bivalni prostor

Kako izbrati ugoden in kvaliteten zmrzovalnik?

Zmrzovalnik je bistvena naprava, ki lahko v vašem domu naredi veliko razliko. Z njo lahko prihranite denar, lažje načrtujete obroke in podaljšate rok trajanja živil. Toda na kaj morate biti pozorni pri nakupu novega aparata? Odločite se lahko tudi za vgradni zmrzovalnik, ki je zasnovan tako, da se prilega ozkim prostorom, in ga je mogoče kombinirati z drugimi aparati, da v vaši kuhinji ustvarite stil kot si ga želite.

 

Velikost aparata in energetska učinkovitost

Prva stvar, ki jo morate upoštevati pri nakupovanju, je velikost. Želite nekaj, kar bo ustrezalo prostoru, ki je zanj namenjen, hkrati pa nekaj dovolj velikega, da bo zadostilo vsem vašim potrebam. Razmislite, katere vrste živil nameravate shranjevati in koliko prostora bodo potrebovala. Razmislite tudi o tem, ali imate prostor za pokončni model ali model v obliki skrinje, pa tudi o morebitnih dodatnih policah ali posodah za shranjevanje, ki bodo morda potrebne. Energetska učinkovitost je še en pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri izbiri kakovostnega aparata. Poiščite najučinkovitejši model, ki je na voljo.

 

Raven hrupa in stroški vzdrževanja

Pri izbiri pravega modela za vaš dom je ključnega pomena tudi raven hrupa. Cenejši modeli običajno povzročajo več hrupa kot modeli višjega cenovnega razreda, vendar nekateri proizvajalci ponujajo tudi tišje modele za nižjo ceno, zato se pred končno odločitvijo splača pregledati več modelov. Poiščite model z vzdržljivo konstrukcijo in nizkimi stroški vzdrževanja v daljšem časovnem obdobju. Veliko aparatov ima garancije, ki krijejo dele in popravila v primeru, da gre v določenem obdobju po nakupu kaj narobe; vendar je še vedno pomembno, da pred pomembnejšimi odločitvami preverite mnenja strank, da si ustvarite predstavo o tem, kako zanesljiva je posamezna znamka in model v določenem časovnem obdobju.

 

Cena aparatov

Pred nakupom morate upoštevati tudi, koliko denarja lahko porabite. Pred tem opravite nekaj raziskav in primerjajte različne modele glede na njihove lastnosti, velikost, ceno itd., da boste dobili najboljšo možno ponudbo, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost ali lastnosti, ki so za vas morda pomembne. Poleg tega bodite pozorni na ocene energetske učinkovitosti, saj vam bodo te pomagale, da bodo vaši računi za elektriko sčasoma nizki.

 

Vrsta aparata

Naslednji dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je tip aparata, ki ga potrebujete. Obstajata dve glavni vrsti – skrinja in pokončni model kamor spada tudi vgradni zmrzovalnik. Skrinje ponujajo več prostora za shranjevanje kot pokončni modeli, zato je v primeru velikih potreb morda boljša izbira skrinje. Pokončni modeli so priročnejši, saj imajo police za lažjo organizacijo in lažji dostop do živil, kar vam omogoča, da hitro najdete, kar potrebujete. V nadaljevanju bomo razpravljali o tem, kako ga kar najbolje izkoristiti.

 

Prihranek denarja

Zmrzovalnik vam omogoča, da hrano kupujete v nepakiranem stanju in jo shranjujete za kasnejšo porabo. To je še posebej koristno za zamrznjeno sadje in zelenjavo, ki sta pogosto naprodaj v velikih količinah. Zamrznete lahko tudi ostanke obrokov in juh, ki jih lahko uživate drugič. Nakupovanje hrane v večjih količinah naenkrat je lahko tudi cenovno ugodnejše od rednega kupovanja manjših količin, saj za posamezen izdelek plačate manj.

 

Enostavno načrtovanje obrokov

Z njim je načrtovanje obrokov veliko lažje, saj imate dostop do vseh potrebnih sestavin na dosegu roke! Zamrznete lahko vnaprej pripravljene jedi, kot so enolončnice ali lazanje, ki jih lahko po potrebi odtalite in segrejete. Zamrznete lahko tudi surove sestavine, kot so meso, ribe in zelenjava, tako da so pripravljene, kadar jih nameravate uporabiti. Tako je načrtovanje obrokov hitrejše in lažje, saj imate vse sestavine že pri roki!

 

Ohranjanje kakovosti hrane

Pomaga vam ohranjati kakovost živil, saj upočasni naravni proces kvarjenja, ki ga povzročajo bakterije, encimi in oksidacija. To je še posebej koristno za živila s kratkim rokom trajanja, kot so mlečni izdelki, meso, sadje in zelenjava, ki imajo omejen čas, preden se pokvarijo, če niso pravilno shranjena. Z zamrzovanjem jim znatno podaljšate rok trajanja, tako da ostanejo varna za uživanje tudi po več mesecih!