svetovalka za dojenje 2
zdravje in lepota

Svetovalka za dojenje lahko reši vaše težave

Novopečeni starši se že pred prihodom najnovejšega člana družine spopadajo s celo poplavo različnih občutkov, od negotovosti do strahu pred prihajajočo veliko odgovornostjo. Še posebej pa je lahko celotna izkušnja materinstva stresna za mlade mamice, ki se spopadajo s težavami pri dojenju. Ker gre za veščino, ki se je lahko postopoma naučijo, jim je pri tem nujno potrebna pomoč. Pomaga jim lahko izurjena in izkušena svetovalka za dojenje na domu, ki bo mater opremila z nepogrešljivim znanjem in ji nudila vso prepotrebno oporo.

Pri tem pa seveda ne gre zanemariti tudi prisotnosti ljubečega in razumevajočega partnerja, s katerim skupaj z najmlajšim družinskim članom tvorita družino. Tudi partner mora biti vključen v celoten postopek privajanja na novo življenje. Obenem so tu še starši obeh, ki s svojimi dragocenimi izkušnjami lahko ponudijo koristne nasvete. Le tako bo doječa mater imela popolno podporo vseh bližnjih skupaj s pomočjo pomožnega strokovnega osebja.

svetovalka za dojenje1.1

Kako lahko najdete ustrezno pomoč?

Kljub temu, da je materam takoj po porodu v okviru osnovne zdravstvene nege na voljo ustrezna pomoč tudi po odpusti iz porodnišnice, pa se pogosto dogaja, da se težave pojavijo šele kasneje, ko pomoč patronažne sestre ali babice ni več na voljo. To se lahko zgodi tudi šele po 6 mesecih po porodu. V tem primeru je zagotovo smiseln obisk pri ginekologu oziroma osebnem zdravniku ali pediatru, ki vam bo prisluhnil in morebiti napotil k posebni pomožni službi, kjer vam bo na pomoč priskočila strokovno usposobljena svetovalka za dojenje.

Najbolj enostavno je, če najprej pobrskate po spletu. Tam svoje storitve ponuja vse več certificiranih svetovalcev na področju babištva, ginekologije in pediatrije ter medicinskih sester, ki ponujajo pomoč novopečenim materam. Preprosto poiščete najbližjega izvajalca v bližini svojega kraja in se dogovorite za uvodni pogovor oziroma za obisk na domu.

Na voljo pa so vam tudi sodobnejši načini v obliki poučnih spletnih tečajev, na katerih dobite vse potrebne informacije v obliki videoposnetkov. Gre za najpreprostejši in najhitrejši način, da dostopate do vseh koristnih vsebin, ki vam bodo pomagale odpraviti težave s privajanjem na materinstvo.

svetovalka za dojenje

Kako vam lahko pomaga svetovalka za dojenje na domu?

Namen tovrstne pomoči je v prvi vrsti nudenje ustrezne podpore materi po odpustu iz porodnišnice, obenem pa je predvsem pomembna vsakodnevna prisotnost nekoga, ki ji nudi potrebno spodbudo. Včasih so lahko problematični samo prvi dnevi, a po tem prvotnem obdobju zadeva normalno steče. A pogosto se dogaja, da do večjih težav pri sesanju prihaja kasneje.

Ravno zato je bodoče mamice potrebno opremiti z vsem potrebnim znanjem že pred porodom, saj potem ne bodo imele veliko časa za brskanje po spletu in iskanje informacij prek različnih forumov in platform. V najidealnejših razmerah naj bi otrok v prvih mesecih vso hrano dobil z dojenjem, s katerim bi bilo najbolje dokončno prekiniti šele pri starosti dveh let. Okoli 6. meseca starosti pa naj bi ga začeli navajati na dopolnilno prehrano, ki se jo nato postopno povečuje.

svetovalka za dojenje na domu

Nekatere najpogostejše težave novopečenih mamic

Med najpogostejšimi težavami je zagotovo premajhna količina mleka, ali pa je sam postopek sesanja preveč boleč za mamico. Zelo pogosto ima lahko otrok težave pri sesanju, zato ne spravi v telo dovolj materinega mleka. Še ena pogosta težava je tudi, da materino mleko morda ni dovolj hranljivo kljub dovolj zaužiti količini. In tako se lahko zgodi, da se matere znajdejo v začaranem krogu nenehnega tehtanja, iskanja idealnih variant adaptiranega mleka ter neprestane skrbi glede otrokovega zdravja.

Vse to lahko vpliva na poslabšanje materinega zdravja, saj prevelika skrb povečuje stres, ki se nato prenaša na otroka. Ustrezno strokovno podkovana svetovalka za dojenje bo znala ustrezno analizirati vašo situacijo, vam ponuditi vse koristne informacije za iskanje ustreznih rešitev ter nuditi dragoceno pomoč pri vpeljavi teh rešitev.

svetovalka za dojenje1