bipolarna motnja simptomi1
zdravje in lepota

Ali je bipolarna motnja enako pogosta pri obeh spolih?

Občasno se vsi počutimo boljše ali slabše, saj je to povsem naraven pojav. Vendar pa ljudje, ki trpijo za to boleznijo, doživljajo izjemno intenzivne spremembe v razpoloženju, energiji, razmišljanju in vedenju. Bipolarna motnja simptomi lahko vključujejo ekstremne vrhunce manije na eni strani in globoke padce depresije na drugi strani. Gre za resno bolezen, ki  lahko pomembno vpliva na kakovost življenja posameznika ter njihove bližnje. Seveda se postavi vprašanje ali je bipolarna motnja ozdravljiva. Gre za motnjo v delovanju možganov, ki povzroča izrazita in nepredvidljiva nihanja v razpoloženju. Ta motnja se je v preteklosti imenovala tudi manična depresija.

bipolarna motnja simptomi2

Nepredvidljive spremembe razpoloženja, ki lahko resno vplivajo na življenje posameznika

Ta motnja povzroča, da se posameznik precej nepredvidljivo giblje med izjemno veselim čustvenim stanjem, ki ga imenujemo manija, in zelo žalostnim in zatrtim stanjem, ki ga imenujemo depresija. Ta motnja prizadene približno 1% populacije in se navadno razvije med 20. in 40. letom življenja. Ni pa razlik med pogostostjo med spoloma. Številni posamezniki s to motnjo lahko izkusijo bolj izrazite manične faze, medtem ko so depresivne faze pogostejše pri ženskah. Bipolarna motnja simptomi so veliko intenzivnejši kot običajna nihanja razpoloženja, ki trajajo dneve, tedne ali mesece. Epizode te motnje so izjemno intenzivne in lahko resno motijo sposobnost osebe, da normalno funkcionira.

bipolarna motnja simptomi

Manične in depresivne epizode

Med manično epizodo lahko posameznik naredi zelo impulzivne odločitve, kot da je v evforiji, kar lahko vključuje izgubo službe, pretirano trošenje denarja in nenormalno vedenje, ki lahko moti odnose z drugimi ljudmi. Bipolarna motnja simptomi lahko trajajo več tednov ali celo mesecev, kar bistveno vpliva na življenje posameznika. V depresivni epizodi se posameznik počuti zelo utrujenega, brezvoljnega in izgubljenega, s čustvi brezupa za prejšnje neuspehe v življenju, zaradi katerih lahko brez razloga zavrača družbo in se izolira v svoje stanovanje.

ali je bipolarna motnja ozdravljiva

Zgodnje prepoznavanje simptomov in pomen zdravljenja

Bipolarna motnja simptomi so zelo raznoliki. Vzroki te duševne motnje še niso v celoti razkriti. Čeprav se velikokrat zdi, da je to motnja, ki se prenaša po družinskih genih. Prve znake manije ali depresije lahko opazimo pri najstnikih ali zgodnjih odraslih. Znaki so zelo raznoliki in lahko vključujejo resnost, pomanjkanje energije, neustavljivo pretirano razmišljanje, neredne spremembe razpoloženja in številne druge znake. Te znake se zlahka spregleda in jih zamenja za druge duševne motnje, kar lahko privede do nepotrebnega trpljenja. Ker se lahko stanje poslabša brez zdravljenja, je pomembno, da se znake zgodaj prepozna in začne ustrezen postopek zdravljenja.

Znaki motnje v različnih fazah

Bipolarna motnja simptomi so različni v različnih fazah. V manični fazi oseba doživlja vznesenost, pozitivnost, vendar tudi nemir in razdražljivost. Ima lahko visoko samozavest in samopodobo ter občutke pomembnosti. Poleg tega lahko doživlja manj potrebe po spanju, hitreje govori, ima polno glavo idej in misli, pa tudi impulzivne vedenjske vzorce, kot so zapravljanje denarja, zloraba alkohola ali promiskuitetno vedenje. V depresivni fazi pa se lahko pojavijo različni znaki, kot so žalost, brezvoljnost, izguba apetita in telesne teže, nespečnost, občutki utrujenosti ter počasnost. Poleg tega lahko oseba doživlja tudi nemir in nervozo, težave s koncentracijo in samomorilne misli. Pomembno je, da se znake prepozna in se čim prej začne zdravljenje, saj se lahko motnja brez terapije občutno poslabša in povzroči veliko trpljenje.

različne bipolarne motnje1

Povečano tveganje za samomorilno vedenje

Na vprašanje ali je bipolarna motnja ozdravljiva lahko odgovorimo, da je pomemben del zdravljenja tudi psihoterapija, ki ima lahko pozitiven vpliv na različna področja življenja, ter sprememba življenjskih navad in socialna podpora okolice. V mešani epizodi se pojavljajo znaki manije ali hipomanije in depresije hkrati. To pomeni, da se lahko pojavijo depresivni znaki v kombinaciji z nihanji razpoloženja, vznemirjenostjo, razdražljivostjo, tesnobnostjo, nespečnostjo, razburljivostjo in hitrimi mislimi. Pravzaprav gre za kombinacijo visoke energije in nizkega razpoloženja, kar je zelo nevarno, saj takšna situacija predstavlja povečano tveganje za samomorilno vedenje.