gugalnice1.
rekreacija

Lesene gugalnice kot popolni rekvizit

Otroška igrala razveseljujejo najmlajše, hkrati pa omogočajo razvoj telesnih in socialnih veščin. S krepitvijo zavedanja o njihovi pomembnosti, so skozi desetletja postajala vse bolj dodelana. Kakovostna in masivnejša otroška igrala, v kolikor nam to omogoča prostor, so že marsikje na voljo za nakup, med drugim jih lahko preverite na naslednji strani: http://www.svet-igral.si/. Izmed njih sodijo lesene gugalnice za vaše malčke med najboljša otroška igrala zaradi svoje vsestranskosti in številnih možnosti pridobivanja veščin.

otroška igrala1

Kakšne koristi nudijo najmlajšim lesene gugalnice?

Lesene gugalnice so preprost, a odličen pripomoček, ki omogoča tako sprostitev kot tudi povečuje telesne sposobnosti. Poznane so bile že v davni preteklosti, take, kot jih poznamo danes, pa obstajajo od začetka 20. stoletja in so tudi nekajkrat doživele različne nadgradnje. Britanski inženir Charles Wicksteed jim je vdahnil tipično podobo, ki je bila prototip za druge sorodne izvedbe. Ostajajo nadvse priljubljena otroška igrala, saj se okoli njih lahko tudi spletajo vezi in prijateljstva, pri prevesni, pri kateri sedi vsaka oseba na svoji strani, pa je potrebno tudi sodelovanje, da pride do ravnotežja. Koristi bi lahko strnili v naslednji seznam:

 • osredotočenost in pozornost,
 • izboljšanje ravnotežja,
 • koordinacija in motorika,
 • zavedanje telesa,
 • krepitev zgornjega dela telesa,
 • dvig razpoloženja,
 • učenje socialnih veščin in drugo.

Zgolj nekaj minut uporabe je dovolj, da povečamo pretok endorfinov ter poživimo telo, z eno uro uporabe pa bomo porabili tudi veliko kalorij, zato je lahko to odlična vadba. Z njo krepimo trup, pa tudi roke in noge, saj razgibavamo sklepe, mišice, vezi ter kite. Nihanje nam širi percepcijo okolice in pogled z različnih perspektiv, poleg tega pa spodbuja občutek za gibanje. Odpravlja napetosti in lahko tudi pomirja, kar je pomembno tako v zgodnji kot odrasli dobi, zato so lesene gugalnice krepčilne tudi za odrasle, seveda take, ki so primerne njihovi velikosti in teži. Poleg naštetega s to aktivnostjo kakovostno preživljamo prosti čas s svojim otrokom na prostem in se nadihamo svežega zraka, kar izboljšuje imunski sistem ter povečuje osredotočenot in kreativnost.

In zanemariti ne gre tudi različnih socialnih veščin, ki se pri tem razvijajo, to so na primer druženje, upoštevanje drugega, potrpežljivost, osebne meje, skupinske aktivnosti, kooperativnost, fair play / ferplej, sklepanje kompromisov, upoštevanje pravil in tako dalje. Tako gre pravzaprav za razvoj pomembnih komunikacijskih veščin, ki so ključne tudi v odrasli dobi.

gugalnice11

Lesene gugalnice za vaše malčke izberite skrbno

Če imamo dovolj prostora na svojem vrtu, lahko namestimo take, ki predstavljajo že nekoliko večjo konstrukcijo, ki ima različne zanimive elemente. Poiščemo jih lahko pri različnih ponudnikih ter v večjih specializiranih trgovinah. Izberimo take, ki spodbujajo pravilno držo in so narejene iz trpežnih materialov, da se ne bodo povešale in hitro obrabljale. Predhodno preverimo tudi njihove certifikate, če so narejene po predpisanih standardih. Eden izmed mednarodnih certifikatov ima označbo SIST EN 1176 in zagotavlja ustrezno raven varnosti, in sicer ne zgolj za otroška igrala, temveč tudi na primer za podloge, ki so pod njimi. Sestavljen je iz več podsklopov, njihova zadnja večja revizija pa je bila izpeljana v letu 2018. V letu 2020 so bili dopolnjeni s členom, ki se nanaša na redno letno ter funkcionalno pregledovanje ustreznosti rekvizitov.

Natančno upoštevajmo priložena navodila oziroma načrte za sestavljanje. Če je potrebno, naj nam jih namesti profesionalni monter, v kolikor sami nismo vešči ali če nismo prepričani, da jih bomo znali dobro postaviti. Lesene gugalnice niso zapletene glede namestitve, toda redno jih moramo pregledovati in vzdrževati, da bodo ostale varne. Pregledujemo vzmetenje in razne dodatke, vrvi ali verige, žeblje, obrabo barve, odstopajoče dele in tako dalje, poleg tega moramo poskrbeti tudi za čiščenje in razkuževanje.

lesena igrala

Na voljo je več vrst z različnimi sedali ter dodatki, in sicer:

 • z gumijastimi ali plastičnimi sedali,
 • s košaro, ki je namenjena več osebam naenkrat,
 • iz zelo debelo pletene vrvi,
 • z varovalno ograjo ali s kovinskimi držali,
 • z blažilno gumo,
 • s toboganom itd.

Lahko so enojne, dvojne in prevesne, v košarah pa je lahko, kot navedeno, več oseb naenkrat, kar še poveča zabavo. Za prevesne je priporočljivo podložiti tudi varnostno površino oziroma jo po standardu SIST EN 1176 celo moramo vselej tedaj, ko se uporabnik nahaja na višini nad 60 cm. Za to so ustrezni materiali prod, reciklirana guma, pesek ali drobljeno lubje v debelini 30 cm, ki bodo ublažili morebitne padce z višine do treh metrov (travnata površina je primerna za padce do enega metra).

gugalnice1

Druga komplementarna otroška igrala

Ostala primerna otroška igrala, s katerimi lahko dopolnimo opisane pripomočke, so še razna plezala, tobogani, stolpi, hišice in peskovniki, pa tudi manjše trim steze in klopi, saj je pomemben tudi vmesni počitek. Tako bomo omogočili celostno vadbo na sproš    čen in lahkoten način. Pripravimo zanimivo postavitev, ki bo privabila tudi tiste najbolj zadržane, ki raje svoj prosti čas preživijo pred ekrani. Glede na podatke različnih organizacij se debelost namreč povečuje tudi med najmlajšimi, zato poskrbimo, da se bodo dovolj in redno gibali preko naštetih pripomočkov.