bolečine v križu
zdravje in lepota

Ključne napake ljudi z bolečinami v križu

  • Ali tudi vas pogosto zbada v hrbtu?
  • Ste se morda vprašali, kaj je lahko vzrok?
  • Morda ponavljate iste napake, ki jih povzročajo, zato si v nadaljevanju preberite več o tem in izvedite, kaj lahko sami storite, da do tega ne bi več prihajalo.

Vzrokov je lahko več. Najpogosteje gre za posledice napačne drže, ponavljajočih se napačnih gibov, lahko se pojavijo zaradi dolgotrajnega sedenja, ali pa je vzrok mišični krč. Morda je vzrok povezan z neko boleznijo, za katero še niste bili diagnosticirani. Včasih se bolečine v križu pojavijo po padcu ali kmalu po dvigovanju uteži.

bolečine v križu2

Pretiravanje s telesno aktivnostjo

Seveda je pomembno ohranjati zdrav življenjski slog, kar med drugim vključuje uravnoteženo prehrano in dovolj gibanja. A ključnega pomena pri tem je dobro poznavanje svojega telesa in njegovih zmogljivosti. Tudi če ste sicer dovolj fizično aktivni, je pomembno, da se zavedate svojih omejitev. To še posebej velja pri določenih telesnih aktivnostih, kot je na primer dvigovanje uteži.

Ne glede na stopnjo vaše telesne pripravljenosti, se morate zavedati, da je vaše telo stalno izpostavljeno različnim dejavnikom, ki vplivajo na njegovo ravnovesje. Zato je res pomembno, da ne greste z glavo skozi zid in poslušate svoje telo, saj se v nasprotnem primeru lahko hitro poškodujete, kar lahko povzroči tudi dolgotrajnejše posledice in hude bolečine v križu. Najbolj primerni telesni aktivnosti, kjer se razgiba celotno telo brez nepotrebnega obremenjevanja hrbtenice, sta hoja in plavanje.

bolečine v križu

Nepravilna drža in nepravilno dvigovanje bremen

Ne le, da ste z nepravilno držo že takoj videti nesamozavestni, ampak lahko izredno negativno vpliva na vaše splošno zdravje. Lahko je vzrok za številne nevšečnosti, kot je na primer glavobol ali napetost v hrbtenici in vratu, lahko pa jo čutite tudi v ramenih in čeljusti. Večurno sedenje v pisarni zagotovo najbolj prispeva k nepravilnemu položaju zgornjega dela telesa.

Že en napačen ali nenaden gib med dvigovanjem bremena in lahko pride do poškodbe, kjer se vezi ali mišice preveč raztegnejo. To lahko spremlja še krč katere od mišic v hrbtu, kar lahko vse skupaj samo še poslabša in povzroči bolečine v križu. Zato je izredno pomembno ohranjati moč našega trupa, ki predstavlja naše jedro. Priporočljivo je redno izvajanje vaj za pravilno držo, a naučiti se morate tudi pravilno dvigovati bremena, da preprečite možnost poškodb.

bolečine v križu1

Kako na pravilen način dvignete težji predmet?

Pravilno dvigovanje poteka z vzravnanim hrbtom iz počepa. Ko se dvignete navzgor, imejte pogled usmerjen naravnost predse, pri dvigu pa uporabljajte predvsem mišice nog. Predvsem se izogibajte dvojnemu gibu v hrbtenici, kar pomeni, da morate biti pozorni, da se samo dvignete brez zasuka. Posebna previdnost velja sploh, ko dvigujete otroka ali težji predmet iz prtljažnika.

Ko dvigujete težje stvari iz prtljažnika, se najprej čim bolj približajte predmetu, ki g  a želite dvigniti. Noge naj bodo rahlo razkoračene, v širini ramen, kolena rahlo upognjena. Glava in hrbtenica sta poravnani, upogib telesa je v bokih. Nato primete predmet, ga dvignete in ga približate k sebi oz. svojemu trebuhu. Glava in ramena so med dvigom pomaknjena nazaj.

Hude bolečine v križu so zelo pogoste pri odraslih

Gre za najpogostejšo težavo pri ljudeh, starih med 30 in 50 let, ki se lahko s staranjem še stopnjuje, če ne ukrepate pravočasno. Na splošno velja, da se s to težavo vsaj enkrat letno spopade kar 50 odstotkov ljudi, med 80 in 90 odstotkov pa se jih z njo sreča vsaj enkrat v življenju. Vloga ledvenega dela hrbtenice je namreč ohranjanje opore našemu celotnemu trupu, poleg tega pa omogoča nemoteno mobilnost med gibanjem.

Kako lahko sami preprečite bolečine v križu? Kot že omenjeno, poskrbite za dovolj gibanja, a ne pretiravajte. Pazite, da zjutraj počasi vstanete iz postelje. Pri vstajanju je pomembno, da pred dvigom ležite na boku in dvignete trup tako, da se ob podlago oprete z zgornjo roko, s katero se odrinete navzgor in dvignete prek boka, istočasno pa položite noge na tla in najprej sedete, nato pa počasi vstanete.