Najdite avto, točno takšnega, kot si ga želite
sodobna tehnologija

Najdite avto, točno takšnega, kot si ga želite

Že nekaj časa iščete ponudbo za novi avto, pa ne najdete ničesar, kar bi ustrezalo vašim željam in denarnici? Trg rabljenih avtov pri nas je precej majhen in ne ponuja veliko izbire, zato se vedno več tistih, ki želijo dober avto, obrne na tujino. Uvoz rabljenih vozil iz tujine nikakor ni nekaj strašnega in tveganega, vsaj če to prepustite izkušenim strokovnjakom, ki se s tem profesionalno ukvarjajo že vrsto let. Evropa postaja vse bolj povezana, zato so tudi tovrstni postopki veliko enostavnejši in hitrejši v primerjavi z nekaj leti nazaj. V nadaljevanju preberite vse, kako se lotiti nakupa avta v tujini, na kaj morate biti pozorni, kako poteka postopek naročila in kolikšen je davek na rabljena vozila v domači državi.

 

Je varno kupiti avto v tujini?

uvoz rabljenih vozil

Čeprav je še nekaj let nazaj uvoz rabljenih vozil veljal kot tvegan posel, danes temu ni več tako. Ljudje smo še vedno vajeni, da avtomobil pred nakupom pogledamo v živo in ga preizkusimo na testni vožnji. Pri avtomobilih iz tujine tega ne moremo, za kar je potrebna velika mera zaupanja in poštenosti. V zadnjih letih se veliko podjetij (https://narociavto.si/) specializira ravno za uvoz rabljenih vozil predvsem iz Nemčije, Francije in Italije, s čimer se je povečalo tudi zaupanje in varnost tovrstnega posla.

 

Zakaj izbrati uvoz rabljenih vozil?

Prvi razlog, zakaj vozilo kupiti v tujini, je zagotovo večja izbira. Italija, Nemčija in Francija so države, znane kot proizvajalke avtomobilov, njihov trg pa je nekajkrat večji kot slovenski. Ne samo, da lahko dobite dobro ohranjena vozila številnih znamk, tudi oprema je velikokrat bolj bogata, zaradi velike ponudbe pa lahko pri istem modelu vozila izbirati tudi motor, specifikacije, notranjost, barve ipd. Kar se tiče cene so te konkurenčne, za dan denar pa lahko prejmete veliko več. In če so pri tem največja ovira stroški, naj vas ne skrbi, saj posredniki uredijo vse namesto vas – od nabora željenih avtomobilov, kontakta prodajalca, transporta in birokratskih postopkov, kar vam prihrani številne preglavice, stres in skrbi.

 

Kakšen je postopek?

Za uvoz rabljenih vozil priporočamo, da se obrnete na podjetja, ki se s tem ukvarjajo že več let, poznajo zakonitosti posameznih trgov in imajo razvejano mrežo prodajalcev. Na tak način prejmete tudi garancijo, da boste vozilo prejeli, kot če bi se nakupa lotevali v lastni režiji in na lepe oči. Postopek je enostaven in v veliki meri posredniki večino dela opravijo namesto vas:

  • korak: vi izberete avto, ki ga želite. Na podlagi tega pripravijo vsaj 3 primerne in ohranjene avte, s podrobnimi opisi, zgodovino in fotografijami. Ko se odločite, ga preverimo in se v vašem imenu s prodajalcem pogajamo za boljšo ceno. Pri tem gre ves izkupiček pogajanja v vašo korist.
  • korak: ko se odločite za avto, uredijo prodajo, organizacijo transporta avtomobila v Slovenijo in prevzem vozila v Sloveniji.
  • korak: za vas uredijo homologacijo, zastopanje pred FURS in plačilo DMV. S papirji praktično nimate nič dela, stroške celotnega postopka pa si lahko izračunate vnaprej.
  • korak: ko avtomobil prispe v Slovenijo, uredimo zavarovanje, podaljšanje tovarniške garancije in pomagamo pri registraciji vozila, pomagajo pa vam tudi pri zavarovanju in preostalih zadevah. Od potrditve avta do njegove dostave v Slovenijo običajno pretečejo 3 tedni.

 

Kolikšen je davek na rabljena vozila v Sloveniji?

davek na rabljena vozila

Kadar fizična oseba pridobi avtomobil znotraj Slovenije, nima z vidika davka na dodano vrednost ali na motorna vozila nobenih obveznosti glede prijave tega nakupa. Če pa fizična oseba pridobi nov ali rabljen avto iz druge države članice EU, ji bo ustrezni organ odmeril davek na rabljena vozila oz. DMV. Novi zakon za osnovo za davek na rabljena vozila se od 2021 ne predvideva več glede na vrednost avta, ampak se osredotoča na EURO normo avta in količino izpusta CO2 v g/km. To pomeni, da davek na rabljena vozila s starostjo avta pada, kar je ugodnejša situacija za kupce avtov v tujini. Davek na rabljena vozila je velikokrat tudi največji strah tistih, ki se odločijo za nakup avta v tujini. Ravno zato na spletu obstaja veliko kalkulatorjev, kjer si lahko že vnaprej izračunate, koliko vas bo vse skupaj stalo.

 

Na kaj še biti pozorni?

Čeprav je uvoz rabljenih vozil s pomočjo usposobljenih podjetij varen in zanesljiv postopek, pa vseeno bodite pozorni na naslednje stvari:

  • pred izbiro avta dobro premislite, kakšen avto želite in kakšno dodatna opremo vam ustreza. Nakup avta v tujini je vaša priložnost, da dobite takšnega, ki ustreza ali celo presega vaše želje in čeprav zna biti zaradi tega nekaj evrov dražje, vam na dolgi rok izbire boljše opreme zagotovo ne bo žal.
  • Posredniku, ki bo urejal postopek in transport iz tujine zagotovite čim bolj natančne informacije, da bodo lahko v najkrajšem času našli ponudbo, ki vam je pisana na kožo.
  • Pred nakupom jasno določite finančni okvir, v katerega vključite tudi vse stroške in obveznosti, ki bodo nastali pri postopku nakupa.
  • Kot davčni zavezanec pred vložitvijo napovedi za odmero DMV pridobite potrdilo o skladnosti pri homologacijskem organu. Šele nato lahko vložite napoved za odmero DMV.