hrana, ki vsebuje veliko železa, naj bo na dnevnem meniju

V našem telesu ga je med 4 in 5 g, kar je zadostna količina, da telo oskrbi vse potrebne organe, da je močan imunski sistem in da pride do vseh drugih procesov. Ravno zato je treba telesu zagotoviti raznovrstno in zdravo prehrano, ki vsebuje vse potrebne snovi, med katerimi je tudi železo.
hrana za dvig hemoglobina1

Hrana za dvig hemoglobina, z visoko vsebnostjo železa, je:

 • temno zelena listnata zelenjava: npr. špinača, blitva (najbolje kuhana);
 • regrat (100 g le-tega vsebuje 3 mg železa),
 • beluši / šparglji (100 g skriva kar 2,1 mg),
 • fižol (180 g vsebuje kar 4 mg) in druge stročnice, kot so čičerika, leča, soja, grah;
 • rdeča pesa (100 g vsebuje 0,8 mg),
 • suho sadje in rozine (100 g ima 1,88 mg),
 • aronija, brusnice in borovnice (100 g vsebuje 0,3 mg Fe),
 • pravi kakav in temna čokolada,
 • melasa,
 • tofu (kocka vsebuje kar 10 mg).

Odrasel človek bi moral na dan vnesti 14 mg Fe, to pomeni, da v telo vnesete na primer: skodelica kuhane špinače (180 g), 30 g ovsenih kosmičev, eno jajce (68 g), 40 g sojinega sira ter telečji zrezek (150 g). S tem dosežete zadovoljive količine. Vendar POZOR!

Z vnosom ne pretiravajte, saj lahko visoka vrednost predstavlja težavo. Lahko pride do nevarnega nalaganja le-tega v organih.

hrana za dvig hemoglobila (3)

Hrana za dvig hemoglobina in kdo jo najbolj potrebuje

Večjo potrebo po Fe imajo predvsem ljudje, ki se prehranjujejo vegetarijansko, nosečnice in doječe matere, ženske v rodni dobi. Če pogledamo še povprečno količino, ki bi jo morali zaužiti:

otroci do 3 let: 8 mg/ dan

otroci do 8 leta: 10 mg/ dan

odrasli: 12-15 mg/ dan

nosečnice: 30 mg/ dan

doječe matere: 20 mg/ dan.

železo1

Pa si poglejmo še simptome, ki nas kaj hitro doletijo, kadar nam v telesu primanjkuje železa:

 • slaba koncentracija,
 • glavoboli,
 • omotice,
 • pekoč jezik,
 • razpoke v kotih ust,
 • krhki lasje in nohti.

Da bi zadostili telesu z zadostno količino potrebnih snovi, je na prvem mestu treba vnesti raznovrstno prehrano in si ustvariti zdrav življenjski slog, v katerega je všteta prav tako aktivnost. Saj je drugače težko vzdrževati zdrav duh v zdravem telesu.