delo od doma
bivalni prostor

7 nasvetov za učinkovito delo od doma

Delo od doma je postalo nova normalnost, saj vse več ljudi sprejema zamisel o prilagodljivem načinu svojega življenja. Čeprav je to lahko odličen način za povečanje produktivnosti in izboljšanje ravnovesja med zaposlitvijo in zasebnim življenjem, prinaša tudi vrsto izzivov. Da bi se prepričali, da boste od dela od doma dobili kar največ, so vam na voljo naslednji nasveti za delo od doma, ki vam bodo pomagali, da boste ostali organizirani. Prvi med nasveti za uspešno delo od doma je ta, da ustvarite namenski delovni prostor. Pozornost, ki jo potrebujete, vam zlahka vzamejo hišna opravila ali katere koli druge dejavnosti. Da bi se izognili tem motnjam, si ustvarite poseben prostor, kjer ni nereda in hrupa. Ta prostor naj se uporablja samo za dejavnosti, povezane z delom, in naj vsebuje vse potrebne pisarniške potrebščine kot so prenosni računalnik, tiskalnik, papirji, pisala in sponke.

delo od doma3

Postavite jasne cilje

Drugi med nasveti za delo od doma je postavitev jasnih ciljev. Pomembno je, da imate načrt, kaj želite doseči vsak dan. Pred začetkom delovnega dne si postavite jasne cilje, da boste natančno vedeli, kaj morate narediti do konca dneva ali tedna. Tako se boste lažje osredotočili na doseganje teh ciljev, namesto da bi se ukvarjali z nalogami, ki niso tako pomembne. Tretji med nasveti za delo od doma je, da  je pomembno, da ste osredotočeni na svoje naloge, obenem pa je prav tako pomembno, da si redno vzamete odmor. Med temi odmori se odmaknite od delovnega prostora in si vzemite nekaj minut za sprostitev in pridobitev vnovične energijo, preden se ponovno potopite v svoje projekte. To lahko vključuje sprehod zunaj ali prigrizek, preden se vrnete za mizo osveženi in polni energije!

delo od doma4

Povežite se s sodelavci

Naslednji med nasveti za delo od doma je povezava s sodelavci. Tudi če fizično niste v isti pisarni kot vaši sodelavci, je še vedno pomembno, da ostanete v stiku z njimi med delovnim časom doma. Načrtujte redne video klice ali kontrolne sestanke s sodelavci čez dan, da bodo vsi na tekočem z razvojem projekta in izpolnjevanjem rokov – tako boste zagotovili, da med delom na daljavo nič ne bo izostalo! Danes je na voljo veliko tehnoloških orodij, ki lahko vaše naloge – od virtualnih tabel za delitev idej s sodelavci do programske opreme za vodenje projektov za spremljanje nalog in porabljenega časa. Uporaba teh orodij lahko pomaga racionalizirati komunikacijo v skupinah, hkrati pa posameznikom pomaga, da ostanejo organizirani ves delovni dan!

delo od doma2

Ohranjanje poklicnih meja

Med nasveti za delo od doma ne smemo pozabiti tudi na ohranjanje poklicnih meja. To pomeni, da se izogibajte dejavnostim, ki v pisarni običajno niso sprejemljive, na primer celodnevnemu nošenju pižame ali pogostemu preverjanju družbenih medijev. Čeprav se zdi, da je pri tovrstni obliki manj pravil, poskrbite, da se boste še vedno obnašali profesionalno in da boste ta čas obravnavali, kot da ste v pisarni – navsezadnje boste s tem zagotovili, da boste svoje naloge opravili pravočasno!

delo od doma1

Sporočanje pričakovanj družinskim članom

Kadar so ob vas prisotni družinski člani, je nujno, da redno sporočate pričakovanja. Družinskim članom sporočite, kdaj potrebujete neprekinjen čas za naloge ali klice, kakšna raven hrupa je primerna med delom in kateri prostori so v določenih urah dneva prepovedani. Sporočanje teh pričakovanj bo pripomoglo k zagotavljanju produktivnega delovnega prostora tako za vas kot za vaše družinske člane.

 

Sčasoma bo postalo vse lažje

V tolažbo vam je lahko zadnji med nasveti za uspešno delo od doma. Če nimate učinkovite strategije, je tovrstna zaposlitev lahko težavna, vendar bo z upoštevanjem napisanega sčasoma postalo lažje! Ne pozabite ustvariti posebnega delovnega prostora brez motečih dejavnikov, postaviti jasnih ciljev, si redno jemati odmore, se redno povezovati s sodelavci in za boljši uspeh uporabljati tehnološka orodja kot so virtualne table ali programska oprema za vodenje projektov! Če upoštevate te nasvete, lahko brez dvoma vsakdo v kratkem času postane strokovnjak za tovrstno obliko zaposlitve!