medicinska pedikura
zdravje in lepota

Kaj je medicinska pedikura?

Če vas zanima kaj je medicinska pedikura, je odgovor, da je specializirana nega za vaša stopala, ki lahko pomaga pri zdravljenju različnih obolenj. Za razliko od običajne oblike, ki se osredotoča na razvajanje in lepšanje, pomaga odpraviti težave, povezane z zdravjem in dobrim počutjem. Med najpogostejšimi razlogi, zaradi katerih se ljudje odločajo zanjo, so zdravljenje glivičnih okužb, reševanje običajnih težav s kožo, kot so na primer vraščeni nohti, zdravljenje otiščancev ali drugih strukturnih težav s stopali. Pri izboljšanju cirkulacije v spodnjem delu nog prav tako pomaga medicinska pedikura, cena pa znaša od 35€ naprej.

Kakšno nego obsega?

pedikuraVemo, da navadna oblika obsega osnovno nego, kar vključuje striženje in čiščenje nohtov, čiščenje obnohtne kožice ter piling. Pogosto se izvaja v kozmetičnih salonih. Ko pa se vprašamo kaj je medicinska pedikura, lahko izvemo, da jo običajno izvaja posebej usposobljen zdravstveni delavec. On skrbi na primer za diabetično stopalo, ki je stanje, ki se lahko razvije pri osebah s sladkorno boleznijo. Pojavi se, ko pride do poškodbe živcev in krvnih žil. To lahko privede do resnih težav, vključno z razjedami in okužbami. Gre za resen zaplet sladkorne bolezni in lahko privede do amputacije prizadetega dela. Običajno se razvija postopoma in je praviloma posledica slabega nadzora krvnega sladkorja.

Nega diabetičnega stopala

nega diabetičnega stopalaVisoka raven sladkorja v krvi lahko poškoduje živce in krvne žile, kar lahko privede do težav. Zaradi slabe prekrvavitve se lahko tudi rane težko pravilno zacelijo. Najbolje ga preprečite tako, da nadzorujete raven sladkorja v krvi. Pomembno je tudi, da so vaše noge čiste in suhe ter da jih redno pregledujete in ugotavljate morebitne znake težav. Če se pojavijo težave, je pomembno, da takoj poiščete zdravniško pomoč. Pomembno, da vsak dan preverite, če se pojavi nepravilnost, mehurji ali druge težave. Vsak dan si umivajte noge z blagim milom in toplo vodo. Temeljito jih osušite, zlasti med prsti na nogah. Nohte obrežite ravno in s pilico uredite ostre vogale. Ne hodite bosi, tudi v hiši ne. Pri tovrstnih problemih pomaga medicinska pedikura. Cena lahko v tem primeru obsega tudi strojni postopek, ki je precej bolj natančna ko ročni postopek.

Glivične okužbe

Dodatno si lahko predstavljate, kaj je medicinska pedikura, če veste, da se ukvarja tudi z glivičnimi okužbami. Le-te so pogoste in lahko povzročijo več različnih simptomov, vključno z rdečico, oteklino in srbenjem. Če jih ne zdravite, se lahko razširijo na druge dele telesa ali povzročijo trajne poškodbe. Najpogostejša vrsta je atletsko stopalo. To bolezen lahko dobite v vročih in vlažnih okoljih, kot so na primer garderobe in javni bazeni. Nekateri ljudje so lahko bolj dovzetni kot drugi. Čeprav za zdrave posameznike običajno to stanje ni resno, lahko povzroči nelagodje na prizadetem območju, če ga ne zdravimo. Druga oblika so glivice na nohtih, ki lahko povzročijo njihovo obarvanost, zadebelitev ali popačenje. To stanje se pogosteje pojavlja pri starejših odraslih ali ljudeh s slabo prekrvavitvijo. Na srečo je stanje mogoče enostavno zdraviti s topičnim zdravljenjem.

Vraščeni nohti na nogah so pogosta bolezen

vraščen nohtPojavijo se lahko pojavi iz različnih razlogov. Najpogostejši vzrok je poškodba kože okoli nohta, ki se zgodi, če se udarite v prst na nogi. Tovrstne poškodbe lahko privedejo do omenjenih težav, saj povzroči nenormalno rast nohta, ki se zasidra v mehko tkivo blizu površine kože. Tudi drugi dejavniki kot so slaba nega nog, tesni čevlji in dedna nagnjenost lahko vplivajo na njihov nastanek. To se lahko zgodi na katerem koli prstu na nogi, najpogosteje pa na palcu. Simptomi so bolečina, oteklina in rdečina okoli prizadetega prsta. Vidite lahko tudi gnoj ali kri. Če se okužba poslabša, se lahko pojavi povišana telesna temperatura. V tem primeru morate takoj obiskati zdravnika. Ta vam lahko predpiše antibiotike za zdravljenje okužbe, morda pa bo moral odstraniti tudi del nohta. V nekaterih primerih bo morda potrebna operacija.