sodobna tehnologija

Kako zmogljivi so današnji polnilci?

Sodobne prenosne naprave, kot so mobilni telefoni, tablice in prenosniki, so danes že postali del vsakdana. Zaradi vse hitrejšega razvoja sodobne tehnologije, se uporabniki v povprečju že po enem do dveh letih naveličajo svoje najljubše naprave in si zaželijo sprememb.

Nekateri nimajo sreče z izbiro in je zaradi prehitro oslabele baterije naprava neuporabna. Tudi ti uporabniki bodo raje poiskali na trgu boljšo, zmogljivejšo napravo. Veliko pa lahko za čim daljšo življenjsko dobo vašega pametnega telefona ali tablice storite sami z izbiro dovolj zmogljive polnilne naprave, kot je na primer powerbank, za katerega je značilno, da omogoča hitro polnjenje. Obenem pa vam ti polnilci zagotavljajo tudi polnjenje več kot ene naprave istočasno, o čemer si podrobneje lahko preberete na spletnih straneh podjetja Anker: https://www.anker.si/kategorija/anker/polnilci/.

 

Pred nakupom posvetite pozornost najpomembnejšim podatkom

Najsodobnejši sistemi za napajanje prenosnih naprav se lahko pohvalijo z vse večjo kapaciteto. Podatek o kapaciteti oz. zmogljivosti nam pove, koliko energije, merjene v miliamperih oz. mAh, lahko določen polnilec hrani. Ta lahko znaša vse od 5.000 do 10.000 mAh, medtem ko pri najzmogljivejših modelih ta lahko znaša tudi do 20.000 ali tudi več kot 25.000 mAh.

Med pomembnejšimi podatki, na katere morate biti pozorni pred nakupom, spada tudi vhodna moč, ki nam pove, koliko količine energije je potrebne za ponovno napajanje akumulatorja. Tako kot vhodna moč pa je pomembna tudi izhodna moč. Pri tej gre za podatek o količini energije, ki jo polnilci lahko dovajajo drugim napravam.

Poleg omenjenih lastnosti je treba posvetiti posebno pozornost tudi podatku o številu vhodov, ki naj bi jih imela izbrana naprava. Ta ima lahko enega, dva, tri ali celo več različnih priključkov oz. vtičnic. Za najpogosteje uporabljanega še vedno velja vhod USB C, prek katerega uporabniki običajno polnijo svoje prenosne baterije, a je še vedno pogosto v uporabi tudi tradicionalni USB vtič, in sicer je to USB A.

 

Sodobni polnilci: različne vrste glede na namen uporabe

Ponudba sodobnih elektronskih naprav je z vsakim letom vse večja in vse bolj raznovrstna. Tako so vam na voljo različne vrste: od stenskih in avtomobilskih do brezžičnih, namenjenih za mobilne oz. pametne telefone in podobne prenosne naprave.

Med najkakovostnejše nedvomno spadajo stenski polnilci, ki so plod najnovejše visoke tehnologije GaN II. Njihova velika prednost je tudi ta, da so zdaj še manjši od svojih predhodnikov, omogočajo pa še hitrejše polnjenje, tudi do 65 W. Nekateri modeli stenskih omogočajo tudi istočasno polnjenje več različnih naprav. Pri nakupu pa bodite pozorni tudi na priložene kable. Če ti niso priloženi, jih boste morali kupiti posebej.

Brezžični polnilci uporabnikom omogočajo kakovostno polnjenje vseh kompatibilnih naprav prek brezžične povezave. Mednje spadajo prenosne baterije powerbank, ki omogočajo polnjenje več naprav hkrati. Možno je tudi hitro polnjenje v kombinaciji s posebnimi hitrimi adapterji. Izbirate lahko tudi med magnetnimi brezžičnimi, ki vam še olajšajo upravljanje s pametno napravo med opravljanjem telefonskih pogovorov.

 

Kaj vam omogoča najnovejši powerbank?

Običajno so to magnetni oz. brezžični polnilci, ki so idealni za potovanja. Uporaba je zelo preprosta, saj svojo pametno napravo, ki jo želite napolniti, preprosto samo pridržite zraven magnetne površine, namenjene za polnjenje, in postopek polnjenja se že začne. Razumljivo je sicer, da so tovrstne naprave določene blagovne znamke namenjene ustreznim napravam iste blagovne znamke.

Za napajalne postaje powerbank velja, da lahko polnijo različne naprave, in tudi, da jih lahko polnijo tudi več naenkrat. Še posebej to velja za tiste z večjo kapaciteto, ki jim omogoča tudi polnjenje prenosnih računalnikov. Pred nakupom pa bodite pozorni na navedeno število in vrsto vhodov ter izhodov. Imejte v mislih, koliko jih boste potrebovali glede na želen način in namen uporabe.

Polnilni sistem powerbank omogoča torej istočasno polnjenje, ki vam lahko npr. pride še kako prav, če poleg svojega pametnega telefona želite napolniti še brezžične slušalke. Tako lahko oboje napolnite na enem predvidenem mestu. Pri tem velja opomniti, da polnjenje poteka brez ovitka, lahko pa tudi z ustrezno združljivim ovitkom za telefon.

 

Kako močni so najzmogljivejši polnilci?

Izredno zmogljiv je powerbank s kapaciteto 20.000 mAh in izhodno močjo 22,5 W. Po zaslugi visoke kapacitete vam omogoča istočasno napajanje do kar treh različnih naprav, in sicer prek treh različnih vhodov • USB A, USB C, ter z vgrajenim kablom USB C. Idealen je za polnjenje, medtem ko ste na poti. Opremljen je tudi z integriranim stojalom za telefon, prek katerega je možno napajanje. Prednost pred nekaterimi drugimi podobnimi powerbank napravami pa je tudi ta, da je kompatibilen z napravami različnih proizvajalcev.

Med najzmogljivejše modele pa nedvomno spada powerbank z izjemno kapaciteto 25.600 mAh in izhodno močjo 87 W. Ta sicer rahlo upade ob polnjenju več naprav hkrati. Na voljo so vam namreč štirje različni vhodi: dva vhoda USB A in dva vhoda USB C, ki vam omogočajo polnjenje kar štirih različnih naprav naenkrat. V tem primeru je izhodna moč nižja in znaša 78 W. Z njim lahko polnite številne različne prenosne naprave, kot so slušalke, telefoni, tablični in prenosni računalniki ter pametne ure. Za natančnejši opis naprave obiščite spletno trgovino Anker.