trebušnjaki
zdravje in lepota

So trebušnjaki po porodu varni?

Po nosečnosti mnogim ženskam ostane telo, ki ni tako čvrsto kot prej. To je lahko posledica več dejavnikov, vključno z ohlapno kožo, raztegnjenimi trebušnimi mišicami in odvečno maščobo. Ali lahko vaje za trebuh po porodu pomagajo izboljšati vaš videz? To je vprašanje, o katerem se sprašuje veliko novih mamic, zlasti po carskem rezu. Ko si prizadevate, da bi svoje telo spet spravili v formo, je lahko mamljivo, da bi se takoj vrnili k redni vadbi – vključno z treningi za krepitev jedra kot so trebušnjaki po porodu in počepi. Vendar je pomembno, da se stvari lotevate počasi in počakate, da vam zdravnik dovoli. Tudi če ste imeli razmeroma nekomplicirano nosečnost brez raztrganin ali drugih zapletov, lahko vaše telo potrebuje več tednov, da si popolnoma opomore od naporov in da se pravilno zacelijo vsi rezi, ki so bili narejeni med eventuelno operacijo.

Nasveti za vadbo

vadba po porodu

Tukaj je nekaj nasvetov glede tega, kako se trebušnjaki po porodu varno vključijo v vašo poporodno telovadbo. Preden začnete s kakršno koli dejavnostjo, je pomembno, da dobite zeleno luč svojega osebnega zdravnika. Na podlagi vaših individualnih okoliščin vam bo lahko svetoval, kdaj lahko ponovno začnete s telovadbo. Začnite počasi in postopoma stopnjujte intenzivnost. Ko dobite dovoljenje za začetek, poskusite najprej začeti z lahkotno hojo, nato pa postopoma povečajte intenzivnost in trajanje. Ena od najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje poporodno zdravje, je, da se osredotočite tudi na krepitev mišic medeničnega dna. To bo pomagalo podpirati vaš mehur in zmanjšalo tveganje za inkontinenco. V zgodnjem obdobju se izogibajte treningom, ki vključujejo skoke ali udarce, saj lahko po nepotrebnem obremenjujejo telo, ki se zdravi.

Vaje za trebuh po porodu naj ne bodo preveč intenzivne

Bodite previdni pri začetni intenzivnosti, sprva jih izvajajte počasi in previdno. Ne izvajajte jih prehitro po jedi in med izvajanjem ne zadržujte diha. Kot pri vseh vrstah vadbe je pomembno, da poslušate svoje telo in prenehate, če začutite bolečino ali nelagodje. Če ste v dvomih, se vedno posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. S počasnim delom in poudarkom na izvedbah za medenično dno lahko večina mamic brez večjih težav povrne svoje telo v formo. Zato se lotite dela. Pravzaprav lahko dejansko najdete načine, kako tonizirati telo, medtem ko si bo le-to opomoglo po nosečnosti in dojenju. Razmislite lahko tudi o poporodnem pasu ali kompresijskem oblačilu. Z nošenjem takšnih oblačil lahko podprete spodnji del hrbta, kar vam lahko olajša vsakodnevne dejavnosti.

Bodite potrpežljivi

Ko pridejo na vrsto trebušnjaki po porodu ne pričakujte rezultatov čez noč – za učvrstitev mišic je potreben čas. Vztrajajte in sčasoma boste opazili razliko v obliki trebuha. Na splošno se morate zavedati, da se vam po nosečnosti ni treba takoj vrniti k intenzivni vadbi. Počasi poslušajte svoje telo in pazite, da v zgodnjih fazah okrevanja ne pretiravate. S potrpežljivostjo in vztrajnostjo se lahko ponovno spravite v formo – zato naj vas rojstvo otroka ne ovirata pri doseganju ciljev!

Kako ravnati po carskem rezu?

carski rezDa bi razumeli, zakaj je okrevanje po carskem rezu lahko težavno, si je treba ogledati fizične razlike med njima. Glavna razlika je v tem, da se pri naravni obliki za potiskanje otroka ven uporabljajo trebušne mišice. Pri carskem rezu morajo te iste mišice popustiti, da lahko zdravnik skozi njih naredi rez in dostopa do vaše maternice. Zaradi te razlike v načinu uporabe trebušnih mišic po carskem rezu običajno traja dlje kot običajno, da začnejo normalno delovati, kar povzroči večjo bolečino in togost okoli brazgotinskega tkiva. Da bi pospešili okrevanje po operaciji, boste morda želeli razmisliti o primerni telovadbi in sčasoma pridejo na vrsto tudi trebušnjaki po porodu. To prispeva k hitrejšemu okrevanju, in sicer tako, da se z primerno rekreacijo izognemo in zmanjšamo prekomerno bolečino in preprečimo ali izboljšamo potencialno depresijo po rojstvu otroka.