Manjava oken na hiši
bivalni prostor

Koliko stane menjava oken na hiši?

Na vprašanje koliko stane menjava oken na hiši je težko odgovoriti, saj se stroški lahko razlikujejo glede na njihovo število, velikost in vrsto. Zamenjava le enega lahko stane nekaj 100 evrov, medtem ko lahko zamenjava vseh v hiši stane več tisoč evrov. Povprečna strošek tega stavbnega pohištva je približno 300 evrov na kvadratni meter. Na celoten znesek, ki ga boste plačali, vpliva tudi znesek dela. Pri načrtovanju proračuna je treba upoštevati tudi znesek materiala, ki so ravno v zadnjih dveh letih precej narasli. Na znesek, ki ga boste plačali, vplivajo vrsta stekla, material okvirja in morebitne posebnosti. Ko razmišljate o tovrstnih stroških v vašem domu, je pomembno, da pridobite več ocen od različnih podjetij, preden se odločite za izvajalca. Tako vam bo na voljo najboljša cena menjave oken.

menjava oken na hiši3

Obstajajo  v različnih oblikah

Koliko stane menjava oken na hiši, je odvisno tudi od vrste. Obstaja veliko različnih oblik, vsaka pa ima svoje edinstvene prednosti. Tukaj je le nekaj najbolj priljubljenih možnosti: pravokotna oblika je najpogostejša. So preprosta in vsestranska ter se lahko uporabljajo v različnih slogih. Kvadratna so še ena priljubljena možnost. Ponujajo čist, sodoben videz in se prav tako lahko uporabljajo v različnih slogih. Oblika z lokom dodajo vsakemu prostoru pridih elegance. Pogosto se uporabljajo v domovih v tradicionalnem slogu, lahko pa tudi v sodobnejših modelih. Strešna oblika je odličen način za vnos naravne svetlobe v vsak prostor.

Kot lahko vidite, lahko izbirate med številnimi različnimi oblikami. Vsaka ima svoje edinstvene prednosti, zaradi katerih je lahko popolna izbira za vaš dom.

menjava oken na hiši.22

Material iz katerih so narejena

Okvir je narejen iz različnih materialov in od tega je tudi odvisno koliko stane menjava oken na hiši. Obstajajo tri glavne vrste materialov: les, PVC in aluminij. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, ki jih morate upoštevati, preden se dokončno odločite. Lesena so najbolj tradicionalna možnost in lahko vašemu domu dajo klasičen videz. Na splošno so tudi najbolj energetsko učinkovita, saj pozimi dobro zadržujejo toploto, poleti pa zadržujejo hladen zrak. Vendar so lahko lesena draga in zahtevajo več vzdrževanja kot druge vrste. Narejena iz PVC-ja so priljubljena izbira številnih lastnikov stanovanj, saj so cenejša od lesenih in zahtevajo manj vzdrževanja. Na voljo so tudi v različnih barvah, zato lahko zlahka najdete možnost, ki se ujema z zunanjostjo vašega doma. Vendar niso tako energetsko učinkovita kot lesena in morda ne bodo imela daljše življenjske dobe. Z ustrezno nego in vzdrževanjem lahko  sicer trajajo desetletja.

menjava oken na hiši

Kaj pa aluminijast okvir ter enojna ali dvojna zasteklitev?

Narejena iz aluminija so najbolj priljubljena izbira za poslovne stavbe, saj so izjemno trpežna in zahtevajo zelo malo vzdrževanja. Vendar so lahko precej draga in niso tako energetsko učinkovita kot lesena ali iz polivinilklorida. Pri izbiri pravega okenskega materiala za vaš dom je treba upoštevati stroške in prednosti posamezne možnosti. Pred končno odločitvijo pretehtajte vse možnosti. Prednosti dvojne zasteklitve so: v primerjavi z enojno zasteklitvijo se toplotne izgube zmanjšajo za približno 50 %. Pozimi ohranja dom toplejši, poleti pa hladnejši, znatno lahko zmanjša stroške ogrevanja in hlajenja. Vaš dom je udobnejši za bivanje, zmanjša onesnaževanje s hrupom od zunaj ter izboljša varnost vašega doma. Slabost dvojne zasteklitve je, da so začetni stroški višji kot pri enojni zasteklitvi.

menjava oken na hiši1

Izberimo kakovost

Ne glejmo samo na znesek koliko stane menjava oken na hiši. Cena menjave oken je praviloma sorazmerna tudi s kakovostjo izbranega stavbnega pohištva, zato se raje odločimo za nekoliko kakovostnejšo in dražjo izbiro, ki nam bo pomagala doseči daljšo življenjsko dobo. Pogosto veljajo za dražjo možnost – vendar se na dolgi rok splača! Dolgoročno nam bo ta naložba prihranila denar, saj nam jih ne bo treba tako pogosto menjati.