sodobna tehnologija

Poskrbite za varno gostovanje vaše spletne strani

Dandanes se vse več storitev, poslovnih dejavnosti in komunikacije seli na medmrežje, s tem pa se vse bolj govori tudi o varnosti tudi v digitalnem okolju. Internetno mesto ni le vizitka vašega podjetja, ampak tudi digitalni vstop v vaš svet, ki pa mora biti varen in zanesljiv. V nadaljevanju smo se posvetili razlagi, kaj sploh je gostovanje spletne strani in kako do njega, poudarek pa smo dali tudi bistvenim vidikom varnosti. Ne glede na to, ali ste lastnik podjetja, ki svojo dejavnost opravlja na internetu, ali pa želite le osebno internetno mesto, pri tem izberite najboljše spletno gostovanje, ki ne ustreza samo vašemu proračunu in varnostnim zahtevam, temveč tudi drugim zahtevam.

Kaj pomeni gostovanje spletne strani?

Želite na medmrežju objaviti svoje novo stran? Potem zanjo potrebujete domeno in gostovanje spletne strani. Slednje je postopek, pri katerem naložite svojo internetno mesto na strežnik, ki je dostopen prek medmrežja in s tem vaše mesto postane dostopno tudi drugim uporabnikom. Ko ti v brskalniku vpišejo URL vašega mesta, se ta zahtevek pošlje na strežnik, na katerem je locirano vaše mesto, ta pa nato pošlje zahtevane podatke brskalniku uporabnika, da prikaže interentno mesto.

Ključne komponente

Gostovanje spletne strani vključuje več ključnih komponent:

 • strežnik je računalniški sistem, ki hrani datoteke in podatke vašega internetnega mesta ter jih zagotavlja uporabnikom prek interneta. Obstaja več vrst strežnikov.
 • Domena je naslov vašega internetnega mesta, ki ga uporabniki vpišejo v brskalniku, da dostopajo do vašega internetnega mesta.
 • Podatkovna baza: mnoga internetna mesta, zlasti tista, ki temeljijo na odprtem CMS sistemu, uporabljajo podatkovno bazo za shranjevanje in upravljanje vsebine, kot so članki, slike in uporabniški podatki.
 • vmesnik je programska oprema ali upravljavski vmesnik, ki omogoča urejanje in posodabljanje vsebine na vašem mestu. Uporabljate ga lahko za dodajanje ali urejanje vsebine, upravljanje datotek in spremljanje statistike obiska.
 • Varnost in vzdrževanje: Pomembno je zagotavljati varnost vašega internetnega mesta tako, da redno posodabljate vse komponente, uporabljate močna gesla in uporabljate varnostne rešitve.

Kako izbrati najboljše spletno gostovanje?

Izbira ustreznega ponudnika je pomembna odločitev, ki navsezadnje vpliva na uspeh vašega internetnega mesta. Zato si vzemite čas za raziskavo in pred tem preučite različne možnosti in ponudnike, preden se odločite za enega.

 • Najprej se vprašajte, kakšne so vaše potrebe. Koliko prometa pričakujete? Kakšna vrsta vsebine boste gostili? Kakšna je vaša tehnična spretnost? Ali potrebujete posebne funkcije, kot so e-poštne storitve ali podpora za določene programske jezike?
 • Potem razmislite, kakšne vrste gostovanja potrebujete in katera vam najbolj ustreza – obstaja več vrst, vključno s skupnim gostovanjem, virtualnimi zasebnimi strežniki (VPS), namenskimi strežniki in gostovanjem v oblaku.
 • Določite, koliko ste pripravljeni porabiti za gostovanje spletne strani. Cene se razlikujejo glede na vrsto in zmogljivosti strežnika ter dodatne funkcije, ne spreglejte tudi skritih stroškov, kot so podaljški domen, SSL certifikati itd.
 • Preverite zmogljivosti in tehnične specifikacije, na primer prostor na disku, pasovna širina, število dovoljenih domen in poddomen ter druge tehnične specifikacije. Prepričajte se, da bodo te zadostovale vašim potrebam.
 • Preverite, kakšna je stopnja podpore, ki jo ponuja gostiteljsko podjetje. Tukaj imamo v mislih odzivnost, tehnično pomoč, dokumentacijo in uporabniško skupnost.
 • Preučite različne ponudnike, preberite ocene in mnenja drugih uporabnikov.
 • Preverite, kakšne varnostne ukrepe ponuja ponudnik, vključno s požarnimi zidovi, varnostnimi kopijami in zaščito pred zlonamerno programsko opremo. Prav tako sta pomembna dejavnika zanesljivost strežnika in garantirana dostopnost.
 • Preberite pogoje storitev in pogodbo ter se prepričajte, da razumete vse vidike vašega dogovora, vključno s politiko odpovedi in vračila.
 • Preverite, ali ponudnik dovoljuje storitve migracije. To je še posebej pomembno, če že imate obstoječe internetno mesto in ga želite prenesti čim bolj enostavno in brez zapletov.
 • Končno, primerjajte ponudbe različnih ponudnikov in izberite tistega, ki najbolje ustreza vašim potrebam in proračunu.