težave z kolenom1
rekreacija

Krepilne vaje za kolena, ki zares pomagajo

Zagotovo lahko rečemo, da se je z bolečino v kolenu srečal že skoraj vsak posameznik, saj le ta ni nič novega in lahko izvira iz več razlogov. So najbolj izpostavljen sklep našega telesa in prevzemajo bolečino, pa tudi če le-ta ne izvira iz njih. Preko nih lahko ugotovimo, ali je nastala boleča težava v hrbtenici, kolku, ploskem stopalu ali prekomerne telesne teže.

Velikokrat se ob takšnih težavah priporočajo vaje za stabilizacijo kolena, ki ob enem omogočijo sam razteg in krepitev ostalih delov v kolenu ter omilijo boleče mesto. Če bi želeli izvedeti več o tem, kako si lahko pomagate in katere krepilne vaje za kolena so najboljše, vas vabimo k prebiranju spodnjih vrstic.

vaje za koleno

Težavna in boleča kolena?

So pogosta težava mladih in prav tako starejših generacij. Bolečina seveda ni pogojena s starostjo, saj je lahko zanjo kriva obraba že v mladosti. Predvsem se z njo srečujejo profesionalni ali rekreativni športniki, lahko pa prizadene tudi vas, ki niste tako aktivni in opravljate bolj ali manj sedeče in ne obremenjujoče delo.

To je težava, zaradi katere je obisk pri zdravniku zelo pogost, po statistikah kar 18 milijonov ljudi. Presenetljivo kajne? No, dobra novica je, da obstaja veliko načinov, kako se le te znebiti ali jo vsaj omiliti.

Najboljše za to so krepilne vaje za kolena, za katere ne potrebujete obiska telovadnic ali fizioterapevta, saj jih lahko opravite kar doma, pred svojo najljubšo oddajo.

krepilne vaje za kolena

Simptomi in prva pomoč

Glede na vzrok za nastalo bolečino je odvisno tudi od stopnja le-te, ki jo boste videli/ čutili na različne načine. Spodaj vam predstavljamo nekatere osnovne težave, za katere boste že sami ugotovili, da je treba ukrepati:

 • otekanje in okorelost,
 • zavrto gibanje,
 • rdeče in vroče koleno,
 • zaznavanje šibkosti in nestabilnosti,
 • škrtanje, pokanje in škripanje,
 • težava pri iztegu.

Ko to vidite / ugotovite, je hitra prva pomoč lahko kakšno mazilo, ki bo oteklino zmanjšalo in ohladilo. Če bo le-to pomagalo, je to odlično, v primeru, da je poškodba pregloboka in prestara, boste opazili, da mazilo ne bo na dolgi rok pomagalo. Svetujemo vam, da takrat obiščete zdravnika in ga povprašate po najboljši možnosti, za odpravo težave.

težave z kolenom

Krepilne vaje za kolena in njihovo zdravje

Priporočamo vam, da izvajate te vaje za stabilizacijo kolena vsaj 4-5 x na teden, saj bodo tako rezultati hitrejši in prav tako vaše okrevanje. Predstavljamo vam 6 vaj, ki jih izvajate v okvirju 2-3 sklopov po 10 ponovitev:

krepilne vaje za koleno

 • Polovični počep

Roke odročite predse, noge postavite v širino ramen in se počasi počepnite za 10 cm, kjer se ustavite, zadržite nekaj sekund in se nato s pomočjo potiska preko pet, vstanite.

 • Dvig od tal

Stojte ob steni ali za stolom, ki vam bo dajal oporo in se z nogami, v širini ramen, dvignite tako, da boste stali samo na blazinicah. Ohranjajte nadzor, saj je zelo pomemben za krepitev mišic.

 • Prepogib noge

Stopite za stol in razširite noge v širino svojih kolkov. Eno nogo dvignite nazaj tako, da upognete koleno in stopalo potisnete nazaj, kolikor lahko. Zadržite v tem pooložaju 5-10 sekund, spustite in se sprostite.

 • Prepogib kolena

Sedite na stol in s celimi stopali na tleh. Glejte naprej, stisnite stegenske mišice ter eno nogo iztegnite kar se da visoko naprej, ne da bi se zadnjica dvignila iz stola. Nato zamenjajte nogo.

 • Bočni dvig noge

Ležite na bok in noge zravnajte eno nad drugo. Z eno roko podprete glavo, drugo položite na bok ali predse. Dvignite zgornjo nogo čim višje, da začutite napetost na strani bokov. Tukaj počakajte nekaj sekund in jo nato spustite v prvoten položaj (enako velja za drugo nogo).

 • Dvig noge nazaj

Uležete se s trebuhom na blazino, glavo spustite na roke, da počiva obrnjena v tla. Vzravnate eno nogo in jo počasi dvignete, kolikor lahko visoko, ampak ne do bolečine. Nekaj časa držite in jo nato spustite v prvoten položaj. Med vajo morajo biti medenične kosti na podlagi.

Krepilne vaje za kolena vam bodo na dolgi rok izredno pomagala, saj boste bolj gibljivi in prav tako ne bo tako hitro prišlo do morebitnih poškodb. Pazite nase in pridno trenirajte!