ulcerozni kolitis3
zdravje in lepota

Kaj je ulcerozni colitis?

Ulcerozni kolitis je avtoimuna kronična vnetna črevesna bolezen debelega črevesja, ki se največkrat začne v danki in se širi navzgor po debelem črevesju. Lahko se pojavi le v delu črevesja, lahko pa zajame vsega. V vsakem primeru gre za neprimeren odziv imunskega sistema, ki povzroči poškodbo tkiva in vnetje črevesne sluznice. Primarni simptom aktivnega zagona bolezni sta bolečina v trebuhu in krvava driska, ki ju spremljajo izguba telesne teže, vročina in slabokrvnost. Simptomi se velikokrat začnejo pojavljati postopoma in so lahko različno intenzivno izraženi. Kronična vnetna bolezen debelega črevesja lahko prizadene vsakogar, čeprav se največkrat pojavlja v razvitem zahodnem svetu, kot posledica življenjskega stila. Bolezen je neozdravljiva, jo pa lahko z različnimi načini zdravljenja, kot so biološka zdravila za ulcerozni colitis, omilimo.

ulcerozni kolitis.1

Nastanek kronične vnetne bolezni debelega črevesja

Sam vzrok za nastanek bolezni še ni pojasnjen, različne teorije pa kažejo na povezavo med motnjami imunskega sistema, genetiko, spremembami v črevesni flori ter okoljskimi dejavniki. Pri nastanku bolezni ima vlogo tudi dednost. Pojavnost bolezni narašča v povezavi s sodobnim načinom življenja v razvitih državah, najverjetneje kot posledica stresa ter uživanja nezdrave in predelane hrane, s preveč živalskimi maščobami, rafiniranimi sladkorji in premalo prehranskimi vlakninami. Ulcerozni kolitis se lahko pojavi pri katerikoli starosti in pri obeh spolih, najpogosteje pa med 15. in 30. letom ter po 50. letu.

ulcerozni kolitis1

Ulcerozni kolitis in njegovi simptomi

Simptomi kronične vnetne bolezni debelega črevesja se lahko od osebe do osebe razlikujejo, največkrat pa so prvi pokazatelj nočna driska (tudi s krvjo in/ali sluzjo), bolečine v trebuhu in krči, nujno odvajanje blata, hujšanje in utrujenost. Večino ljudi pestojo blagi do zmerni simptomi, poleg tega lahko med posameznimi izbruhi poteče dolgo obdobje remisije oz. mirovanja bolezni. Velikokrat se ulcerozni kolitis začne kazati tudi izven prebavnih težav, kot osteoporoza in revmatološke bolezni, težave s kožo, razjede na ustnicah in v ustnih kotih ali kot težave z očmi.

Postavitev diagnoze in zdravljenje bolezni

Kronična vnetna bolezen debelega črevesja se najhitreje diagnosticira s krvnimi preiskavami, ultrazvočno preiskavo, ki pokaže zadebeljeno in vneto steno debelega črevesja, endoskopsko preiskavo spodnjih prebavil in patohistološkim pregledom sluznice debelega črevesja.

Zdravljenje poteka individualno in prilagojeno posamezniku, saj je treba pri izboru vrste zdravljenja upoštevati stopnjo aktivnosti bolezni, lokalizacijo, razsežnost in prisotnost morebitnih zunajčrevesnih znakov. Zdravljenje obsega zdravljenje akutnih poslabšanj bolezni (s čimer se želi doseči remisijo) in vzdrževalno zdravljenje bolezni (s čimer vzdržujemo remisijo in preprečujemo razvoj zapletov ter ponovni izbruh). Nujno je tudi redno jemanje zdravil, kar zmanjšuje tveganje za akutno poslabšanje in razvoj zapletov, bolnikom pa se priporoča tudi  zdrav življenjski slog, z uravnoteženo in zdravo prehrano, redno telesno aktivnostjo in izogibanje stresu, kajenju in alkoholu.

Če z nobenim zdravilom ne moremo ustaviti poteka bolezni ali pa je ta že povzročila trajne in nepopravljive posledice, je lahko potreben tudi operativni poseg. S tem se odstrani del ali celotno debelo črevo, izpeljava črevesja pa se ustvari skozi odprtino na trebušni steni. V tem primeru se blato nabira v posebni vrečki, imenovani stoma.

ulcerozni kolitis

Pri nas so na voljo biološka zdravila za ulcerozni colitis

Ta so izjemno učinkovita tako za indukcijo kot vzdrževanje stanja mirovanja bolezni. Uporaba le-teh lahko bistveno izboljša kakovost življenja ter zmanjša potrebo po kirurških posegih tudi pri bolnikih z najhujšimi oblikami te bolezni. Trenutne smernice zdravljenja jih uporabljajo pri bolnikih, ki se niso odzvali na zdravljenje s standardnimi zdravili ter pri tistih, ki so se nezadostno odzvali na tovrstno zdravljenje oz. imajo medicinske zaplete. Zaradi pomembnih in včasih tudi nevarnih neželenih učinkov je treba zdravstveno stanje bolnikov, ki prejemajo tovrstna zdravila, skrbno spremljati. Ulcerozni kolitis se v Sloveniji zdravi z dvema dostopnima zdraviloma, uporabo teh pa mora predhodno odobriti posebna strokovna komisija.