razpokane ustnice
zdravje in lepota

Razpokane ustnice v kotih so znak pomanjkanja vitaminov

Razpokane ustnice v kotih so lahko nadležne. Nastanejo lahko zaradi različnih vzrokov kot so pomanjkanje vitaminov, dehidracija, zaradi vetra in alergije. Obstaja nekaj stvari, s katerimi lahko olajšate bolečino in nelagodje, ki jo povzročajo razpokani kotički ustnic: Pijte veliko vode. S tem boste poskrbeli za ustrezno hidracijo in morda preprečili, da bi do te težave sploh prišlo. Uporabite balzam, saj jih boste s tem zaščitili pred vremenskimi vplivi in jih navlažili. Če boste nekaj časa preživeli na prostem, izberite balzam z zaščitnim faktorjem SPF. Izogibajte se temu, da jih obližete z jezikom, saj s tem lahko težave še poslabšate, saj jih dodatno izsušite. Če so razpokane ustnice v kotih posledica alergij ali drugega zdravstvenega stanja, se o možnostih zdravljenja posvetujte z zdravnikom. Morda obstajajo strategije, ki lahko pomagajo zmanjšati simptome tega stanja.

Zakaj so ustnice tako občutljive?

So specializirana oblika kože, vsebujejo večji odstotek tekočine kot druge vrste kože, da ohranjajo vlažnost teh predelov, poleg tega pa imajo v bližini površine veliko več živčnih končičev. Pred poškodbami jih ščitita zunanja plast, imenovana epidermis, in notranja plast, imenovana dermis, ki ju najdemo na vseh delih telesa. Večinoma so sestavljene iz mišičnega tkiva, vsebujejo pa tudi maščobne obloge za nemoteno gibanje in zaščito pred poškodbami ali sončnimi opeklinami. Vsebujejo tudi drobne žleze, ki proizvajajo olja in maziva za ohranjanje vlažnosti in mehkobe. So eden najbolj občutljivih delov telesa, poleg tega pa so bolj kot kateri koli drug del izpostavljene zunanjim vplivom. To pomeni, da so dovzetne za številne poškodbe, vključno z razpokanostjo, izsušenostjo in celo sončnimi opeklinami.

Ustrezna nega je pomembna

nega ustnic

Razpokane ustnice v kotih so nadležne, zato je tako pomembno, da za njih poskrbite in jih zaščitite pred vremenskimi vplivi. Ne zadržujte se predolgo na soncu. S pitjem dovolj vode boste poskrbeli tudi za mehkobo in prožnost, kar je še posebej pomembno v hladnem vremenu ali kadar veliko časa preživite v prostoru s klimatsko napravo. Čeprav se morda začasno počutite dobro, jim oblizovanje v resnici bolj škodi kot koristi. Ko se oblizujete, v občutljivo kožo na površini vnašate bakterije, kar lahko privede do okužb. Ne grizljajte jih, saj jih lahko poškodujete in povzročite draženje ali celo brazgotine. Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko poskrbite, da bodo zdrave in videti odlično vse leto!

Vitamin B je bistvenega pomena za razpokane ustnice v kotih

Razpokani kotički ustnic so pojav, ki ga je potencialno možno odpraviti z ustrezno prehrano. Mikrohranilo B telesu pomaga proizvajati nove, zdrave celice in ohranja vlažnost. Pomaga ščititi pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo celice in povzročijo prezgodnje staranje. B3 niacinamid je močan antioksidant, ki pomaga ščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Pomaga tudi pri pospeševanju obnavljanja celic, kar prispeva k bolj zdravemu in mladostnemu videzu. B5 ali pantotenska kislina je pomemben, saj pomaga ohranjati vlažnost kože in pospešuje celjenje ran. Piridoksin pomaga telesu proizvajati melanin, ki je potreben za zdravo pigmentacijo kože. Melanin tudi ščiti kožo pred poškodbami zaradi UV-žarkov in zmanjšuje vnetja. Biotin je pomemben za ohranjanje zdravih las in nohtov. Pomaga preprečevati suho, luskasto povrhnjico.

Katero hrano naj jemo?

vitamin bVitamin B vsebujejo številna živila, vključno z mesom, perutnino, ribami, jajci, mlečnimi izdelki in nekatero zelenjavo. Najboljši viri so goveja jetra, tuna, losos, mleko in jogurt. Če želite v svojo prehrano vnesti več tega hranila, poskusite v svoje obroke vključiti nekatere od teh živil. Nahaja se v različnih živilih, zato ga s prehrano zlahka dobite dovolj. Če ga s hrano ne dobite dovolj, boste morda morali jemati dodatek. Dodatki so na voljo brez recepta v večini lekarn in trgovin z zdravo prehrano.