teleskopska palica za čiščenje fasade1
bivalni prostor

Obstajajo različne metode čiščenja fasade

Večina umazanije, ki se nabira na hišah skozi leta, so v resnici mikroorganizmi, predvsem alge in plesen. Ostale umazanije, kot so minerali in druge snovi, predstavljajo le majhen delež. Obstaja več metod za čiščenje fasade, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju. Alge in plesen potrebujejo vlago za rast in razvoj, kar pa ni težko doseči v sodobni gradnji, ki uporablja toplotno izolacijo. Glavni namen izolacije je zadrževanje toplote znotraj prostorov, kar vodi do tega, da se zunanji sloj ne ogreva dovolj in posledično ne suši, še posebej v zimskem času. To so idealni pogoji za razvoj alg in plesni. Poleg tega tudi drugi dejavniki, kot so lega, bližina dreves, vodnih tokov, vreme, lahko vplivajo na nastanek in širjenje alg ter plesni na zunanjosti.

ćiščenje fasade

Metode za izboljšanje zunanjega videza vaše nepremičnine

Pri krtačenju se uporablja posebne krtače in vodo, da se odstrani umazanijo in mikroorganizme s površine. Pri nizkotlačni metodi se uporablja voda, ki se pod nizkim pritiskom z visokim pretokom razprši po zunanjosti, da se odstrani umazanija in mikroorganizmi. Pri tem se uporablja teleskopska palica za čiščenje fasade. Pri visokotlačni metodi se uporablja visok vodni pritisk ali drugi mediji, kot je suh led ali pesek, za odstranjevanje trdovratne umazanije z zunanjosti hiše. Pri kemični metodi se uporabljajo močna čistila, ki se nanašajo na površino, da se raztopijo in odstranijo umazanijo in mikroorganizme. Najboljši pristop je kombinacija kemične metode z nizkotlačno metodo, poznana tudi kot SoftWash.

teleskopska palica za čiščenje fasade

Učinkovita in varna metoda

SoftWash združuje omenjeni dve metodi, kar omogoča uporabo manjše moči pri obeh, kar zmanjšuje možnosti poškodb objekta in okolice. Pri tej metodi se uporabljajo tudi posebni dodatki za nevtralizacijo kemičnih čistil. Pri delu je pomembno tudi razmisliti o zaščiti zunanjosti pred ponovnim nastajanjem alg in plesni. Nekateri proizvajalci zagotavljajo petletno zaščito s posebnimi premazi. Čiščenje fasade je zahtevno in zahteva znanje ter izkušnje, zato je priporočljivo najeti profesionalno ekipo. Pri tem delu je pomembno upoštevati različne tipe materialov, saj se različni materiali različno čistijo.

Previdnost in pravilni pristopi pri uporabi visokotlačnega čistilnika

Čiščenje fasade iz klinkerja, ki je narejena iz zidakov, ki so žgani pri visokih temperaturah, se običajno izvaja z visokotlačnim čistilnikom. Vendar je pomembno preveriti, ali je fasada res iz dvojno žganega klinkerja in paziti na morebitna ohlapno položene zidake ali poškodovane fuge. Pri delu s krtačo je treba paziti, da se ne izvaja krožnih gibov, saj bi lahko poškodovali zaščitno plast zidakov. Omet je pogosto grob in porozen, kar omogoča nalaganje prahu in saj. Tu se priporoča uporaba visokotlačnega čistilnika. Apneno-cementni omet se lahko brez težav čisti z vodnim curkom, pri čemer je pomembno se izogibati predolgemu zadrževanju na istem mestu, da ne bi poškodovali barve ali drugega materiala. Materiali z zaključnim slojem na osnovi umetnih smol pa ne prenesejo visokotlačnega čistilnika, zato je priporočljivo preizkusiti obstojnost materiala na manj opaznem mestu pred uporabo.

palica za čiščenje fasade

Prilagajanje pritiska vode glede na vrsto lesa in pazljivost pri izbiri ustrezne metode

Pri leseni zunanjosti je potrebno biti previden pri delu. Odvisno od vrste lesa in njegove trdote, se uporablja ustrezen vodni pritisk. Trdi les listavcev lahko prenese večji vodni pritisk, medtem ko mehak les iglavcev zahteva manjši pritisk. Pri lesu je treba paziti, da se ne uporablja rotor šobe, saj lahko močan vodni curek poškoduje leseno površino. Po končanem delu je pomembno, da se lesena zunanjost dobro posuši, nato pa jo je treba ustrezno zaščititi. Za težje dostopna mesta se uporablja teleskopska palica za čiščenje fasade. Pri delu je vedno potrebno biti previden, še posebej pri poškodovani zunanjosti. V primeru poškodb ali razpok je potrebno ustrezno saniranje ali celo novo barvanje. Če se boste dela vseeno lotili sami, je pri izbiri prave metode priporočljivo posvetovati se s strokovnjakom.