toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje
bivalni prostor

Ogrevanje s toplotno črpalko

Podobno kot nekatere druge naprave, kot sta na primer klimatska naprava ali hladilnik, tudi toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje deluje tako, da sprejema energijo pri nižji temperaturi, nato pa jo oddaja pri višji. Gre za poseben agregat, ki za svoje delovanje potrebuje električno energijo, da z njeno pomočjo črpa toploto in jo nato oddaja v ogrevalni sistem.

Začetna investicija v ogrevanje s toplotno črpalko je razumljivo dokaj visoka. Vendar dolgoročno lahko z njo bistveno znižate stroške gretja. Ob tem velja omeniti tudi možnost koriščenja subvencij Eko sklada, s katerimi si lahko še dodatno znižate stroške te obsežne investicije, ki se vam lahko povrne že v petih letih.

ogrevanje z črpalko1

Glavni razlogi za vgradnjo

Poleg tega, da gre z vidika porabe energije za enega od najboljših načinov ogrevanja, nam toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje obenem zagotavlja maksimalno udobje bivanja. Poleg že omenjenih nizkih stroškov je ena od njenih največjih prednosti prav ta, da s svojim delovanjem stalno ohranja sorazmerno enakomeren temperaturni nivo.

Vgradnja je primerna tako za novogradnje kot za objekte, na katerih se načrtujejo sanacijska dela in menjava ogrevalnega sistema. Kljub temu, da so še vedno med najbolj priljubljenimi načini sistemi za talno gretje, pa jo lahko priključite tudi na nizkotemperaturne radiatorje.

Za takšen način priključitve je najprimernejša dvokompresorska visokotemperaturna toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje zrak-voda, s katero lahko znižate stroške gretja na približno 900 evrov letno, medtem ko vas bodo letni stroški za sanitarno vodo stali le 140 evrov.

radiatorsko ogrevanje

Inovativna različica z enim kompresorjem

Sodobna visokotehnološka rešitev pa je vgradnja naprave z enim kompresorjem. Ta je opremljena s kompresorjem z dvojnim vbrizgom plina R32, ki tako omogoča mnogo boljši celoletni izkoristek. Pri zelo nizki temperaturi -15 stopinj Celzija lahko takšna izvedba doseže temperaturo do 70 stopinj.

V primerjavi s talnim gretjem naj bi takšen agregat imel mnogo višji celoletni izkoristek, ki lahko znaša tudi do 3,8 ter je v tem pogledu popolnoma nad svojo konkurenco. Poleg tega se uporablja tudi za hlajenje, zainteresirani kupci pa lahko izbirajo med agregati, ki omogočajo hkratno kombinirano delovanje talnega gretja in radiatorja ali konvektorja. Vendar je potrebno omeniti pomembnost dobre izolacije stavbe, saj za dobre rezultate ni dovolj zgolj zmogljiv kompresor. Ob neustreznih pogojih, ko so temperature prenizke, se ta namreč lahko zaustavi.

ogrevanje z črpalko2

Koliko vas bo stala toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje?

Na splošno velja, da z nižjo ceno pridobite tudi nižje prihranke, zato se boste morali pred nakupom odločiti, ali vam je bolj pomembna nižja začetna investicija, ki vam na dolgi rok ne bo prinesla visokih prihrankov, ali pa si želite višje prihranke in ste zanje pripravljeni na začetku plačati več.

Sodobna izvedba zrak-voda, ki je primerna tudi za gretje starejših objektov z minimalno izolacijo, vas okvirno lahko stane do 10.000 evrov. V tem primeru se stroški gretja po prehodu iz na primer gretja s kurilnim oljem na nov sistem lahko znižajo iz 3.500 evrov na 1.300 evrov. Za točen izračun za vašo hišo se pozanimajte pri izbranem ponudniku oziroma proizvajalcu.

toplotna črpalka

Sodobne visokotehnološke rešitve za še več udobja

Z vse večjim napredkom visoke tehnologije in iskanjem najoptimalnejših rešitev za varčevanje pri porabi je zagotovo vredna posebne omembe toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje, ki prestreza toploto zraka iz okolja. Njeno delovanje pa je popolnoma enakovredno nizkotemperaturnim različicam namenjenim za priključitev na talno gretje.

Takšne izvedbe so še posebej primerne za vgradnjo v hišah in popolnoma izpolnjujejo vse potrebe v gospodinjstvu. Preden se odločite za takšno postavitev, imejte v mislih predvsem prihranke na stroških in porabi v daljšem časovnem obdobju, torej za bodočih 25 do 30 let. Prav takšne sodobne izvedbe namreč zagotavljajo visoke prihranke, istočasno pa z njimi pridobite največ udobja.

toplotna črpalka1