zdravje in lepota

Kakšne načine zdravljenja bipolarne motnje poznamo?

Če nekdo spreminja razpoloženje, radi rečemo, da je bipolaren. S takšnimi ali drugačnimi spremembami v razpoloženju se srečujemo vsi, vendar v resnici ni vsako nihanje razpoloženja že bipolarna motnja. Le-ta je resno zdravstveno stanje, ki lahko povzroči veliko trpljenja, če ostane nezdravljena. Diagnosticirana bipolarna motnja je namreč kronična bolezen, ki se kaže v obliki izmenjevanja skrajnih nihanj razpoloženja med manijo in depresijo, zahteva pa dolgotrajno, velikokrat tudi doživljenjsko zdravljenje. Pri velikem deležu pacientov je mogoče bolezen uspešno nadzorovat, pri čemer pomagajo tako farmakološka sredstva kot alternativno zdravljenje bipolarne motnje. Kakšna so, preberite v nadaljevanju.

Kaj je bipolarna motnja?

Gre za duševno stanje, ki se pojavlja pri 1 do 3 % splošne populacije, enako pogosto pri moških kot ženskah. Zanjo sta značilni vsaj ena epizoda privzdignjenega razpoloženja (manije oz. hipomanije) in vsaj ena epizoda znižanega razpoloženja (depresije). Vzroki za nastanek bolezni še niso znani, znanstveniki menijo, da gre za neravnovesje različnih snovi v možganih, najverjetneje serotonina in noradrenalina. Da se pri posamezniku razvije bipolarna motnja, vplivajo naslednji dejavniki: genetske predispozicije, starost med 15 in 30 let, daljša obdobja visoke napetosti in stresa, velike življenjske spremembe, velike izgube (npr. smrt ljubljene osebe) ter zloraba drog in alkohola.

Znaki in simptomi bolezni

Bipolarno motnjo je mogoče prepoznati po različnih znakih:

  • Manija oz. obdobje izjemno povišane energije, ki traja vsaj en teden in traja večino dneva, privzdignjeno razpoloženje pa ni običajno za posameznikove socialne okoliščine. Zmanjšana je potreba po spanju, osebe so izjemno samozavestne, zgovorne in brez koncentracije, velikokrat rečemo, da izgubijo stik z realnostjo. Zaradi impulzivnih odločitev in ravnanja lahko osebe naredijo veliko škode.
  • Hipomanija je blažja oblika manije, kjer se osebe sprememb niti ne zaznajo kot bolezni, Poudarjen je občutek telesne in duševne učinkovitosti, prisotne so povečana sociabilnost, zgovornost, prevelika familiarnost, povišana spolna energija in zmanjšana potreba po spanju, vendar ne toliko, da bi resneje zmotile vključevanje v delo ali povzročile izgubo stika z realnostjo.
  • Depresija, katere glavne značilnosti so žalost, občutek manjvrednosti in brezupa, zmanjšana energija, huda utrujenost ter izguba zanimanja in nezmožnost uživanja v dejavnostih, ki so posameznike prej veselile. Pogosto jo spremljajo tudi nespečnost ali pretirana utrujenost, spremembe apetita, razdražljivost, samomorilne misli ter celo poskusi samomora.
  • Mešana epizoda obsega tako epizode manije kot depresije.

Kako jo zdravimo?

Bipolarna motnja se zdravi z zdravili in psihoterapijo. Žal zdravila, ki bi pozdravila bolezen, še niso odkrili, zato z obstoječimi zdravili le nadzirajo bolezen in odpravljajo njene simptome. Ko posamezniku enkrat diagnosticirajo bolezen, mora zdravila jemati redno, do konca življenja. V praksi velja, da po prvi epizodi zdravljenje traja običajno dve leti, po drugi epizodi pet let, po tretji pa vse življenje. Poleg zdravljenja z zdravili, ki je nujna, so potrebni tudi izobraževanje pacientov ter psihoterapija, ki lahko bistveno vpliva na izboljšanje stanja. Dobro zastavljeno zdravljenje lahko prispeva k zmanjšanju števila in resnosti ponavljajočih se epizod, zniža stopnjo samomorilnosti ter bolnikom z diagnozo omogoča živeti kakovostno življenje.

Kaj pa alternativno zdravljenje bipolarne motnje?

Za uspešno zdravljenje samo zdravila niso dovolj. Najpomembneje je, da se posameznik z diagnozo, nauči živeti z boleznijo, da zna prepoznati dejavnike, ki jo slabšajo ali sprožajo in pravilno ukrepati. Med pomembnimi načini za izboljšanje bolezni je izogibanje osnovnim sprožilcem, ki povzročajo epizode, npr. dolgotrajni stres, pomanjkanje spanja, zloraba drog in alkohola … Za to je velikokrat pomembna sprememba življenjskega sloga, ki velikokrat zahteva večjo rutino, spremembo prehranjevalnih navad, redni spanec, telesno gibanje ipd. Sicer nedokazano, vendar na izboljšanje v času epizode depresije vplivajo tudi nekatere naravne substance, na primer so CBD izdelki iz konoplje, ki pa niso priporočljivi v epizodah manije. Med uspešnejšimi načini za zdravljenje so tudi psihoterapija in psihosocialne tehnike ter najrazličnejše metode samopomoči.