okulistični pregled2
hrana in vitalnost

Kako pogosto bi morali obiskati okulista?

V primeru, da opažate, da se vam vid slabša, bo morda potreben obisk pri očesnem strokovnjaku. Nanj se lahko naročite pri svojem osebnem zdravniku, ki vam bo predpisal okulistični pregled z napotnico. Ta je sicer brezplačen, ker ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Zaradi vedno daljših čakalnih dob pa se vse več ljudi odloča, da gre raje na okulistični pregled samoplačniško.

Več različnih očesnih ambulant oziroma optik s koncesijo sicer ponuja brezplačne kontrole vida, enakovredne tistim, na katere vas je napotil vaš zdravnik. A tu morate biti previdni, saj je pri številnih izvajalcih ta storitev brezplačna samo v primeru, da pri njih naročite tudi očala. Če se na koncu ne odločite za naročilo, boste morda morali za pregled plačati.

okulistični pregled

Kako pogosto bi morali opraviti okulistični pregled z napotnico?

Če še niste imeli težav z vidom in boste prvič potrebovali korekcijska očala, ali pa ste že v preteklosti bili pregledani, a opažate spremembe pri svojem vidu, se lahko naročite pri oftalmologu. Tam vam bodo ugotovili trenutno vidno ostrino in izmerili potrebne korekcije. Za to ne potrebujete napotnice, temveč samo kartico zdravstvenega zavarovanja, saj vam to pravico zagotavlja obvezno zavarovanje.

Za vse, ki že imate očala, je priporočljivo opraviti kontrolni okulistični pregled z napotnico na vsaj dve leti. Če se vam že prej pojavijo težave, ali opazite poslabšanje vida, pa je priporočljivo, da se naročite pri oftalmologu že po enem letu od zadnje spremembe dioptrije.

Če pravico uveljavljate pri koncesionarju, ki ima sklenjeno pogodbo, vam ta za to storitev ne bi smel zaračunati. Razen če ste se že prej dogovorili, da boste opravili okulistični pregled samoplačniško. Pri tem pa se pogosto pojavlja zmeda glede izbire ustreznega specialista, saj optik (optometrist) in okulist (oftalmolog) nista specializirana za isto strokovno področje.

okulistični pregled1.1

Kdaj potrebujete optometrista in kdaj oftalmologa?

Optometrist oziroma optik je strokovno usposobljen za ugotavljanje odstopanj oziroma nepravilnosti pri vidu, kar pomeni, da postavi pacientu dioptrijo in določi korekcije vida. Njegovo strokovno področje je torej korekcija vida. Ker je predvsem specializiran za poznavanje lastnosti dioptrijskih stekel, je usposobljen za svetovanje glede ustreznih rešitev pri korekciji vida.

Optometrist pa ni usposobljen za zdravljenje očesnih bolezni ali za opravljanje kirurških posegov. Njegovo delo v prvi vrsti vključuje opravljanje vseh potrebnih meritev, s katerimi določa ustrezne korekcije vida in svetuje glede izbire primernih optičnih pripomočkov, kot so korekcijska in sončna očala ter kontaktne leče.

Za razliko od optometrista je oftalmolog strokovnjak za očesne bolezni. Usposobljen je za odkrivanje različnih vrst očesnih bolezni in motenj, zdravljenje očesnih bolezni ter izvajanje različnih kirurških posegov na očeh. Njegovo delo pa med drugim tudi vključuje predpisovanje vseh vrst očesnih pripomočkov, kot so kontaktne leče in očala. Če ste napoteni na okulistični pregled z napotnico, boste po vsej verjetnosti obiskali oftalmologa.

okulistični pregled1

Prvi obisk pri očesnem specialistu

Če vas čaka prvi obisk pri očesnem zdravniku in vas skrbi, vas lahko takoj pomirimo, saj je sam postopek kontrole vida popolnoma neboleč. Očesni specialist uporablja številne inštrumente, s pomočjo katerih opravi potrebne meritve in ugotovi stanje vida ali pa odkriva morebitne očesne motnje oziroma bolezenska stanja.

Osnovni okulistični pregled z napotnico služi predvsem za preverjanje vašega vida na daljavo in na blizu. Specialist najprej uporabi biomikroskop, s katerim si dodobra ogleda vaše oko, najprej eno, nato še drugo. Pri tem uporablja posebno lučko. V tem koraku lahko ugotovi odstopanje od idealnega vida oziroma dioptrijo. Ugotovitve si zapiše in vam predpiše ustrezne leče, na podlagi katerih vam nato optik izdela primerna očala.

Za ohranjanje zdravega vida so priporočljivi redni obiski pri očesnem strokovnjaku. Prvo kontrolo vida pri otroku očesni strokovnjak izvede že pri starosti šest mesecev, naslednjič pa v tretjem letu starosti ter nato še ob vstopu v šolo. Če za odrasle velja, da naj bi svoj vid preverjali vsaj na dve leti, pa se za otroke priporočajo pogostejše kontrole vida.

pregled z napotnico