mravlji 1
bivalni prostor

Kako se znebiti mravelj v stanovanju na hitro?

Kako se znebiti mravelj v stanovanju, če vam povzročajo škodo? Če imate v prostoru z njimi težave, se jih lahko znebite z nekaj ukrepi. Najprej poskusite ugotoviti, od kod prihajajo. To vam bo pomagalo usmeriti svoja prizadevanja. Ko veste, od kod prihajajo, jim lahko zatesnite vstopne točke z nečim kot je vazelin ali tesnilna masa. Postavite lahko tudi pasti, ki jih napolnite s sladkorjem ali medom. Na koncu poskrbite, da bo vaš bivalni prostor čist in brez drobtin hrane, da ne bodo imele kaj jesti. Obstaja več razlogov, zakaj lahko najdejo pot v vaš dom. Ena od možnosti je, da jih privlačijo viri hrane v hiši. Druga možnost je, da iščejo zavetje pred ekstremnimi vremenskimi razmerami zunaj. Ne glede na razlog je pomembno, da sprejmete ukrepe za preprečitev vstopa v vaš dom in če je potrebno tudi kot skrajno možnost uničevanje mravelj v stanovanju.

mravlji1

Vrste teh žuželk v Sloveniji

Znanost jih pozna več kot 12.000 vrst, vedno znova pa odkrivajo nove. V Sloveniji živi 132 vrst, so najrazličnejših oblik in velikosti, najdemo pa jih na skoraj vseh koncih sveta. Med najbolj znanimi vrstami v Sloveniji so velika rdeča, travniška in črna vrtna mravlja. So družabne žuželke, ki živijo v velikih kolonijah. Vsako kolonijo vodi mravljica, ki je odgovorna za odlaganje jajčec in zagotavljanje preživetja kolonije. Ostale žuželke v koloniji so razdeljene v različne kaste, pri čemer ima vsaka kasta posebno vlogo v življenju kolonije. Nekatere so na primer odgovorne za zbiranje hrane, druge gradijo in popravljajo gnezdo ali skrbijo za mladiče. Večina vrst je za človeka neškodljiva in je lahko celo koristna, saj pomagajo pri zatiranju drugih škodljivcev, kot so termiti.

kako se znebiti mravljov

Naravni načini preprečevanja vstopa

Ko se vprašamo, kako se znebiti mravelj v stanovanju, je mogoče najbolj humano, da jim preprečimo vstop. Poskrbite, da v hiši ni virov hrane, do katerih bi lahko dostopale. Hrano pa shranjujte v nepredušnih posodah. Prav tako morate zatesniti vse razpoke ali odprtine v vašem domu, ki bi jih lahko uporabile za vstop v notranjost. Obstaja veliko načinov, kako se znebiti mravelj v stanovanju, vendar so nekateri načini učinkovitejši od drugih. Tukaj je nekaj naravnih metod za njihovo odganjanje: uporabite olje poprove mete. Te živali sovražijo vonj olja poprove mete, zato jih lahko odženete že s tem, da z malo olja namažete vrata, okenske police in druge vstopne točke. Nekaj kapljic lahko dodate tudi v stekleničko z razpršilnikom, napolnjeno z vodo, in jo razpršite po obodu svojega doma.

mravlji2

Raztopina iz citrusov, lovorjevi listi, kajenski poper

Pripravite raztopino iz citrusov. Način kako se znebiti mravelj v stanovanju je tudi, da v steklenički z razpršilnikom zmešajte enaka dela vode in soka citrusov (limoninega, pomarančnega ali grenivkinega) ter z njim popršite območja, kjer se zdi, da prihajajo noter. Kisli vonji citrusov so jim prav tako odvratni. Če postavite lovorjeve liste v bližino vstopnih točk ali na problematična območja, jih lahko odvrnete. Pripravite lahko tudi čaj iz lovorjevih listov, tako da nekaj listov namočite v vrelo vodo in nato razpršite po domu. Potresite kajenski poper – kajenski poper je še ena začimba, ki je ne prenašajo, zato jih lahko z njim potresete okoli vstopnih točk in problematičnih območij. Pazite le, da ga ne potresete na mestih, kjer bi z njim lahko prišli v stik otroci ali hišni ljubljenčki.

Borova kislina

Pripravite lahko tudi raztopino borove kisline. Gre za naravno snov, ki je za njih strupena. Raztopino borove kisline pripravite tako, da en del borove kisline zmešate s tremi deli sladkorne vode. Sladkor jih bo privabil, borova kislina pa jih bo ubila. To raztopino hranite zunaj vašega doma ter stran od otrok in hišnih ljubljenčkov. To je le nekaj naravnih metod, ki jih lahko uporabite za njihovo odganjanje. Ne pozabite jih preizkusiti več, da najdete tisto, ki vam najbolj ustreza, da vam ne bo potrebno poseči po preveč strupenih ukrepih za uničevanje mravelj v stanovanju.