vitamin b32
hrana in vitalnost

Now vitamin D3 ima mnoge koristi za vaše zdravje

Now vitamin D3 kapsule vsebujejo v maščobi topno mikrohranilo, ki je bistvenega pomena za zdravje ljudi. Now vitamin D3 tako pomaga pri absorpciji kalcija in fosforja ter ohranja zdravje kosti. S staranjem lahko naše kosti postanejo bolj krhke in dovzetne za zlome. Ta dodatek pa je bistvenega pomena za zdrave kosti, saj pomaga telesu absorbirati kalcij. Pomanjkanje lahko povzroči osteoporozo, stanje, zaradi katerega kosti postanejo tanke in šibke. Ustrezno količino dobimo z izpostavljenostjo sončni svetlobi, s hrano in z dodatki. Izpostavljenost sončni svetlobi je za večino ljudi glavni vir. Telo ga proizvaja, ko je koža izpostavljena ultravijoličnemu sevanju B sonca. Prehranski viri so mastne ribe kot so losos, skuša in sardine, olje iz ribjih jeter in jajčni rumenjaki. Na voljo so tudi dodatki, ki ga zagotavljajo na primer Now vitamin D3.

 

Ultrazvok dojk je varna preiskava

Ultrazvok dojk je varna, neboleča in neinvazivna tehnika, ki se uporablja za oceno strukture in delovanja dojk. Več si lahko preberete na naslovu https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-dojk. Z njim lahko odkrijemo benigne (nerakave) in maligne (rakave) spremembe. Večino rakov odkrijemo s presejalno mamografijo, vendar lahko nekaterim ženskam – zlasti tistim z bolj gostim tkivom – koristi dodatni ultrazvok dojk. Poleg tega lahko to preiskavo uporabimo za dodatno oceno nenormalnih najdb na mamografiji ali kliničnem pregledu. Pri preiskavi se sonda prisloni ob kožo in se premika po površini. Sonda oddaja visokofrekvenčne zvočne valove, ki se odbijajo od struktur v tkivu. Zvočni valovi, ki se vračajo, se pretvorijo v električne signale, ki jih računalnik obdela in ustvari slike.

ultrazvok dojk

Njegovo pomanjkanje se čuti predvsem pozimi

Da bi zagotovili zadosten vnos, je priporočljivo, da ljudje svojo kožo 10-15 minut na dan izpostavljajo sončni svetlobi. Tisti, ki se soncu ne izpostavljajo dovolj, naj razmislijo o jemanju dodatka Now vitamin D3 ali uživanju živil, ki so bogata z njim. Pomanjkanje lahko povzroči šibke kosti in povečano tveganje za zlome. Povzroči lahko tudi druge zdravstvene težave, kot so avtoimunske bolezni, rak in bolezni srca. Pomanjkanje je pogosto zlasti v zimskih mesecih, ko je manj sončne svetlobe. To je lahko posledica številnih dejavnikov kot so premajhna izpostavljenost soncu ali temna koža. Dodajanje je najboljši način za zagotavljanje zadostne ravni. Priporočeni dnevni vnos za odrasle je 600-800 IE. Če vam ga primanjkuje, bodo morda potrebni večji odmerki. Dodatki so na voljo v različnih oblikah, vključno s kapsulami, tabletami in tekočo obliko.

vitamin d4

Koristi tovrstne preiskave

Ultrazvok dojk lahko nudi oceno bulic, ki jih pri fizičnem pregledu ni mogoče otipati, ocenjevanje sumljivih najdb pri mamografiji ali kliničnem pregledu. Določite lahko, ali je tvorba trdna ali napolnjena s tekočino (cistična), opredelimo lahko tvorbe kot benigne ali maligne. Uporablja se lahko za vodenje igelne biopsije sumljivega območja, spremljanje sprememb v tkivu skozi čas, na primer med nosečnostjo ali hormonsko terapijo. V nekaterih primerih se lahko ultrazvok dojk uporabi namesto mamografije pri nosečnicah ali doječih materah, saj pri tem postopku ni izpostavljenosti sevanju.

ultrazvok dojk1

Omogoča dobro delovanje imunskega sistema

Now vitamin D3 kapsule imajo številne koristi za zdravje. Now vitamin D3 pomaga za dobro delovanje imunskega sistema, rasti celic in zmanjševanju vnetij. Ugotovljeno je bilo, da ima potencialne koristi za zdravje srca in ožilja, sladkorno bolezen in preprečevanje raka. Telesu pomaga proizvajati protitelesa, celice, ki se borijo proti okužbam. Pomanjkanje lahko povzroči oslabitev imunskega sistema, zaradi česar ste bolj dovzetni za prehlade in druge bolezni. Dokazano je, da to mikrohranilo učinkovito zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Nedavna študija je pokazala, da lahko dodatek, ki ga najdemo v prehranskih dopolnilih, zmanjša tveganje za nastanek raka do 50 %. Vzrok je, da  pomaga uravnavati rast celic in preprečuje, da bi celice postale maligne. Pomaga tudi pri krepitvi imunskega sistema, kar lahko pomaga zaščititi telo pred rakavimi celicami.

vitamin d

Kako se pripraviti na preiskavo?

Za ultrazvok dojk ni potrebna posebna priprava. Morda boste morali odstraniti oblačila in nakit od pasu navzgor ter med preiskavo nositi haljo. Preiskavo opravi radiolog v ambulantnem okolju. Ležali boste na hrbtu na preiskovalni mizi z dvignjeno roko nad glavo. Senzor bo pritisnjen ob vašo kožo in se bo premikal po površini kože. Postopek je običajno neboleč, čeprav lahko zaradi pritiska občutite nekaj nelagodja. Postopek traja od 15 do 30 minut. Če razmišljate o tej preiskavi, se z radiologom pogovorite o prednostih tega načina slikanja.

ultrazvok dojk2

Prednosti tovrstne preiskave

Ultrazvok dojk ima številne prednosti pred drugimi načini slikanja. Dojko lahko prikaže iz več zornih kotov in zagotavlja slike tkiva v realnem času. To omogoča natančnejšo oceno nepravilnosti, vključno s tumorji. Poleg tega ne uporablja ionizirajočega sevanja, kar pomeni, da je varen za mater in otroka. Na splošno je cenejši od mamografije. Vsekakor je odlično orodje za presejanje žensk z visokim tveganjem za nastanek raka, na primer tistih z družinsko anamnezo te bolezni. Uporablja se lahko tudi za spremljanje žensk, pri katerih je bil rak prsi že diagnosticiran, da se preverijo znaki ponovitve bolezni. Gre za neboleč, neinvaziven postopek, ki ga večina žensk dobro prenaša.