na novo postavljena streha
bivalni prostor

Ko pride čas za novo streho

Če želimo imeti varen in varčen dom, je zaželeno, da poleg ostalih sestavnih delov poskrbimo, da bo tudi izdelava ostrešja kvalitetna. Pri sami izvedbi je potrebno upoštevati statične, konstrukcijske in ostale predpise, ki jih zahteva slovenska zakonodaja. Libela group je eno izmed podjetji, ki nudi kvalitetno izdelavo nosilnega dela in tudi izolacija strehe jim ni tuja, zato tudi iščemo obrtnika, ki nam bo ponudil celostno rešitev, ne da mi iščemo vsako deščico pri drugem ponudniku.

Sistem, po katerem bomo izdelali ‘’pokrivalo’’ lahko v grobem delimo glede na nosilne sisteme. Naj si gre za palično konstrukcijo, povezje brez leg ali lepljeno lamelirano konstrukcijo ali pa gredno streho s polnim povezjem in strešnimi stojali. Ključno je, da se ob izdelavi odločimo za postopek, ki bo optimalen glede na lego in podnebje hiše ter da bo na koncu tudi ekonomično najbolj racionalen. Najpogosteje se izdelava ostrešja opravlja iz lesa, zato je pravilna predpriprava lesenih komponent izrednega pomena. Boljšo raziskavo ko bomo naredili, boljša energetska učinkovitost nam bo na dolgi rok samo prihranila denar.

streha1

Libela Group – eden zanesljivejših poslovnih partnerjev

Iščete celovito prenovo objektov in urejanje okolice? Je pri vas v planu izdelava ostrešja? Želite najboljšo ponudbo med ceno in kvaliteto? Ker se dobro blago samo hvali, reference tega podjetja lahko preverite na lastne oči pri strankah, ki so jim že prepustile izdelavo hiš ali poslovnih prostorov. Ko poveste svoje želje, strokovnjaki opravijo brezplačen ogled in takoj podajo grobo oceno stroška in časa izvedbe, točno časovno in cenovno ponudbo pa vam pošljejo v nekaj dneh. Ker se zavedajo, da je čas denar,  poskrbijo da so ekspresni in odzivni pri vseh stvareh, saj so le tako lahko konkurenčni na trgu.

Priskrbijo vam material po nižji nabavni ceni in pomagajo pri pridobitvi subvencij iz EKO sklada, saj so njim že te stvari poznane in točno vedo kakšno dokumentacijo potrebujete za pridobitev, medtem ko bi se sami s papirji in pregledovanjem spletnih strani  zapletali več dni. Brezplačni so tudi njihovi nasveti med celotnim procesom, saj sami včasih kakšno odločitev sprejmete brezglavo, oni pa so zato da tam, da vas opozorijo na vse potrebne zadeve, ki bodo prihranile vaš denar izdelava ostrešja pa bo vrhunska. Kaj pa izolacije strehe? Tudi to imajo v ponudbi.

streha

Kdaj bo boljša energetska učinkovitost strehe?

Izolacijskih materialov je na trgu ogromno, zato boljša izolacija strehe zahteva tudi višjo ceno, kar pa na daljši rok pomeni prihranek za vaš žep. Dobra zaščita pomeni tudi, da boste energijo porabljali precej bolj gospodarno.  Energija v obliki toplega zraka najhitreje uhaja ravno skozi slabo zaščito, zato je to prvi in najučinkovitejši ukrep za bolj varčno bivanje. Najbolj izrazito se težava pokaže pri starejših gradnjah, kjer izolacija strehe sploh ni bilo ali pa je bila le ta izvedena nekakovostno, tudi izdelava ostrešja je potekala bolj po ‘’kavbojsko’’.

Lahko se odločite, da bo izolacija strehe izvedena izpod vaši rok in tako privarčujete nekaj denarja. Kaj storiti v tem primeru? Prvi ukrep bi bil, da med strešniki in spodnjo plastjo pustite nekaj prostora. Na spodnji del špirovcev pritrdimo lesene plošče in tako ustvarimo zračni žep, ki poskrbi za vsaj delno energetsko izolacijo. Vsekakor pa to ni idealna rešitev saj nam v zadnjih letih razvoj novih materialov omogoča mnogo boljši izkoristek shranjene energije v hiši. V tem primeru se velja obrniti na strokovnjake, ki jim izolacija strehe ni noben bav-bav, zato vam bodo pri izbiri natančnih postopkov prihranili nekaj sivih las, pa še izdelava ostrešja bo izvedena kakovostno.

energetska učinkovitost strehe

Proces zaščite

Izolacija strehe ni zapleten postopek, velja pa poslušati strokovnjake na tem področju. V prvem delu gre za meritve prostora, kjer izmerimo kvadraturo prostora. Preprosto pomnožimo dolžino in širino podstrešja in že imamo okvire meritve za porabo materiala. Pri nakupu izolacijskega materiala pazimo, da ga je rajši nekaj preveč kot premalo, enako velja za plastično prevleko. Sledi korak montaže izolacije. Med lesenimi nosilci izmerimo razdaljo in odrežemo material na pravilne kose. Tu odrežemo za odtenek večje kose, saj bo tako material bolje tesnil na stiku z nosilci. Na predhodno pritrjene lesene plošče nato pritrdimo plastično prevleko in obložimo skupaj z lesenimi nosilci vse do vrha.

V osnovi sta v širši uporabi dve različni izolaciji, ločujemo ju glede na tehniko namestitve. Pri klasični izolaciji v roli pazimo, da je postopek natančen, saj lahko majhne luknje povzročijo tudi do 20 odstotkov izgube energije. Material pazljivo razporedimo med lesene nosilce in jih ne pozabimo namestiti tudi pod električno ali drugo inštalacijsko napeljavo. V kolikor pa se odločimo za vpihano izolacijo pa bodimo pozorni na navodila proizvajalca, saj se le-ta med seboj lahko razlikujejo. V večini primerov napolnimo izolacijsko puhalo s primerno maso ki jo nato vpihujemo med lesene nosilce in lesene plošče.

Izolacija strehe torej ni zahteven postopek, je pa izredno pomembno, da je izvedba opravljena kakovostno, prav tako je pomembna izdelava ostrešja. Če vam toplota nekontrolirano uhaja iz hiše pomeni, da imate ogromne energetske izgube. V tem primeru se rajši posvetujte s strokovnjaki in izolacija strehe vam bo v naslednjih letih privarčevala kar nekaj cekinov.