soda bikarbona
hrana in vitalnost

Škodljivost sode bikarbone: ali je je lahko preveč?

Škodljivost sode bikarbone je področje, o katerem ne beremo velikokrat, vendar pa moramo poleg njenih koristnih lastnosti vedeti tudi nekaj o tem. Poznamo namreč, kaj pomaga soda bikarbona izboljšati, na primer razne težave s kožo, našo prehrano, čiščenje ter drugo, manj pa njenih ostalih značilnosti. Čeprav je izmed vseh kemičnih snovi med najmanj nevarnimi, prevelike količine lahko škodijo. Če smo jo zaužili preveč, utegnemo dobiti vzdražena prebavila, lahko pa tudi vzdraži našo kožo, še posebej ob prisotnosti vlage. Lahko nas prisili tudi v kašelj ter kihanje, če jo vdihnemo v pretiranih količinah. Paziti moramo, da ne pride v stik z očmi.

Ukrepanje ob prevelikem doziranju

Škodljivost sode bikarbone zmanjšamo z naslednjimi ukrepi: v kontaktu z očmi jo dobro izperimo z vodo, pri koži uporabimo milo ter vodo, pri prebavnih težavah pa popijmo veliko vode. Pri vdihavanju nemudoma zapustimo prostor in odidimo na svež zrak. V kolikor naše težave ne popustijo, se obrnimo na zdravniško pomoč. K zdravniku pojdimo tudi v primeru, če imamo po zaužitju znake neprekinjenega glavobola, izgube apetita, povečanega uriniranja, slabosti, utrujenosti, mišične bolečine ter drugo. slabostPazimo tudi, da jo pravilno hranimo na suhem prostoru v zmerni temperaturi ter tako, da ne more priti v stik z drugimi škodljivimi snovmi, saj le tako omejimo možnosti kontaminacije.

Kaj pomaga soda bikarbona olajšati?

Kljub vsemu škodljivost sode bikarbone predstavlja tveganje pretežno v količinskem smislu oziroma zaradi nepravilne rabe, po sami sestavi pa bolj v primeru, ali smo jo kupili pri zanesljivem prodajalcu (kadar je na voljo v različnih oblikah) in ali nima morebitnih drugih dodanih snovi, ki bi nam lahko škodovale. Ker je izredno poceni ter dostopna na vsakem koraku, je priročna in vsestranska, predvsem pri zunanji uporabi. Na spletu najdemo veliko nasvetov oziroma nam jih ponujajo že sami prodajalci. Z njo na primer lahko dobimo lepše in mehkejše lase ter boljše lasišče – nekateri jo dodajajo šamponu ali pa zgolj v vodo, s katero jih sperejo. Nadalje z njo na primer zelo dobro očistimo sadje in zelenjavo, odstrani pa tudi prisotne pesticide, kar je nadvse koristno. soda bikarbonaVsako gospodinjstvo pozna njeno uporabnost pri čiščenju posode, pribora, kuhinjskih elementov, odstranjevanju vonjav ali pranju perila ter drugod.

Z zmernostjo do največjega učinkasoda bikarbona

Previdni moramo biti z njo, kadar ni v celoti raztopljena, ter v času nosečnosti in dojenja, saj utegne povečati zastajanje vode ali neravnovesje pH vrednosti v tkivih. Nekatera poročila navajajo poškodbo želodca ter spremembe v ravneh elektrolitov. Tudi pri otrocih se raje izogibajmo njenemu uživanju, saj ni zanesljivih podatkov glede tega. Morda ste zasledili, da nekateri ponudniki svoj produkt označujejo z oznako »brez aluminija« (čeprav niso zavezani k posebnim predpisom glede najvišje dovoljene vrednosti), kar bi namigovalo na to, da bi škodljivost sode bikarbone utegnila obstajati tudi glede prisotnosti aluminija, ki je nevrotoksin. Glede na različne razlage je to vprašanje povezano predvsem s pecilnimi praški, ki včasih res vsebujejo tovrstne snovi, a za sodo to ne velja. V tem pogledu smo lahko brez skrbi, kot že navedeno, pa njeno najboljšo učinkovitost dosežemo ob zmerni uporabi.