striženje pasjih krempljev
storitve

Striženje krempljev pri psih: cena in ostale posebnosti

Naši štirinožni prijatelji ves čas potrebujejo različno nego: od redne skrbi za njihovo dlako in zobovje do čiščenja ušes ter odpravljanja zajedavcev in drugo. Med pomembna opravila se uvršča tudi striženje pasjih krempljev, ki jih moramo nenehno pregledovati, saj v nasprotnem primeru utegne priti do več težav. Namreč zaradi bivanja v urbanih okoljih in gibanja le glede na našo časovno razpoložljivost ter pogoje, ki jim jih nudimo, ali pa tudi starosti, pogosto ne pride do naravnega brušenja nohtov. Tako postanejo predolgi in prično našega ljubljenčka omejevati pri hoji, saj se lahko boleče zatrgajo, zarastejo v tkivo, vnamejo ali skladno z daljšanjem pridobivajo tudi podaljšano žilo, na dolgi rok pa bolečine in z njimi povezana nepravilna drža privedejo lahko celo do boleče obrabe sklepov.

Kdaj govorimo o preveliki dolžini?

striženje pasjih krempljevPredolgi so takrat, ko se že dotikajo tal in slišimo njihovo odbijanje med hojo. Če smo dovolj vešči, se postopka sicer lahko lotimo sami bodisi z majhnimi škarjami, kleščami, giljotino, ki ima varnostno zaponko, ali brusilnikom ter pilo, vendar moramo biti izjemno pazljivi, da ne zarežemo preveč, zato je morda boljše to prepustiti strokovnjakom. Tovrstno storitev opravljajo veterinarji ali strokovnjaki v pasjih salonih, ki nam lahko pokažejo pravilno tehniko. Naj nam za striženje krempljev pri psih cena ne predstavlja pomembnejšega dejavnika od izkušenosti izvajalca, ki mora znati žival pravilno držati oziroma stabilizirati ter pomiriti, še posebej če je zelo boječa. Povprašajmo druge lastnike psov, koga nam priporočajo in kolikšna je po njihovih izkušnjah za striženje krempljev pri psih cena.

Striženje pasjih krempljev naj bo udobno

striženje pasjih krempljevDa bo naš kužek opravilo prestal čim bolj mirno, ga spodbujajmo s pozitivnim govorom, po koncu pa tudi nagradimo z njemu ljubim priboljškom. Namreč če bo zanj to neprijetna izkušnja, bo zelo težko vzpostaviti zaupanje v bodoče, zato naj to povezuje s prijetnimi občutki. Že od malega ga navajajmo na dotikanje in prijemanje tačk, da nam bo sploh pustil to izvesti. Krajšanje naj poteka počasi in postopno, sploh v primeru temnih nohtov, pri katerih ne vidimo žile, lahko pa naredimo tudi nekaj premorov. Rez mora biti narejen pod kotom 45°. Če pride do krvavitve, jo lahko prekinemo s posebnim praškom za ta namen.

Cenovni okvir in pogostost

Za striženje krempljev pri psih cena dosega različen razpon glede na več dejavnikov: ponekod je odvisna od teže psa in bomo za težjega odšteli več, drugod pa je fiksna. Tako nas bo taka storitev okvirno stala najmanj 5,00 do 10,00 EUR. V nekaterih salonih za striženje krempljev pri psih cena lahko vključuje tudi nego blazinic, za katere moramo skrbeti posebej v vročem in hladnem obdobju leta. V tem primeru bomo odšteli do 15,00 EUR. Odločimo se lahko tudi za storitev celotne nege, vključujoč krajšanje dlak med blazinicami in v ušesih, kopanje, sušenje, česanje itd. Tedaj lahko pričakujemo znesek okvirno od 35,00 EUR navzgor. Te stroške predvidimo približno dvakrat do trikrat letno. V kolikor pa sami navadimo kužka na redno skrajševanje zgolj po nekaj milimetrov, lahko zmanjšamo obiske, ko je potreben večji poseg.