prevajanje italijanščine1
storitve

Kako urediti uvoz iz Italije za avtomobil?

Pri naših zahodnih sosedih smo zasledili zanimiv avtomobil, ki ga želimo imeti, in pred domači prag ga hočemo pripeljati s čim manj ovirami – kako se tega lotiti? Ker sta obe državi del skupnega evropskega prostora oziroma podvrženi zakonodaji EU, to pomeni, da so nekatera pravila enaka za obe državi, kot tudi za ostale članice EU, zato v tem primeru ni kakšnih posebnih odstopanj, kot če bi to želeli izvesti preko, denimo, Nizozemske. Tako iz tega naslova ne moremo pričakovati nižjih cen niti nižje stopnje DDV, čar pa se skriva v ponudbi, ki je veliko bolj pestra kot na domačem trgu.

Največ vozil Slovenci sicer kupimo iz Nemčije, procentualno to po podatkih iz leta 2020 znaša 40 % ali več kot 13.000 vozil, uvoz iz Italije pa je z 19 % na drugem mestu. Da je nemški trg tako priljubljen, ni naključje, saj pregovorna nemška zanesljivost ter korektna izpeljava posla brez skritih pasti omogočata netvegan nakup. A tudi naša zahodna soseda, ki je takoj za Nemčijo naša najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica, ponuja nekaj dobrih ugodnosti in kvaliteto.

prevajanje italijanščine

Kakovostno prevajanje italijanščine za preskok jezikovnih ovir

Če se spogledujemo z idejo, da bi izpeljali varen uvoz iz Italije, nam bo v takem primeru prav prišla tudi storitev, kot je strokovno prevajanje italijanščine. Za prevajanje italijanščine sicer lahko najamemo morebitnega znanca ali prijatelja, vendar nam pri tem lahko uidejo pomembni detajli, ki bodo imeli vpliv na naše končno zadovoljstvo s produktom ter celotnim potekom nakupa. Tako je boljše določene podrobnosti prepustiti profesionalnemu izvajalcu te storitve, mi pa v miru opravimo ostale korake. Potrebovali ga bomo pri urejanju dokumentacije, kot je kupoprodajna pogodba in druge listine, ki so ključne pri nakupu avta iz tujine.

prevajanje italijanščine2

Katere so dobre plati, če želimo opraviti uvoz iz Italije?

Uvoz iz Italije, kjer ima avtomobilska industrija zelo dolgo tradicijo in veliko priznanih znamk, je smiseln, kadar želimo poseben model, boljšo opremo oziroma tako, ki je pri nas ni v izobilju, ter nenazadnje starejše vozilo, ki pa je kljub letom in kilometrini odlično vzdrževano. Tamkajšnji vremenski pogoji, ki med drugim zelo vplivajo na vozila, omogočajo boljšo ohranjenost kot v hladnejših deželah, kjer zaradi obilnega soljenja cest prihaja do rjavenja pločevine.

Prodajalci, za razliko od nemških, utegnejo delovati bolj sproščeno, kar velja v vseh pogledih – morda se bomo uspeli lažje dogovoriti za kakšno zadevo, toda po drugi strani se utegne tudi njihov pogled na obrabljenost razlikovati od našega. Različne praske in druge mikropoškodbe, do katerih prihaja v izjemno dinamičnem urbanem okolju Apeninskega polotoka, razumejo kot sestavni del in se z njimi ne obremenjujejo, utegne pa biti to za nas nekoliko moteče, če bomo iskali popolnost.

uvoz avtomobilov2

Kaj moramo preveriti in katere dokumente moramo pridobiti za varen uvoz iz Italije?

Če se celotnega postopka lotevamo sami, nas čaka kar nekaj faz, preden bomo lahko sedli v svojega želenega jeklenega konjička. V prvi vrsti je bistveno, da preverimo, kakšna je servisna zgodovina, pri čemer je pametno vključiti profesionalno prevajanje italijanščine, da nam bo jasno, s čim imamo v resnici opravka. Povprašajmo prodajalca o dosedanjih večjih poškodbah in ga zaprosimo, da nam celoten popis posebnosti posreduje tudi na naš e-mail, da bomo lahko še enkrat vse temeljito preverili. Drugi ključni dokumenti, ki jih bomo potrebovali, pa so še:

  • izvirnik ali overjena kopija prometnega dovoljenja,
  • potrdilo o skladnosti vozila / homologacija ter
  • pogodba ali račun.

uvoz avtomobilov iz italije1

Pozorno preglejmo, če se vsi podatki ujemajo in če so vse listine originalne, podpisane in žigosane, pogodbo pa bomo morali tudi overiti bodisi pri notarju ali na občini, kjer prebiva ponudnik, oziroma pri Automobile Club d’Italia ali krajše ACI, ki je organizacija na nivoju naše Avto-moto zveze Slovenije. Ko poravnamo vse obveznosti, vključno z morebitnimi davki, bo potrebno avto še pripeljati v Slovenijo. Ker bodo prvotne registrske tablice odjavljene, to pomeni, da se ne bomo mogli kar preprosto odpeljati, temveč bomo morali naročiti še vleko ali drug način prevoza, npr. s prikolico ali z začasnimi registrskimi tablicami. Slednje stanejo, skupaj z zavarovanjem, od 150,00 do 300,00 EUR, kar je odvisno od tega, koliko časa so veljavne.

V Sloveniji pa sledi ureditev še drugih formalnosti, kot so na primer:

  • plačilo davka na motorna vozila ali DMV,
  • DDV
  • in ocena tehničnega stanja ter drugo.

uvoz avtomobilov iz italije

Strokovno prevajanje italijanščine za samostojen nakup ali uvažanje s pomočjo agencij

Kot že nekajkrat navedeno, bomo za ureditev vseh pomembnih dokumentov potrebovali kakovostno prevajanje italijanščine s poznavalcem, ki nam bo znal pojasniti določeno izrazoslovje. S tem se bomo izognili morebitnim napakam ter nerazumevanju in posledični slabi volji, do katere lahko pride, če se lotevamo nakupa premalo pripravljeni. Prevajanje italijanščine je tako eden ključnih korakov v celotnem procesu in predstavlja pomembno oporo za nas. V kolikor pa nam celoten postopek za uvoz iz Italije predstavlja preveliko kompleksnost, lahko najamemo tudi agencijo, ki bo vse urejala namesto nas in poiskala najboljše opcije oziroma ponudbe za nas.