led svetila 1.w
bivalni prostor

Osvetlimo svoj dom z LED svetili

Primerna osvetlitev prostora je zelo pomembna iz več razlogov. Številne raziskave so pokazale, da ima svetloba pomemben vpliv na naše počutje in dobrobit. Pretirano močna ali prešibka svetloba lahko negativno vpliva na naše umsko stanje in splošno telesno počutje. Ko pa se odločamo za nakup luči, se soočamo z velikim izzivom, saj je na trgu na voljo ogromno različnih možnosti. Zato je priporočljivo, da preučimo prednosti, ki jih prinašajo LED svetila za dom. Omogočajo zelo učinkovito uporabo električne energije, obenem pa zagotavljajo primerno svetilnost za različne dejavnosti, kot so gledanje televizije, delo, branje in druge aktivnosti.

led svetila v sobi

Energijsko učinkovita in prostorsko prijazna izbira

V zadnjih letih je so LED svetila vedno bolj priljubljena. Lastniki tako manjših kot večjih domov jih uporabljajo za osvetljevanje svoje okolice in notranjosti. Treba je izpostaviti, da so izjemno energijsko učinkovita. Porabijo približno 90% manj električne energije kot klasične halogenske žarnice. Zaradi uporabe samo polprevodnika za proizvodnjo svetlobe, so lahko ta izjemno majhna, vendar pri tem oddajajo veliko količino svetlobe. Ta značilnost nam omogoča učinkovito osvetlitev prostorov, kot so dnevna soba, spalnica, kopalnica in druge, brez potrebe po obešanju luči s stropa ali da zavzamejo veliko prostora v našem domu.

led svetila

Varnejša izbira za dom brez nevarnosti segrevanja in opeklin

Največja nevarnost pri halogenskih žarnicah je njihova tendenca, da se med dolgotrajnim delovanjem močno segrejejo. Te lahko dosežejo visoke temperature, kar lahko povzroči opekline. Čeprav ta težava po navadi ni problem, če jih pravilno postavimo v naš dom ali stanovanje, še vedno predstavljajo neko stopnjo tveganja. To je še posebej nevarno, če imamo otroke ali radovedne hišne ljubljenčke, ki bi se lahko poškodovali ob dotiku takšnega svetila. LED svetila pa oddajajo zelo malo toplote med delovanjem. To pomeni, da so zelo varna za namestitev tudi na nižje površine, kot so stene v bližini tal ali kjerkoli drugje, kjer so lahko dosegljiva otrokom ali hišnim živalim.

Dolga življenjska doba, varnost in prilagodljivost za vaš dom

Naslednja njihova velika prednost je njihova dolga življenjska doba. Brez težav delujejo več let, brez potrebe po zamenjavi. Ta dolga življenjska doba jih naredi primerne za namestitev na zahtevnejša mesta v našem domu, na primer nad vrati ali v stropu. Pomembno je tudi, da LED svetila ne oddajajo škodljive infrardeče ali ultravijolične svetlobe, kar preprečuje poškodbe pohištva ali drugih elementov v našem domu. Priporočljivo je tudi razmisliti o vgradnih modelih, ki omogočajo nastavitev jakosti svetlobe. S tem lahko enostavno ustvarimo bolj sproščeno ali delovno okolje v našem domu, prilagojeno trenutnim potrebam.

led svetila 1

Kako izbrati pravo osvetlitev za vsak prostor in ustvariti prijetno vzdušje?

Vsak prostor ima svoje specifične zahteve glede količine in intenzivnosti svetlobe, ki so odvisne od namena prostora. Na primer, pisarna potrebuje več svetlobe za boljše delovne pogoje, medtem ko v spalnici želimo ustvariti bolj umirjeno vzdušje, saj je namenjen predvsem spanju. Da bi zagotovili prijetno atmosfero, je pomembno, da se prehodi med bolj osvetljenimi prostori, kot so pisarna ali dnevna soba, ter manj osvetljenimi prostori, kot je spalnica, ne izrazijo preveč. Za izbiro primernega LED svetila za dom za vsak prostor je koristno poznati nekaj posebnosti. S tem lahko dosežemo optimalno osvetlitev za vsak prostor in ustvarimo prijetno vzdušje.

led svetila za dom

Ustvarjanje funkcionalnega in prijetnega ambienta

V kuhinji je primerna osvetlitev izrednega pomena. Pri izbiri je najbolje izbrati stropne luči in viseče svetilke. Pomembno je tudi, da ne zasenčite stropne luči med kuhanjem. Dodatno lahko namestite žarnice pod viseče omare, ki osvetlijo delovno površino. Priporočljivo je, da v kuhinji uporabljate varčne žarnice, ki omogočajo nizko porabo energije, saj večino časa preživite v tem prostoru. Če ima kuhinja odprto postavitev in je povezana z jedilnico, je priporočljivo izbrati luči, ki omogočajo močnejšo svetlobo med pripravo hrane in nežnejšo svetlobo med obroki. Nad jedilno mizo lahko namestite visečo luč, ki naj bo približno 60 cm nad mizo. Nad štedilnikom ali pultom pa je primerno namestiti vgradno luč z veliko močjo.