ginko
zdravje in lepota

Kakšen vpliv na naše možgane ima ginko biloba?

Ste se tudi sami že kdaj znašli v situaciji, ko se niste mogli spomniti, kje ste parkirali svoj avto? Dejstvo je, da živimo v zelo stresnem okolju, ki od nas zahteva hitro predelavo ogromne količine informacij, obenem pa to isto okolje od nas pričakuje stalno odzivnost in optimalno učinkovitost.

Posledice stresa na človeško telo se kažejo lahko v obliki kronične utrujenosti, nespečnosti, pogostih glavobolov, splošnega slabega počutja in tudi izgube spomina. Naše sive celice so preprosto preobremenjene, zato moramo zanje ustrezno poskrbeti. Nujno potrebna je ustrezna hrana za možgane in spomin, s katero ponovno vzpostavimo notranje ravnovesje.

ginko1

Kaj je ginko in kako lahko pomaga?

Ginko biloba je rastlina, ki izvira iz Kitajske. Je izredno trdoživ in odporen proti številnim škodljivim virusom in bakterijam, ravno tako mu ne morejo do živega žuželke. Zrase lahko tudi do 40 metrov v višino, doseže pa lahko zelo visoko starost, tudi do 1000 let ali več.

V zdravilne namene se uporablja njegov izvleček, ki je prava hrana za možgane. V Evropi so prvi izvleček pridobili šele v 60-ih letih prejšnjega stoletja, medtem ko ga v Aziji uporabljajo že dlje kot 5000 let. Znan je po svojem odličnem antioksidantnem delovanju, torej se zelo dobro obnese v boju proti prostim radikalom ter posledično preprečuje poškodbe celic.

ginko3

Zakaj mu pravimo hrana za možgane in spomin?

Vsi vemo, da tudi brez stresnega življenja naše miselne sposobnosti s starostjo pešajo, popušča nam koncentracija in postajamo vse bolj pozabljivi in zmedeni. Vse pogostejše so tudi takšne ali drugačne motnje pozornosti.

Z uživanjem izvlečka v obliki prehranskega dodatka pa lahko dokazano ublažite nekatere simptome, saj izboljšuje prekrvavitev možganov in skrbi za boljšo oskrbo z glukozo in kisikom. Izvleček namreč preprečuje zlepljenje krvnih ploščic in razširi krvne žile. Ima pa tudi izredno pozitiven vpliv na kratkoročni spomin, blažil pa naj bi tudi številne druge težave.

ginko2

Pomaga pri težavah s hojo in blaži napade astme

Ker poskrbi za širitev žil, je to še posebej pomembno pri vseh, ki imajo težave s krvnim obtokom v nogah. To je sicer najpogostejši vzrok za ponavljajoče bolečine v nogah med hojo. Z rednim jemanjem lahko bolečine močno omilite. Zaradi svojih zdravilnih učinkovin torej ni le hrana za možgane, saj obenem poskrbi še za boljšo prekrvavljenost v spodnjih in zgornjih okončinah. Posledično vaše noge in roke ne bodo več utrujene in hladne.

Če imate spomladi težave z alergijskimi reakcijami na cvetni prah ali pelod, ki se kažejo v obliki astmatičnih napadov, vam ginko pomaga odpreti dihalne poti, saj razširi zožene žile. Ravno tako pa zelo dobro pomaga tudi pri težavah z vrtoglavico in šumenjem v ušesih. Ker izredno učinkovito spodbuja kroženje krvi, posledično zmanjšuje tveganje za nastanek različnih oblik bolezni ožilja, kar še posebej velja za krčne žile.

ginko 1

Kako učinkuje pri krčnih žilah?

Uživate ga lahko v obliki prahu, ki s svojimi hranilnimi snovmi učinkuje kot hrana za možgane. Na voljo pa je tudi v obliki gela za noge, s katerim lahko omilite težave s krčnimi žilami. Gel namreč vsebuje tanine in bioflavonoide, ki bistveno pripomorejo h krepitvi sten posameznih žil in žilic. Rezultat tega je, da se zmanjša tveganje za njihovo pokanje in prekomerno širjenje.

Ne le, da gel pomaga odpravljati občutek težkih in utrujenih nog, ampak občutno ublaži bolečine. Tako boste lahko uživali v svojih sprehodih v naravi brez bolečin v nogah. Še posebej je priporočljivo, da si noge namažete po daljših sprehodih, a tudi če opravljate delo, ki zahteva dolgotrajno stanje na enem mestu. Ne le da boste v nogah imeli občutek svežine in lahkotnosti, temveč bo tudi vaša koža bolj prožna, navlažena in mnogo prijetnejša na otip.