spiralne stopnice 1
bivalni prostor

Funkcionalnost spiralnih stopnic v domu

Vsi, ki se lotevate temeljite obnove doma, ste si verjetno zamislili okvirno idejo, kako boste opremili notranje prostore. Če imate hišo v dveh ali več etažah, boste za prehod iz pritličja v zgornje nadstropje potrebovali rešitev v obliki stopnišča. Vse bolj priljubljene so postale spiralne stopnice, ki s svojo estetsko podobo resnično dajejo moderen in eleganten videz, ne glede na izbiro materiala.

Poleg estetike, ki jo s svojim videzom zagotavljajo dovršeno izdelane spiralne stopnice, funkcionalnost tudi ne sme izostati. Ravno zato, da ne bi na račun dekorativnega učinka izgubili na uporabnosti, je potrebna izredna previdnost in natančna zasnova vsakega novega elementa pri obnovi hiše.

spiralne stopnice33

Po zaslugi sodobnih arhitekturnih rešitev do izjemnih dizajnov

S skrbno zasnovo in izbiro kakovostnih materialov lahko postanejo osrednji okras vašega doma, saj se jih običajno vgradi ravno v osrednji del doma, kjer se nahajajo pomembni bivalni deli, kot so jedilnica ali dnevna soba. Zaradi kompleksnosti samega projekta je priporočljivo, da vam načrt končnega dizajna izdela izkušen arhitekt, ki bo znal vaše želje na najboljši način združiti v samo zasnovo predvidene konstrukcije.

Za takšne posebne, okrogle in zavite zasnove se običajno uporabniki odločajo takrat, ko prostor, ki jim je na voljo, zaradi svojih posebnosti in dimenzij ne omogoča vgradnje navadnih, ravnih konstrukcij. Te so tako lahko okrogle v različnih izvedbah, in sicer polkrožne ali spiralne.

Kljub temu, da je torej pogosto prvotni razlog za vgradnjo predvsem praktičen, pa je nedvomno za marsikoga vseeno v ospredju dekorativni vidik, ki ga lahko na takšen način dosežemo. Z domiselnimi rešitvami, kot so galerije in uporaba sodobnih, elegantnih materialov, lahko v sodelovanju z arhitektom ustvarite resnično izjemne in unikatne konstrukcije, ki bodo vašemu domu pričarale pridih umirjene elegance.

spiralne stopnice2

Zavite konstrukcije imajo tudi nekaj negativnih plati

Če je prvotni motiv za vgradnjo pomanjkanje prostora, pa se kaj hitro lahko zgodi, da z napačnimi odločitvami tega ne pridobimo. Noben še tako prekrasen dizajn pa nas ne more potolažiti, če ugotovimo, da so nove spiralne stopnice preozke, hoja po njih pa neudobna. Ravno to je eden od najpogostejših negativnih vidikov takšnih zavitih in okroglih konstrukcij.

Ravno zato je pomembno pri projektiranju imeti v mislih zadostno širino in uporabo ustreznih materialov ter načinov vgradnje, ki omogoča udobno hojo. Najpogostejše dimenzije so: širina 80-100 cm, višina 17-18 cm, globina pa 27-30 cm. Minimalni premer naj bi bil vsaj 120 cm. A so veliko bolj udobnejše zasnove z večjim premerom. Ta naj bi za še več udobja znašal 140 ali celo do 160 cm, če vam to dovoljuje prostor, ki ga imate na voljo. Pri tem morate potem paziti na tlorisno površino.

spiralne stopnice1

Spiralne stopnice: funkcionalnost pridobite z dodatnimi elementi

Pri projektiranju je potrebno biti pozoren še na številne druge dejavnike, kot so naklon, stojna višina in radij okrog središčnega droga oziroma vretena. Naklon običajno znaša med 30 in 40 stopinj. Radij pa mora biti obvezno dvakrat večji od širine stopnišča, saj boste le tako zagotovili popolnoma varno in udobno hojo.

Varnost in udobje pa lahko zagotovite tudi z dodajanjem nekaterih ključnih elementov, kot je na primer ograja. Z izbiro materiala in pazljivim dizajnom lahko dosežete še boljši vizualni učinek, ki pa obenem poskrbi za več udobja in varnosti. Ograja je lahko izdelana tudi iz stekla, če ne želite preveč vizualno zapreti prostora. Vse bolj priljubljene pa so tudi kombinacije dveh ali več različnih materialov.

Kar se tiče materialov za spiralne stopnice pa lahko izbirate med vedno priljubljenim lesom, kamnom, jeklom in aluminijem ter keramiko. Pri izbiri materiala upoštevajte svoj življenjski slog. Če ste v hiši večinoma v copatih, lahko izberete les. V primeru, da doma nosite čevlje, pa bosta zagotovo bolj primerna kamen oziroma keramika.

spiralne stopnice3