vabe za ribe
rekreacija

Katere vabe za morski ribolov so najboljše?

Mnogi se prvič srečajo z ribolovom v domačem ribniku ali ob potoku. Skozi čas pa mnogi spoznajo, da je poleg opreme in časa, ki ga posvetijo tej dejavnosti, pomembno tudi, katere vabe za ribe uporabljajo. Dober ribič nikoli ni brez naravne ali umetne vabe za morski ribolov. Če se odpravljate na dopust, je priporočljivo vzeti s seboj primerno ribiško opremo. Ob morju navadno obstajajo tudi prodajalci, ki ponujajo različne ribiške potrebščine, med njimi tudi opremo, ki vam bo koristila pri ulovu skuše, brancina ali ciplja. Dobremu ribiču se torej ne more zgoditi, da bi ostal brez opreme. Obstaja jih veliko, ki jih lahko uporabite, odvisno od tega, katero vrsto nameravate loviti, od kje jih nameravate loviti in kakšne možnosti imate na voljo.

vabe za ribe3

Tehnike, nasveti in praksa za uspešen ulov

Med najbolj priljubljene vabe za ribe za ulov večjih vrst spada na primer skuša. Lahko jo ulovite sami ali pa jo kupite pri domačinih ali v ribarnici. Pomembno je, da je čim bolj sveža. Z njo lahko lovite različne vrste, kot so ugor, morski pes, brancin, trska, ne glede na to, ali lovite z obale ali s čolna. Obstaja več načinov, kako uporabiti skušo. Ena možnost je, da narežete fileje skuše in jih v celoti, po dolgem, obesite na trnek. Druga možnost je, da skušo narežete na majhne trakce in uporabite le te. Za ulov večjih rib pa lahko uporabite kar celo skušo. Obstajajo še druge možnosti, ki jih lahko preizkusite in se izkažejo za učinkovite, vendar sta vaja in praksa ključna pri tem, da ugotovite, kateri način je najboljši.

vabe za ribe1

Učinkovitost majhnih rakovic in njihova pravilna uporaba

Druga možnost, na katero morda niste pomislili, so majhne rakovice. Te lahko najdete skoraj povsod ob obali in mnogi ribiči menijo, da spadajo med najboljše vabe za ribe. Rakovico lahko uporabljate predvsem pri ulovu ciplja in drugih morskih vrst. Uporaba in namestitev na trnek sta preprosti. Najprej razdelite rakovico na dele – lahko uporabite srednji del ali telo rakovice, prav tako pa so uporabne tudi njene nožice, zato jih ne zavrzite. Pomembno je, da rakovico pravilno namestite na trnek, saj bo tako prinesla dobre rezultate.

Uporaba lignjev

Med najpogosteje uporabljene vabe za ribe na Jadranu spadajo lignji. Lignje lahko enostavno kupite v ribarnici ali pa jih dobite od domačih ribičev. Uporabljate jih lahko samostojno ali pa jih uporabite kot krmo. So cenovno ugodni in lahko prinesejo velik uspeh. Z njihovo uporabo lahko ulovite brancine, ugorje, orade in številne druge. Lahko jih uporabljate tako pri lovu z obale kot tudi iz čolna. Pri njihovi uporabi je pomembno, da jih pravilno namestite na trnek. Če ste kupili sveže, najprej odstranite kosti in jih narežite na majhne trakce. Ko imate lignje pripravljene, jih enostavno namestite na trnek. Z ustrezno namestitvijo boste povečali svoje možnosti za uspešen ulov. Za piko na i pa se lahko namesto nakupa lignjev v ribarnici odločite, da jih boste lovili sami. Uporabite pa lahko tudi umetne vabe za morski ribolov.

vabe za ribe2

Nasveti, prednosti in pravilna namestitev školjk

Med bolj priročne in dostopne vabe za ribe na morju zagotovo spadajo različne školjke. Le-te lahko sami pobirate, vendar bodite previdni, saj so nekatere vrste školjk zaščitene in pobiranje bi lahko privedlo do kazni. Glede na to, katere vrste školjk izbrati, je dober nasvet, da uporabite tiste, ki so najbolj pogoste v vodi, kjer nameravate ribariti. Tu sta možni dva možnosti. Prva je, da je to hrana, ki jo je v izobilju, zato lov ne bo učinkovit. Druga možnost pa je, da je to hrana, ki je dobro poznana in bodo nanjo najbolj pripravljene ugrizniti. Vsekakor je vredno preizkusiti – vsaka nova izkušnja prinese novo znanje. Namestitev in uporaba školjke je zelo enostavna – le odstranite lupino in uporabite samo mesnati del.