očala za računalnik z modrim filtrom
zdravje in lepota

Očala z posebnim modrim filtrom

Različne elektronske naprave so že dolgo pomemben del naših življenj. Z njihovo pomočjo opravljamo svoje delo, ustvarjamo umetniška dela in se zabavamo z igranjem različnih iger ali spremljanjem naših najljubših filmov in serij. Vendar pa človeško oko ni bilo ustvarjeno za vsakodnevno večurno gledanje v zaslone, ki oddajajo modro svetlobo. Najboljša zaščita proti njej pa so kakovostno izdelana očala za računalnik.

Da bi se ustrezno zaščitili med gledanjem v zaslon, očesni strokovnjaki priporočajo zaščito, ki jo lahko nudijo le po meri narejena posebna računalniška očala, ki vas bodo ščitila pred škodljivimi vplivi modre svetlobe s posebnim filtrom. Če je vaš vid že slabši, je priporočljiv obisk pri optometristu oziroma oftalmologu, ki bo pregledal vaš vid in določil ustrezno dioptrijo. V primeru, da ne opažate poslabšanja vida, pa se vseeno lahko odločite za posebna očala za računalnik brez dioptrije z vgrajenim filtrom.

sončna očala z modrim filtrom

Kako človeško oko zaznava različne spektre svetlobe?

Poznamo več različnih vrst elektromagnetne energije oziroma elektromagnetnega valovanja ali sevanja. Gre za valove elektromagnetnega polja, ki se širijo skozi prostor-čas. Med svojim širjenjem pa s seboj prenašajo elektromagnetno energijo. Poznamo več različnih vrst elektromagnetnih valov. To so: mikrovalovi, radijski valovi, vidna svetloba, infrardeča svetloba ter ultravijolično sevanje. Poleg teh pa obstajajo še žarki gama in žarki X, ki veljajo za najkrajše valove.

Večina elektromagnetnih valov je nevidnih. Človeško oko pa lahko zazna majhno skupino valov, ki jim pravimo vidna svetloba. Ta se nahaja nekje na valovni dolžini med 380 nanometrov, kjer poteka vijolična svetloba, in 700 nanometri, kjer poteka rdeča svetloba. Daljši so valovi, manj energije oddajajo. Modra svetloba pa ima zelo kratke valove, ki torej oddajajo visoke količine elektromagnetne energije.

očala z filtrom

Škodljivost modre svetlobe: zakaj potrebujemo računalniška očala?

Modro svetlobo običajno oddaja Sonce, a jo ravno tako oddajajo LED luči in digitalni zasloni. Nekateri strokovnjaki so prepričani, da modra svetloba lahko poškoduje človeško oko, medtem ko so študije na živalih še nedokončne.

Za valove modre svetlobe velja, da so le malo daljši in potemtakem zgolj rahlo šibkejši od ultravijoličnih valov, ki so prekratki, da bi jih človeško oko zaznalo. Vsem je dobro znano, da se moramo nujno zaščititi pred škodljivimi vplivi ultravijoličnih žarkov, ki lahko poškodujejo naše oči in kožo. Težava je v tem, da so tudi visokoenergetski modri valovi skoraj tako močni kot ultravijolični, oddajajo pa jih tudi naši digitalni zasloni.

Če smo preveč izpostavljeni modri svetlobi, se lahko namreč pojavijo hudi glavoboli, oči so vse bolj utrujene, moten pa je lahko tudi spanec. Vse to pa pripelje k splošno slabšemu počutju, padcu sposobnosti koncentracije, obenem pa se naše telo zaradi vseh škodljivih vplivov počasneje obnavlja. Veliko ljudi trpi za omenjenimi težavami in sploh nikoli ne pomisli, da je vzrok zanje prav prevelika izpostavljenost modri svetlobi. Prodiranje modre svetlobe do očesa lahko preprečijo le strokovno zasnovana očala za računalnik, ki nudijo ustrezno zaščito.

očala z filtrom1

Kako so zasnovana in kako delujejo?

Najkakovostnejša očala za računalnik imajo vgrajen filter modre svetlobe, ki uspešno blokira škodljive modre valove. S tem preprečuje nastanek glavobolov in utrujenost oči zaradi predolgega gledanja v zaslon. Vsebujejo tudi posebni UV filter, ki skrbi za zaščito proti UV žarkom, obenem pa imajo še štiri dodatne zaščitne sloje, in sicer: hidrobodni in antirefleksni sloj, sloj za zaščito pred praskami in udarci ter sloj za lažje čiščenje stekel.

Izbirate lahko med korekcijskimi ali takšnimi, ki so brez dioptrije, saj se lahko odločite za posebna očala za računalnik, ki imajo le vse potrebne zaščitne sloje brez dodane dioptrije. Izbirate lahko med široko ponudbo okvirjev, ki so izdelani iz umetne mase ali trpežne kovine v vseh možnih barvah in tudi vzorcih. Ob naročilu vam v izbrani optiki priložijo zraven tudi originalni etui s krpico za čiščenje stekel.

očala za računalnik