antivirusni program
sodobna tehnologija

Je vaš program antivirus počasen?

Če se srečujemo s tem, da je naš antivirusni program precej počasen, velja preveriti, kaj je v ozadju. Čeprav je bila v preteklosti to poznana lastnost, nekatere sodobne rešitve to uspešno preprečujejo, ravno tako pa najkakovostnejše verzije ne povzročajo upočasnitev. Upočasnitve lahko opazimo na primer tedaj, kadar poteka pregled celotnega diska, vzroki pa so lahko tudi drugod, in sicer:

  • zastareli ali zlonamerni software,
  • omejitve pri strojni opremi,
  • aplikacije, ki delujejo v ozadju,

in drugo lahko vpliva na delovanje. Če smo namestili brezplačni antivirusni program, moramo raziskati, kakšne so njegove morebitne omejitve, saj je v primerjavi s plačljivimi različicami lahko v nekaterih pogledih okrnjen, v kolikor pa deluje počasi, je to še dodatni razlog, da razmislimo in pregledamo, kakšne spremembe potrebujemo. Seveda zagotovil, da bo plačljivi deloval bolj učinkovito, ravno tako ni.

antivirusni programi

Kako pospešiti hitrost delovanja za antivirusni program?

Obstaja nekaj smernic, da vpeljemo pravo rešitev, s čimer nam bo lahko hitro deloval. Portal SafetyDetectives priporoča, da naj ima v osnovi naša verzija naslednje lastnosti:

  • Sprotno pregledovanje: Prvenstveno glejmo na to, da izberemo takega, ki izvaja sprotne preglede oziroma zaščito. Če ves čas išče in zaznava zlonamerne elemente ter druge spletne grožnje in jih tudi sproti zaustavlja, torej še preden nam okužijo računalnik, nam ne bo potrebno ves čas pregledovati celotnega diska, s tem pa bo manj obremenjen tudi procesor.
  • Redne posodobitve: Za najboljše različice obstajajo tudi redne posodobitve, ki optimizirajo delovanje, odpravijo napake ter uporabijo varnostne popravke. Če so posodobitve redke, lahko pričakujemo manjšo učinkovitost.
  • Pregledovanje v oblaku: Nadalje lahko pomagajo pregledi v oblaku, saj optični bralniki v oblaku uporabljajo oddaljene strežnike za pregled in analizo pogona, s tem pa zmanjšajo vpliv na našo napravo.
  • Predpomnjenje datotek: Pametne različice predpomnijo datoteke iz vsakega pregleda, jih označijo kot varne ter jih preskočijo pri naslednji reviziji. S tem se znatno skrajšata čas ter procesiranje, ki sta potrebna za uspešno preverjanje stanja.
  • Načrtovanje pregledov: Naša različica naj vsebuje možnost načrtovanja, da bomo lahko izvajali celovite preveritve sistema, ki zahteva visoko delovanje CPU (centralne procesne enote), in sicer v času, ko ne uporabljamo računalnika. Tako ne bo prihajalo do sistemskega upočasnjevanja oziroma to možnost zmanjšamo.
  • Orodja za optimizacijo sistema: Tovrstna orodja so zasnovana tako, da počistijo in pospešijo naš sistem na način, da odstranijo neželene datoteke, optimizirajo zagonsko zaporedje, označijo zastareli software, optimizirajo CPU in drugo.

S tovrstnimi in drugimi ukrepi bomo v veliki meri pohitrili procese in nemoteno naprej uporabljali našo napravo.

antivirusni program1

Kako učinkovit je brezplačni antivirusni program v primerjavi s plačljivim?

V prvi vrsti je ključno to, kako uporabljamo internet oziroma kakšne strani obiskujemo. Vedno sicer lahko tudi po pomoti zaidemo na spletne strani, ki niso vredne zaupanja, zato je zaščita vselej na mestu. Če razmišljamo, da bi si omislili plačljivi antivirusni program zaradi boljše učinkovitosti, torej tudi hitrosti, naredimo nekaj primerjav. Njegova prednost je, da ima več posodobitev in sproti zaznava ne zgolj znane, temveč tudi neznane grožnje oziroma trenutno znane grožnje, pogosto je na voljo tudi tehnična pomoč, medtem ko tisti, ki je zastonj, tega nima.

Plačljivo sicer morda ne pomeni nujno večje zaščite, temveč ravno tovrstne dodatne funkcije. Če nam torej tovrstne funkcije veliko pomenijo, potem je nakup smiseln, v kolikor pa internet uporabljamo le za splošno informiranje in se gibljemo pretežno na zaupanja vrednih straneh, bo morda zadostovala zastonj verzija. V veliko primerih lahko plačljive verzije tudi predhodno preizkusimo za določeno obdobje brez plačila in v primeru, da nam ne ustrezajo, ne opravimo kasnejšega nakupa. Najboljše je tudi na različnih portalih preveriti nekaj strokovnih ocen in drugih priporočil strank, kakšnega izbrati, da bo brezhibno opravljal svoje naloge.