oddaja stanovanj za študente v Ljubljani
storitve

Najem študentske sobe – ali je res težko najeti študentsko sobo v Ljubljani?

Večina ljubljanskih študentov se na lov za sobo morda poda malo prepozno, tik pred začetkom študija. Vendar je prav to zgodnje poletno obdobje pravi čas, da se lotite iskanja stanovanja za študente v Ljubljani dovolj zgodaj, da si zagotovite svoje bodoče bivališče. Tako se potem lahko brez slabe vesti odpravite na brezskrbne počitnice.

Če boste čakali do septembra, vedite, da bo to počela večina. Ko je zanimanje veliko, oddaja stanovanj za študente v Ljubljani povzroči velik porast povpraševanja, s tem pa tudi višje cene. Prednost pravočasnega iskanja pa je tudi v tem, da si na ta način nedvomno zmanjšate možnosti, da bi prišlo do morebitnih zapletov. Te je bistveno lažje odpraviti, če se iskanja lotite pravočasno.

oddaja stanovanj za študente v Ljubljani 1

Kakšno je stanje v študentskih domovih?

Vsi iz oddaljenih krajev, ki nameravajo študirati v slovenski prestolnici, ne morejo dobiti sobe v študentskem domu. Številni tako oddajo vlogo, a to ni zagotovilo, da bodo sobo tudi dobili. Velika večina, ki jim je vloga na koncu odobrena, običajno sobo dobijo šele po začetku študija, kar je lahko zelo stresno za vse, ki nimajo zagotovljenega začasnega bivališča med študijem. Trenutno so na voljo številna stanovanja za študente v Ljubljani, saj je izbira zagotovo večja kot bo jeseni.

Veliko vlog ne bo odobrenih, saj vsak prosilec ni upravičen do subvencioniranega bivanja, zato ni smiselno čakati na odgovor. Priporočljivo je, da še pred odobritvijo vloge in preden nastopi jesen začnete sami iskati neko drugo možnost bivanja. Tako se boste izognili morebitnim zapletom in nepotrebnemu stresu.

Kako in kje začeti z iskanjem?

Pogosto imajo koristne informacije na voljo prav naši najbližji, prijatelji, morda starejši kolegi ali sorodniki. Sploh izkušenejši vam bodo lahko hitro postregli z novico o tem, da morda poznajo nekoga, ki oddaja sobo ali pa išče sostanovalca. Za vse ostale, ki te možnosti nimajo na voljo, pa preostanejo družbena omrežja in tiskani ter spletni oglasi.

Prav slednji so pogosta izbira za večino, ki se želi na začetku vsaj okvirno informirati o tem, kaj sploh ponujajo najemodajalci. Pregled spletnih oglasov je tudi dober način, da si ogledate slike nekaterih sob, primerjate cene posameznih zadetkov in si ustvarite približno sliko o trenutnem stanju na trgu. Odličen vir informacij so tudi različna mladinska društva in študentske organizacije, ki tudi na svojih spletnih straneh objavljajo različne ponudbe za stanovanja za študente v Ljubljani.

oddaja stanovanj za študente v Ljubljani 2

Pred iskanjem morate vedeti kaj točno iščete

Tako kot to velja pri nakupu nove obutve ali oblačila, tudi pri iskanju sobe za najem morate dobro premisliti o tem, kaj sploh iščete. Ali spadate med bolj zahtevne in želite več prostora, ki vam bo nudil želeno zasebnost? Potem bo za vas primernejša garsonjera ali samostojna soba, ki je ne boste delili z nikomer. Tisti malo manj zahtevni, ki si tudi želijo čim cenejšega bivališča, pa bodo povsem zadovoljni z dvoposteljno ali triposteljno sobo z deljeno kuhinjo in sanitarijami.

Pri iskanju stanovanja za študente v Ljubljani bodite pozorni tudi na oddaljenost do fakultete. Pogosto je sicer tako, da so sobe, ki se nahajajo bližje fakulteti, bistveno dražje od tistih bolj oddaljenih. Če imate kolo ali nameravate uporabljati mestni potniški promet, potem se lahko odločite tudi za sobo izven centra mesta, za katero boste tudi manj odšteli.

Oddaja stanovanj za študente v Ljubljani: na kaj morate biti pozorni?

Ko ste našli nekaj najprimernejših sob, se lahko dogovorite za ogled oziroma oglede. Pri teh se posvetite predvsem vsem prednostim, ki jih ponujajo, ravno tako pa upoštevajte vse njihove pomanjkljivosti. Po vsakem ogledu si vzemite nekaj časa za premislek in šele nato sporočite najemodajalcu svojo odločitev.

Najem stanovanja za študente v Ljubljani si lahko sami močno poenostavite tudi s tem, da najemodajalca vprašate o višini najemnine, višini in načinu obračunavanja obratovalnih in drugih stroškov ter se natančno pozanimajte o vseh ostalih pogojih najema.