orodje za delavnico
bivalni prostor

Koristni pripomčki za vsako delavnico

Da bi se v svojih delavnicah lahko učinkovito spoprijeli z različnimi nalogami, potrebujemo ustrezno in kakovostno ter vsestransko orodje. Eno izmed pomembnih orodij v naši delavnici so na primer namizni ključavničarski primeži, s katerimi lahko fiksiramo različne artikle za namene obdelave (rezkanje, žaganje, brušenje ipd.) ali jih uporabimo skupaj z namiznimi vrtalnimi stroji ter za druga opravila. Njihovo funkcijo dopolnjuje denimo diamantna rezalna plošča, s katero se lahko lotimo materialov, kot so jeklo, beton, asfalt, kamen ali keramika, seveda glede na specifike, ki jih ima za posamični material.

Kako delujejo primeži?

primežiPrimeži imajo gibljivi del, ki ima lahko hiter pomik, nadgradimo pa jih lahko še z vrtljivim podstavkom, ki se vrti v razponu 360° za razširjeno možnost obdelovanja. Primeži imajo lahko tudi varovalne nastavke z gumo, da lahko pritrdimo različne materiale brez drsenja in poškodb. Tukaj moramo upoštevati nekaj priporočil glede varne rabe, in sicer:

  • gibljivi deli morajo biti redno blago naoljeni;
  • ne uporabljajmo pripomočka, če opazimo na njem kakršne koli razpoke ali zlome, tudi najmanjše, ter ga ne skušajmo popraviti z varjenjem ali trdim spajkanjem;
  • ne izvajajmo močnega pritiska na vogalu čeljusti, saj jo lahko zlomimo;
  • predmet, ki ga bomo obdelovali, naj bo ustrezno prilagojen po velikosti oziroma tak, da ga lahko obvladujemo in ne obremenjuje samega pripomočka;
  • uporabiti moramo vijake v vseh luknjah, ki so na dnu, ter podložke pod maticami;
  • na ročaju za zategovanje smemo uporabljati le silo roke;
  • navojni del redno čistimo, da na njem ne bo umazanije ter ostružkov.

Poleg tega upoštevajmo, da če se recimo lotimo žaganja, naredimo to čim bolj blizu čeljusti, da se izognemo tresljajem, seveda pa moramo ob tem paziti, da ne zarežemo vanje. Če se nam ročaj upogne, ga moramo čim prej zamenjati. Kadar imamo v obdelavi daljši kos, ga na nasprotnem koncu od pritrjenega podprimo, ne poskušajmo pa na primer upogniti težkega predmeta, če so primeži namenjeni le lažjim kosom.

Kakšni so kakovostni primeži oziroma kakšne potrebujemo?

Glejmo na to, da so primeži narejeni iz litega železa / ogljikovega jekla, da je ohišje natančno obdelano oziroma dobro zaščiteno z lakom, ki preprečuje rjavenje ter korozijo, in čeljustni del protikorozijsko naoljen. Vodila naj omogočajo precizen pomik gibljivega dela. Preverimo, v kakšni širini želimo, da se razpira čeljustni predel glede na material, ki ga bomo uporabljali. Za kovinske cevi bomo denimo izbrali drugačen model kot za les. Cene se gibljejo med dobrih 150,00 ter nad 600,00 EUR z vključenim DDV za modele, ki vzdržijo težo kosov med 3,5 in skoraj 38 kg. Zelo priročno je tudi, da dobimo priloženo rezervno čeljust oziroma jo lahko dokupimo v znesku med okoli 30,00 do 60,00 EUR. Za vrtljiv podstavek pa bomo odšteli med 40,00 do nad 130,00 EUR.

Kako nam lahko pri delu pomaga diamantna rezalna plošča?

diamantna rezalna ploščaČe se bomo lotili trdnejših surovin od lesa, kot so beton, kamen ali keramika, bo prava izbira za nas diamantna rezalna plošča. Narejena je iz silikonovega karbida, znanega tudi kot moissanit. To je v naravi izjemno redka snov, ki je lahko trša celo od samih diamantov, ki jim je zelo podobna, a so jo zaradi redkosti pričeli izdelovati sintetično, s čimer je postala precej cenejša in tako dostopnejša za širšo uporabo. Tudi tukaj moramo izbrati pravi tip, ki je primeren za rezanje določene surovine. Če se odločimo npr. za keramiko ali granitogres, je diamantna rezalna plošča lahko dimenzij od 115 do 200 mm v debelini od 1,2 do 1,4 mm, pri betonu ali asfaltu pa pričakovano večje dimenzije do 450 mm. Cenovno bo imela razpon med 20,00 do dobrih 200,00 EUR. Na izbiro so tudi različice za zadušitev hrupa, saj gre za zelo glasno aktivnost.

Njena življenjska doba bo v primeru, da je cenejša, vendar jo uporabljamo na pravi način, lahko okvirno do 12 ur, v kolikor pa režemo zelo težke predmete ali režemo na nepravi način pa pol manj. Obstajata tudi dva načina rezanja, in sicer:

  • suhi ter
  • mokri z vodo, pri čemer je precej boljši oziroma bolj učinkovit slednji.

Vsekakor pa se odločimo za suhega tedaj, ko ne smemo uporabiti vode, npr. pri električnih žagah. Uporaba vode zmanjšuje pregrevanje rezil in količino strupenih prašnih delcev, ki nastajajo, posledično pa tudi podaljšuje obstojnost.

Pri suhem načinu mora biti delavec nujno zaščiten pred prahom z masko, saj dolgotrajna izpostavljenost vodi do silikoze ali kronične bolezni pljuč. Ravno tako pa moramo poskrbeti, da se diamantna rezalna plošča lahko sama ohlajuje tako, da pravočasno prekinemo in nadaljujemo z delom. Ohlajevanje lahko pospešimo tudi tako, da zgolj prosto teče brez rezanja. Pregrevanje namreč lahko vodi v situacije, ki vplivajo na našo zaščito, saj se lahko kak del stopi ali zlomi, zato vselej poskrbimo, da se izognemo tovrstnim dogodkom. Ob upoštevanju opisanih priporočil ter z zadostnimi izkušnjami je lahko torej diamantna rezalna plošča skupaj s primeži naš pomemben pomočnik pri kompleksnejših projektih, ki zahtevajo večji angažma.