vaje za hrbtenico
zdravje in lepota

Vaje za križ in hrbtenico, ki jih mora poznati vsak

Zdrave hrbtne mišice so izrednega pomena za naše telo, saj nudijo potrebno oporo našim kostem in ostalim delom telesa. Pri utrjevanju mišic in odpravljanju bolečin si lahko pomagate, če izberete vaje za križ in hrbtenico, ki so primerne za vas. Najprej pa morate prepoznati vzroke bolečin in kako lahko le-te odpravite dolgoročno. Po navadi se zakrčene mišice pojavijo zaradi stalne in prisiljene drže, kot je na primer za računalnikom. Velikokrat se bolečina najprej pojavi v vratu in kasneje seva naprej v ostale dele telesa.

bolečina v vratu

Stoječe vaje za hrbtenico so na drugi strani odlična izbira za pisarniško okolje, saj jih lahko izvajate tudi za mizo. Sodoben slog življenja in omejeno pisarniško okolje sta glavna krivca za težave v predelu lopatic in ostalih delov. Vas zanima, katere vaje za križ in hrbtenico za najbolj primerne za vas? Berite naprej in izvedeli boste vse.

Katere mišice sestavljajo ledveni del?

Katere so najpomembnejše mišice, ki gradijo zadnji del našega telesa? Široka hrbtna mišica je hitro prepoznavna in pomaga lopaticam, da se neomejeno dvigajo in spuščajo. Prav tako lopaticam omogoča, da hitro spremenijo smer oziroma rotacijo. Mišica v obliki trapeza je vidna po celi površini zadnjega dela telesa in je deljena na tri dele. Deluje usklajeno, njena glavna funkcija pa je premikanje lopatic. Z dvigom roke se ta mišica najbolje občuti. Potem poznamo še dve mišici: rombasta in dvigovalka lopatic. Ti dve začutiš ob skomigu z rameni. Vaje za križ in hrbtenico morajo biti izvajane dosledno, prav tako se ne sme noben gib izvršiti pod prisilo ali na silo. Dobro je, da postanejo del vsakdana, kar pomeni, da se izvajajo vsaj dvakrat do trikrat tedensko.

Stoječe vaje za hrbtenico: katere so?

vaje za hrbtenicoPoznamo več vrst treningov za ledveni del. V stoječi poziciji jih lahko izvajate brez večjih obremenitev, vse, kar morate storiti je to, da se odmaknete od mize, stopite rahlo narazen in dajte roke v zrak. Nato se dobro pretegnite in počasi in kontrolirano rotirajte zgornji del trupa. Pri tem pazite, da se ne boste preveč ukrivili, saj si lahko na ta način strgate vezi. Razgibate se lahko tudi sede: pokrčite noge in jih izmenično in počasi dvigujte od sebe. Vaje za križ in hrbtenico so oblikovane tako, da z njimi utrjujete mišice in ne ostalih tkiv, kot so kite … Na začetku boste lahko imeli težave z doslednim izvajanjem, prav tako vas bodo verjetno bolele mišice, a nikar ne obupajte. Na ta način boste največ naredili za svoje telo in se razbremenili bolečine.

Pravilna drža je največ vrednapravilna drža

S pravilno držo in stalnim zavedanjem, da lahko za zadnji del telesa največ naredite sami, boste naredili 100 % vse. Trudite se, da se za računalnikom ne upogibate, ves čas se zavedajte, kako pomembo je, da se zjutraj raztegnete. Vaje za križ in hrbtenico so raznolike, zato izgovorov, kot so: nimam kondicije, nimam časa, to ni zame, niso na mestu. Potrudite se, da za svoje zdravje naredite vse, kar je v vaši moči, in ne odlašate, če so bolečine že prisotne. Vedno pa lahko najamete tudi strokovno pomoč.