čiščenje ploščic v kopalnici
bivalni prostor

Kako očistiti ploščice v kopalnici?

Če se sprašujete, kako očistiti ploščice v kopalnici, vam lahko pomaga nekaj nasvetov in trikov. Najprej morate določiti vrsto talnih oblog, ki jih imate. Najpogostejše je keramična in porcelanasta oblika, obstajajo pa tudi modeli iz naravnega kamna, kot sta marmor in granit. Vsaka vrsta zahteva drugačne metode, zato je pomembno, da veste, s čim imate opravka. Drugič, zbrati morate ustrezne pripomočke. Potrebujete blago milo ali detergent, mehko krpo ali gobo in nekaj čiste vode. Če so tla še posebej umazana, boste morda potrebovali kaj močnejšega, na primer posebno čistilo za tla in fuge iz lokalne trgovine za domačo opremo. V prostoru se lahko sčasoma naberejo lisasti madeži, na srečo obstaja več načinov za čiščenje vodnega kamna s ploščic.

Kaj narediti v primeru trdovratne umazanije?

čiščenje ploščic v kopalniciKako očistiti ploščice v kopalnici, če imamo keramično ali porcelanasto obliko talnih oblog? V steklenički z razpršilnikom zmešajte majhno količino blagega mila s toplo vodo. Raztopino razpršite na območje, ki ga želite umiti, nato pa z mehko krpo ali gobo obrišite umazanijo. Pri trdovratnih madežih poskusite nanesti še malo več mila in jih močneje zdrgnite s krtačo, preden sperete vse sledi mila. Pomembno je tudi, da ne zanemarite fug. Za umivanje fug zmešajte 1 del belila s 3 deli vode in ga z zobno ščetko nanesite na fuge. Če imate na tleh marmor ali granit, morate biti še posebej previdni, da ne bi slučajno poškodovali njihove občutljive površine ali povzročili spremembe barve. Za bolj trdovratne madeže v tem primeru potresite nekaj sode bikarbone po površini in jo zdrgnite z vlažno krpo.

Čiščenje vodnega kamna s ploščic brez pomoči

V prostoru se namreč le-ta lahko sčasoma nabere in na tleh povzroča grde lise in madeže. Eden od načinov odstranjevanja je uporaba natrijevega bikarbonata. Preprosto ga potresite nekaj na umazano območje in nežno drgnite z vlažno krpo, dokler madeži ne izginejo. Nato jo temeljito sperite z vodo in osušite z mehko krpo ali papirnato brisačo. Druga možnost je uporaba limoninega soka, pomešanega s kisom, kot povsem naravne čistilne rešitve. Kislina v obeh sestavinah ga pomaga sprostiti in raztopiti. V kozarec ali skledo preprosto nalijte malo limoninega soka in kisa ter ju zmešajte. Nato mešanico vtrite na umazano območje in jo pustite delovati nekaj minut. Ko končate, področje temeljito sperite z vodo in osušite z mehko krpo ali papirnato brisačo.

Kako očistiti ploščice v kopalnici s parnim čistilcem?

čiščenje ploščic s parnim čistilcemTo je lahko odličen način za ohranjanje čistega in sijočega videza. Obenem pa je tudi učinkovit način za dezinfekcijo, saj uniči vse mikrobe ali bakterije, ki se morda skrivajo v fugah. Na voljo je nekaj različnih modelov, vsak pa ima svoje prednosti in slabosti. Najbolj priročna vrsta je verjetno kompaktni ročni parni čistilnik, ki ga lahko uporabite za hitro umivanje manjših površin ali točkovno odstranjevanje madežev na stenah ali vratih prhe. Za večja opravila boste morda želeli investirati v pokončni model, ki je opremljen s priključki za umivanje vogalov. Ti modeli imajo pogosto močnejše gretje in večje rezervoarje za vodo, zato so idealni za večja dela. Ne glede na to, katero vrsto izberete, pred uporabo natančno preberite navodila proizvajalca. Tako se boste izognili poškodbam, poleg tega pa boste zagotovili, da ga uporabljate pravilno, da bo kar najbolj učinkovit.

Prednosti naravnih čistil

Naravne snovi kot so soda bikarbona, kis in eterična olja, so učinkovite. So povsem naravne, zato ne vsebujejo nobenih agresivnih kemikalij, ki bi lahko škodovale površinam oblog ali zdravju vaše družine. Natrijev bikarbonat ima naravne abrazivne lastnosti, ki omogočajo, da z lahkoto odstrani maščobo. Kisline v kisu mu dajejo močne čistilne lastnosti, zato učinkovito odstranjuje madeže in ne draži kože. Eterična olja imajo naravne antibakterijske in protiglivične lastnosti, ki pomagajo ohranjati površine čiste in brez škodljivih mikrobov. Imajo tudi prijeten vonj, zato lahko vaš prostor odišavijo.