zapeka
zdravje in lepota

Trdo blato ne gre ven: kako si pomagati?

Številni posamezniki se pogosto srečajo z zaprtjem, ki postaja vse pogostejša težava pri večini ljudi v našem sodobnem svetu. Kljub temu, da na splošno verjamemo, da se s tem problemom večinoma spopadajo starejši, vendarle temu ni tako, saj se pogosto pojavlja tudi pri mlajših in celo otrocih.

Največkrat težava izvira iz tega, da se zaradi najrazličnejših dejavnikov naš prebavni sistem upočasni, zato redkeje iztrebljamo in posledično trdo blato ne gre ven. Da bi si lahko sami pomagali, preden pride do hujših zapletov, moramo vedeti, kaj hitro pospeši prebavo.

Kateri so glavni vzroki?

zapeka

Predvsem ne gre le za enega krivca, saj so običajno težave z zaprtjem kombinacija več različnih dejavnikov. Lahko gre za posledico različnih bolezni, npr. črevesnih ali bolezni živčevja oziroma mišičja, lahko pa so tudi krive alergije, preobčutljivost na gluten ali kakšno drugo snov.

Do težav z zaprtjem pa lahko pride tudi zaradi sladkorne bolezni oziroma bolezni ščitnice, zato je v teh primerih potreben obisk pri zdravniku, ki bo ugotovil dejanski vzrok in začel z zdravljenjem. Učinkovito zdravljenje osnovnega problema bo tudi odpravilo težave z odvajanjem.

Če trdo blato ne gre ven zaradi slabe prehrane in pomanjkljivega vnosa tekočin, potem lahko pride do kroničnih težav, ki so najpogosteje povezane s slabimi prehranjevalnimi ali higienskimi navadami, premalo zaužitih balastnih snovi, lahko pa so tudi rezultat jemanja zdravil ali premalo gibanja.

Kaj hitro pospeši prebavo posameznika?

Poleg vlaknin in redne telesne dejavnosti pa lahko v primeru težav posežete po živilih, ki učinkovito lahko pospešijo delovanje vaših prebavil. To so predvsem oreščki in semena. Morda najučinkovitejša so lanena semena, ki pa jih je potrebno pred zaužitjem namakati v vodi. Potem so tu še slive in fige in ostalo sadje, kot so na primer jabolka, jagodičevje in tudi avokado.

topla voda

Tudi različne stročnice in žitarice vam lahko pomagajo, kot na primer kvinoja ali oves. Ko že govorimo o prehrani, pa ne gre pozabiti na ustrezno količino zdravih maščob, ki jih vsebujejo različna hladno stiskana olja • laneno, olivno in konopljino olje. Izredno dobro pa na prebavila vplivajo tudi različni fermentirani mlečni izdelki, v prvi vrsti kefir in jogurt, ki vsebujeta koristne probiotike.

Preproste rešitve ko trdo blato ne gre ven

Proti zaprtju se lahko borite na različne načine, saj obstaja nekaj preprostih domačih trikov, s katerimi si morda lahko pomagate. Zjutraj lahko na tešče spijete nekaj mlačne vode, v katero ste dodali malo limoninega soka oziroma jabolčnega kisa, nato pa pojeste jabolko. Priporočljivo je, da ga nastrgate, tako da bo medtem malo oksidiralo.

Od tekočin, ki so vam lahko v pomoč je morda najbolj poznana naravna mineralna voda, v katero lahko dodate malo limone. Koristno je tudi pitje soka aloe vere, ki naj bi ga v času zaprtja spili vsak dan pol kozarca zjutraj in zvečer, približno 8-10 dni.

Kaj je pomembno za dobro prebavo?

vlaknine

Na splošno velja, da mora naša hrana vsebovati dovolj vlaknin, ki jih dobimo v zelenjavi in sadju, pa tudi v oreščkih in polnozrnatih izdelkih, zato bi takšna hrana morala postati stalnica v našem življenju. Prav vlaknine namreč poskrbijo za mehkejše blato.

Poleg vlaknin je potrebno vsakodnevno zaužiti dovolj tekočine, pri tem je priporočljiva voda oziroma čaj. Priporočen dnevni vnos je dva litra. Ne gre spregledati tudi pomembnosti telesne dejavnosti, ki lahko učinkovito poskrbi za boljši pretok krvi v telesu in posledično aktivira oziroma spodbudi vse sisteme v našem telesu.

Verjetno eden od največjih krivcev za to, da trdo blato ne gre ven, je prav stres oziroma naša nezmožnost obvladovanja stresa. Kaj povzroči stres v našem telesu? Ko smo pod stresom, v telo izločimo stresne hormone. Eden od stranskih učinkov tega je tudi upočasnitev delovanja črevesja, kar pomeni, da se lahko upočasni tudi pogostost iztrebljanja. Poskrbimo torej za zmanjšanje stresa z redno telesno aktivnostjo, zdravo prehrano in sproščanjem telesa in duha.