klime
sodobna tehnologija

Strokoven pregled in polnjenje klime

Poletje je čas, ko se veliko dopustnikov s svojim vozilom odpravi na krajši izlet na morje, medtem ko se nekateri ne ustrašijo niti daljših potovanj v tujino. Da bi med vožnjo bilo čim manj okvar, je pred odhodom priporočljivo odpeljati svoj avtomobil na servis. Tam bodo poleg standardnega servisa opravili tudi pregled klime, saj si nikakor ne želite obtičati na cesti v pregretem vozilu.

Med drugim to vključuje odstranitev starega olja zamenjavo z novim, ravno tako pa bodo serviserji poskrbeli za odvzem vlage, vakuumiranje sistema in odstranitev starega plina ter polnjenje klime z novim plinom. Servis avtomobila je nujen, če si želite zagotoviti optimalno delovanje vseh naprav ter s tem tudi udobno in varno pot.

filtri za klime1

Zakaj je pomembno redno vzdrževanje klimatskih naprav?

Ne le, da je z optimalno delujočo napravo vožnja prijetnejša in udobnejša, ampak posredno s tem poskrbite tudi za manjšo porabo in večjo varnost. Gre namreč za izredno kompleksen sistem, ki zahteva posebno pozornost, zato ga je potrebno redno vzdrževati. Če boste ravnali odgovorno in poskrbeli za redno polnjenje klime, bo v vozilu vzpostavljena prijetna temperatura, v kateri se boste bolje počutili. Posledično boste med vožnjo lahko tudi bolj zbrani.

Veliko voznikov pa se ne zaveda, da z rednim servisiranjem tovrstnih naprav obenem tudi poskrbijo za manjšo porabo goriva. Zanesljivo delovanje vseh ključnih sistemov in mehanizmov v avtomobilu poskrbite tudi za manjšo obremenjenost pogonskih sistemov, kar pomeni tudi, da za premagovanje kilometrov vozilo porabi manjšo količino goriva.

Kaj vse vključuje letni pregled klime?

Ob vsakoletnem servisu vam izkušen mehanik najprej opravi obvezni vizualni pregled vseh naprav in inštalacij, nato pa še očisti nekatere najpomembnejše sestavne dele, kot so protiprašni filtri ter maska in pokrov notranje enote. Ravno tako opravi še čiščenje in dezinfekcijo izmenjevalnika notranje enote. Pri servisu pa je pomembno tudi preveriti delovanje električnih komponent in elektromotorjev. V primeru izpraznjenih baterij v daljinskem upravljalniku, je te potrebno zamenjati.

Servis vključuje še kontrolo temperature izpihanega zraka notranje enote in tlaka hladilnega plina, nato pa še preverjanje in izpiranje odvoda kondenza notranje enote in polnjenje klime s plinom. Po potrebi vam bo mehanik še očistil zunanjo enoto.

polnjenje klime

Kaj lahko naredite sami?

Čeprav je priporočljivo, da celoten servis prepustite ustrezno strokovno usposobljenemu mehaniku, pa vendarle nekaj manjših opravil lahko načeloma opravite tudi sami. To velja na primer za čiščenje filtrov zraka tako pri avtomobilih kot pri domačih napravah. Ker je poleg hlajenja ena od njihovih funkcij tudi odstranjevanje vlage iz prostora, lahko s pravilnim vzdrževanjem poskrbite za zmanjšanje prisotnosti mikroorganizmov v zraku.

Optimalno delovanje boste torej lahko zagotovili le z redno in predvsem pravilno uporabo. Za vzpostavitev idealnih pogojev v avtu je priporočljivo občasno nastaviti gretje, saj visoke temperature uničijo mikroorganizme, ki nanje niso odporni. Sicer pa na splošno velja, da redna uporaba zagotavlja določeno stopnjo čiščenja same naprave.

Da bi se izognili neprijetnostim in celo morebitnim zdravstvenim težavam zaradi slabo delujočih prezračevalnih naprav, lahko poskrbite sami z odgovornim ravnanjem. Poleg rednega čiščenja filtrov zraka poskrbite za ustrezno nastavitev temperature. Ta naj ne bo prenizka ali previsoka oziroma naj ne odstopa preveč od zunanjih temperatur.

Polnjenje klime in dezinfekcija

V nekaterih avtomobilskih servisih vam poleg servisa in polnjenja klime nudijo še temeljito dezinfekcijo, najpogosteje z uporabo ozona. Ta storitev je morda najprimernejša za vse, ki se ne morejo rešiti neprijetnih vonjav v avtomobilu.

Sam postopek poteka tako, da vam avtomehanik vozilo zapelje v ozonator, ki v vozilo črpa ozon. Ta prodre v prezračevalne cevi in v kabino vozila, kjer uniči viruse, bakterije in plesni. Gre za resnično učinkovit način dezinfekcije avtomobila, ki odstrani škodljive mikroorganizme, poleg tega pa poskrbi za boljšo kakovost zraka v avtomobilu.