himalajska sol zdravje1
hrana in vitalnost

Himalajska sol in njene prednosti pred navadno, morsko soljo

Pridobivanje morske soli je del naše kulturne dediščine in postopek večina dobro pozna. Pridobiva se v bazenih na solinah, ko morje izhlapi in na površini bazenov ostane sol, ki jo žanjemo. Himalajska sol (uporaba ima med drugim pozitiven vpliv na kosti in ožilja) pa je kamena sol, ki je nastala pred približno 250 milijoni let, ko se je pramorje ujelo med kamnine zaradi velikih tektonskih premikov. Glavna razlika med njima je torej v času nastanka. Tukaj se pojavi prva prednost, ki jo ima himalajska sol – zdravje oseb, ki jo zauživajo se izboljša. Nastala je pred milijoni let in se je ves ta čas skrivala globoko pod zemljo, kar ji omogoča, da je ostala neonesnažena.

himalajska sol koristi

Naravni vir mineralov za zdravo prehrano in uravnoteženo delovanje telesa

V svetu, kjer so oceani in morja onesnaženi s težkimi kovinami, ki se prenašajo tudi na ljudi, predvsem preko rib, je to dejstvo velika prednost, ki jo ima himalajska sol. Uporaba poskrbi za vnos koristnih mineralov, ki so pomembni za uravnavanje delovanja telesa. Pridobiva se ročno iz rudnikov, kjer jo izkopljejo, zdrobijo in osušijo na soncu, kar omogoča ohranjanje njenih mineralov in kakovosti. Od navadne bele oblike se razlikuje tudi po svoji značilni oranžno-rožnati barvi, ki jo dobi zaradi vsebnosti drugih elementov in mineralov. Himalajska sol (uporaba ima številne prednosti za človeški organizem) ima v primerjavi z morsko več različnih naravnih elementov in mineralov. Ta bogata mineralna vsebnost pomeni, da zagotavlja večjo hranilno vrednost kot navadna oblika, saj vsebuje več kot samo natrijev klorid. Z vključevanjem soli v prehrano se torej ne izboljša le okus hrane.

himalajska sol uporaba

Ugoden vpliv na telo

Znanstveno se ne more dokazati, da himalajsko sol (uporaba se priporoča vsak dan) dejansko pomlajuje, vendar pa ima zaradi svoje hranljivosti močan vpliv na zdravje kosti, zob in drugih organov v telesu, kar lahko posledično vodi do bolj zdravega in daljšega življenja. Ima številne ugodne lastnosti – pomaga lahko čistiti sinuse, olajšati krče mišic, izboljšati stanje ožilja, ledvic, jeter in žolčnika, pomaga pri boljšem spancu, uravnava kislost telesa in raven sladkorja v krvi, poskrbi za boljšo prebavo in celo izboljša delovanje živčnega sistema in možganov. Že od nekdaj je cenjena in jo uporabljajo tisti, ki želijo na naraven način poskrbeti za svoj organizem ter si zagotoviti zdrav način prehranjevanja. Zaradi številnih koristnih lastnosti se  šteje za izjemno dragoceno in cenjeno.

himalajska sol

Vir mineralov za naše telo

Ena najbolj zdravih soli na svetu, ki izvira iz starodavnega, čistega morja, ki je nastal pred več kot 250 milijoni let, se imenuje himalajska sol. Zdravje izboljša njena sestava, saj je sestavljena iz 84 mineralov in kemijskih elementov, ki so v enakem razmerju prisotni tudi v našem telesu. Himalajska sol (uporaba telesu lahko pomaga doseči popolno ravnovesje) ima pomlajevalni učinek. Nahaja v kristalni obliki v votlinah Himalaje in se ročno izkoplje ter posuši na soncu. Vsebuje 84 mineralov, ki so pomembni za naše telo in se zlahka absorbirajo zaradi svoje specifične molekularne strukture. Gre za odličen vir mineralov za naše telo.

himalajska sol zdravje

Naravno sredstvo za izboljšanje kakovosti spanja

Omenjena snov ima lastnosti, ki lahko pomagajo uravnavati raven pomembnih kemikalij v možganih, kot so serotonin, melatonin in triptamin. Ko se raztopi v telesu, lahko pomaga pri sproščanju aminokisline triptofana, ki se nato uporabi za proizvodnjo teh kemikalij. Te snovi imajo lahko antidepresivne učinke in so lahko koristne v izboljšanju kakovosti spanja, če se jih uporabi kot naravno uspavalo. Vendar pa morate biti previdni in jo uporabljati skupaj z vodo, da preprečite neželene učinke. Solna luč iz te vrste soli  je lahko odličen naravni čistilec zraka v vašem domu ali pisarni. Različne sestavine naj bi imele sposobnost, da privabljajo vodno paro in onesnažen zrak ter ga očistijo.