proteini iz konoplje2
hrana in vitalnost

Pozabite na sirotko, konopljini proteini so top!

Vsi, ki dajo kaj na svoje zdravje, so dobro seznanjeni s tem, kako zelo pomembno je zaužiti dovolj beljakovin. Poleg ogljikovih hidratov in maščob so beljakovine eden od treh najpomembnejših makro hranil in veljajo za enega od osnovnih gradnikov človeškega telesa. Še posebej jih je pomembno uživati, če se redno ukvarjate s športno aktivnostjo. V tem primeru morate povečati njihov vnos, a obenem pozorno spremljati svojo telesno  težo, da ne prihaja do neželenih nihanj.

Med ene od vse bolj priljubljenih vrst beljakovin zagotovo spadajo konopljini proteini uporaba pa je primerna za vse, ki želijo povečati svojo mišično maso. Podobno kot pri prehranskih dopolnilih iz sirotke so tudi ti na voljo v obliki fino mletega prahu, ki ga zmešate s tekočino in spijete.

proteini iz konoplje

Način pridelave in njihove največje koristi

Njihova pridelava poteka tako, da se najprej stisnejo konopljina semena, nato pa se jih zmelje v fin prah. Ker je tako večja koncentracija koristnih sestavin, tako lahko v majhni količini prahu zaužijete potreben dnevni vnos proteinov. Poleg teh pa izbrani izdelki najkakovostnejših proizvajalcev vsebujejo še druge koristne snovi, kot so vlaknine, minerale, esencialne aminokisline in tudi zdrave maščobe.

Najkakovostnejši konopljini proteini so produkt ekološke pridelave ter so izdelani iz ročno nabrane industrijske konoplje, ki ne vsebuje nobenih umetnih primesi oziroma kemikalij. Le na ta način pridelani končni izdelek velja za kakovosten rastlinski vir beljakovin in je tako odlična rešitev za vse tiste, ki ne želijo uživati živalskih beljakovin.

Poleg tega, da s svojimi lastnostmi poskrbijo za ohranjanje in pridobivanje mišične mase, zaradi visoke vsebnosti najpomembnejših aminokislin poskrbijo za boljše počutje, saj dvigujejo nivo energije in obenem delujejo antioksidativno. Tako boste ob rednem uživanju manj utrujeni, okrepili boste svoje kosti, izboljšala pa se bo tudi vaša telesna odpornost.

konopljini proteini1

Kaj se zgodi v telesu ob prenizki količini beljakovin?

Ob povečani telesni aktivnosti je torej izredno pomembno povečati vnos beljakovin, saj te predstavljajo pomemben vir energije, ki ga mišice potrebujejo za normalno delovanje. To pa še posebej velja takrat, ko se zaloge glikogena v mišicah močno zmanjšajo, medtem ko se istočasno zniža še nivo sladkorja v krvi. Zaradi znižane količine beljakovin v mišicah smo hitreje utrujeni, naša telesna sposobnost pa se zelo zniža.

To pa se lahko kaže tudi kot značilna bolečina v mišici oziroma tako imenovani musklfiber, ki ga lahko začutimo takoj po treningu ali že med njim. Te značilne bolečine v mišicah nam obenem povedo, da je v telesu že prišlo do mikropoškodb. Da bi to preprečili in spodbudili hitrejše obnavljanje mišic, je nujno ob večjih telesnih obremenitvah počivati in zaužiti dovolj kakovostnih beljakovin.

konopljini proteini..1

Konopljini proteini: uporaba in doziranje

Ko gre za prehranske dodatke, je vsak začetnik sprva v negotovosti glede ustrezne količine. Na splošno naj bi veljalo, da bi odrasel moški dnevno potreboval približno med 55 in 100 gramov beljakovin, medtem ko naj bi pri odraslih ženskah priporočljiva količina znašla med 40 in 80 gramov. Po nekaterih študijah naj bi povprečen vsejedi Evropejec s povsem navadno, a uravnoteženo, prehrano lahko zaužil dovolj potrebnih beljakovin.

Ko pa gre za povišano telesno aktivnost, pa je priporočljiv dnevni vnos višji. Za moške naj bi v tem primeru veljalo, da naj bi pri intenzivni telesni aktivnosti dnevno zaužili od 95-145 gramov, ženske pa 75-120 gramov. Tudi če niste dovolj telesno aktivni, je priporočljivo, da v svoje telo spravite priporočljivo dnevno količino beljakovin, saj vam bodo pomagale pri uravnavanju telesne teže, kar še posebej pride prav, če želite shujšati.

Visokokakovostni konopljini proteini se lahko dodajajo v vodo ali drugo izbrano tekočino, z njimi pa lahko obogatite svoje smutije in si tako pripravite okusen in zdrav vmesni obrok. Za vse športnike je priporočljivo, da jih zaužijejo v manj kot dveh urah po končani vadbi. Na ta način bodo na polno izkoristili vse njihove pozitivne učinke.

konopljini proteini