brezzicne slusalke1
sodobna tehnologija

Brezžične slušalke za prostoročno telefoniranje

Varna vožnja je naša glavna prioriteta, ko odhajamo v službo ali po opravkih, večkrat pa med vožnjo utegnemo dobiti klic, na katerega želimo odgovoriti. To nas postavlja v nevarne situacije, saj pri javljanju oziroma med pogovorom v avtu izgubimo veliko koncentracije. Če zgolj za trenutek umaknemo pogled s ceste, je lahko tudi to že dovolj za nesrečo. Po nekaterih ocenah naj bi bilo na primer pisanje SMS sporočil med vožnjo celo nekajkrat bolj nevarno, kot če bi vozili opiti. Poleg tega, da se v velikem loku izogibamo tovrstnemu ravnanju, so rešitev med drugim lahko brezžične slušalke za telefon, ki nam omogočajo nemoteno držanje volana ter ohranjanje koncentrancije, da smo pozorni na cestno dogajanje.

brezzicne slušalke

Kako izbrati najboljše brezžične slušalke za telefon?

Varnost vožnje lahko povečamo za že zelo ugodno ceno, saj jih lahko dobimo že za okoli 20,00 EUR, z dražjimi, ki lahko stanje tudi 100,00 EUR ali več, pa pridobimo nekoliko več funkcij. Nekatere zanimive dodatne funkcije, ki jih imajo, so na primer lahko:

 • povezovanje z drugimi napravami in aplikacijami,
 • odpravljanje šumov iz okolice (tudi do 80 % znižanje okoliškega hrupa in šumenja),
 • avtomatsko upravljanje glasnosti glede na stopnjo hrupa v naši okolici,
 • glasovno upravljanje, s katerim lahko tudi pošljemo SMS ali upravljamo klice,
 • hitrejše polnjenje baterije,
 • daljši pogovori z vzdržljivejšo baterijo,
 • napoved klicateljev,
 • zaščita pred vodo in prahom za uporabo v vlažnem okolju in drugo.

Najboljše baterije zdržijo lahko tudi več kot 10 ur pogovorov. To je zlasti pomembno, če je narava našega dela taka, da smo zelo veliko na poti in prejemamo številne klice. Preverimo tudi, kakšen je domet povezave, na primer 30 m ali 100 m, in občutljivost mikrofona, ki naj bo taka:

 • da nas bodo klicatelji čim bolje slišali
 • oziroma da nam ne bo potrebno poviševati glasu, da bomo slišani,
 • ali da ne bo naš glas odmeval.

Te lastnosti nam bodo izdatno olajšale potovanje in povečale našo produktivnost. Glede nakupa se bomo nasploh najlažje odločili, če preletimo še nekaj dodatnih mnenj ter ocen uporabnikov oziroma drugih strank ali profesionalnih ocenjevalcev preko različnih portalov, da najdemo tisto različico, ki nam bo najbolj ustrezala.

Uporaba in vzdrževanje

Z vidika uporabe si jih preprosto nadenemo na ušesa (na voljo v paru ali zgolj kot ena sama), pri čemer nekoliko preverimo ergonomijo in dimenzije, da bo nošenje čim bolj udobno, zlasti če jih bomo nosili več ur skupaj. Glede vzdrževanja in ohranjanja njihove čim daljše življenjske dobe bomo največ naredili, če jih imamo čim večkrat na sobni temperaturi in jih ne puščamo na žgočem soncu ali v mrazu v avtu. Kadar jih ne uporabljamo, jih redno izklapljajmo. Za baterijo, za katero je najboljše, da je napolnjena največ na okoli 80 %, je pomembno, da je ne polnimo čez noč. Medtem ko se polni, tudi ne opravljajmo aktivnosti. Čistimo jih lahko z vlažno krpo iz mikrofibre zgolj z navadno vodo.

brezzicne slusalke

Prostoročno telefoniranje je možno tudi z drugimi napravami

Nekatera vozila imajo vgrajeno opremo, ki bo prepoznala naš mobitel, zato brezžične slušalke za telefon v takem primeru niso potrebne. Kupimo lahko tudi različne naprave, ki ne zahtevajo namestitve, temveč jih le enostavno pritrdimo z magnetnim držalom. Ne glede na to, kakšen izdelek bomo izbrali, si ga vsekakor čim prej priskrbimo, v kolikor ga še nimamo. Statistika namreč navaja, da je dnevno na tisoče ljudi udeleženih v nesrečah zaradi kratke izgube pozornosti. S preprostimi ukrepi in produkti, kot so brezžične slušalke za telefon ali druge naprave, ki jih lahko kupimo že za majhne zneske, pa bomo precej zmanjšali možnost, da bomo udeleženi v nezgodo oziroma ogrozili ostale udeležence v prometu, zato ne odlašajmo s koraki v tej smeri.