sobne rasline1
bivalni prostor

Kako lahko sodobne rastline izboljšajo duševno zdravje?

Vsi vemo, da preveč posedanja doma ne koristi našemu zdravju. Sprehod v naravi in sproščanje ob pogledu na zeleno travo in drevesa ter žuboreči potok lahko takoj spremenijo naš telesni odziv, saj to izredno ugodno vpliva na naše možgane in posledično na celotno telo in duha. Pobeg v naravo nam namreč pomaga odmisliti vsakodnevne težave in preusmeriti pozornost od nenehnega stresa in skrbi.

Večini nam je dobro znano, kako blagodejno lahko sobne rastline vplivajo na naše počutje. Vse več je tudi znanstvenih raziskav, ki to potrjujejo. Ker pa nam vedno ni omogočeno, da se ob vsakokratnem stresu ali slabšemu počutju umaknemo v naravo, moramo najti način, da ostanemo v stiku z njo, tudi ko moramo ostati doma ali v pisarni.

sobne rasline3

Kako nam izboljšajo bivanje v prostoru?

Ker za svojo rast in razvoj listov in cvetov potrebujejo svetlobo in ogljikov dioksid, pomeni, da lahko bistveno pripomorejo k prečiščevanju zraka. Iz njega namreč posrkajo ogljikov dioksid, ga predelajo in vanj nazaj izločijo kisik. Zelene rastline veljajo za prave naravne proizvajalke kisika. Posredno prispevajo tudi k uravnavanju vlage v prostoru, na njihovih listih pa se nabira prah, tako da ga je potem manj na policah in drugih površinah.

Pogled na zeleno barvo nas sprošča, saj jo tudi na splošno povezujemo z zdravjem in svežino. Še posebej priporočljivo je gledati v zeleno barvo, če imate težave z očmi oziroma če morate po cele dneve presedeti pred računalnikom. Ne le da zelena barva sprosti oči, temveč vam bo tudi dvignila vašo energijo, če se ste utrujeni, živčni ali razdraženi.

sobne rasline

Pogled na zelene liste zmanjšuje stres

Če ste predolgo izpostavljeni stresu, ga boste zagotovo lahko zmanjšali ob pogledu na zelene liste vaše najljubše rože. Listi namreč s svojimi naravnimi fraktalnimi vzorci pomirjajo in zmanjšujejo stres. Sicer je zanimivo, da nam podobni vzorci, ki jih vidimo v umetninah, lahko povzročijo glavobol ali vrtoglavico, če predolgo gledamo vanje. A pri naravnih vzorcih velja ravno nasprotno, saj boste ob pogledu nanje lahko takoj začutili notranji mir in se sprostili.

Kako to pravzaprav deluje? Ko oči dlje časa počivajo ob pogledu na takšne naravne vzorce, se možgani odzovejo z tako imenovanim alfa odgovorom, kar pomeni, da preklopijo v alfa stanje, ki prinaša globoko sproščenost, a pri tem ne zaspite, temveč ostajate še vedno budni. Takšni vmesni trenutki pomirjenosti so ključnega pomena, ko se od vas zahteva visoka produktivnost in močna osredotočenost na reševanje problema. Ko se tako sprostite, so vaši možgani in telo bolje pripravljeni na novo obremenitev.

sobne rasline1.1

Skrb za sobne rastline dviguje samozavest

Ko morate skrbeti za nekoga, pomeni, da morate najprej poskrbeti tudi zase, če želite dobro

poskrbeti za druge. To velja tudi pri skrbi za vaše molčeče zelene prijateljice. Nekatere študije so pokazale, da tisti, ki skrbijo za rože, imajo vrt ali so vsak dan v stiku z rastlinami, znajo tudi bolje poskrbeti zase. Naši možgani se namreč aktivirajo na prav poseben način, ko sprejemamo odločitve in izvajamo določene aktivnosti, pri katerih moramo pokazati sposobnost nadzora. Tako tudi negujemo in spodbujamo nastanek pozitivnih čustev.

Med opazovanjem njihove rasti in ob iskrenem veselju nad vsakim majhnim uspehom izkusite posebej močno prisotnost v tistem trenutku. V današnjih časih je to prava redkost, saj se preveč obremenjujemo s preteklostjo in prihodnostjo, zaradi česar pogosto zapademo v hudo tesnobo ali depresijo. Drobne radosti, ki smo jim lahko tako priča vsakodnevno nas močno prizemljijo in nam povsem preusmerijo pozornost na sedanjost.

To lahko potrdi vsak, ki ob pogledu na nov list ali cvetni popek začuti prav posebno radost in vznemirjenje. Ko uspevajo vaše rastline, začutite ponos in samozavest, saj se zavedate, da ste za njihov uspeh odgovorni prav vi sami. Prav ta odnos boste nato uspešno preslikali tudi nase in tako bolje poskrbeli za svoje potrebe in boljše počutje.

sobne rasline