zimske pnevmatike1
storitve

Kako pomembne so v resnici zimske pnevmatike?

V času, ko se približuje zima, mnoge voznike začne skrbeti, kako bo njihovo vozilo kos snegu in ledu. Če ste eden od teh voznikov, so zimske pnevmatike lahko rešitev, ki jo potrebujete. Vašemu vozilu pomagajo zagotoviti dodaten oprijem pri vožnji v hladnih vremenskih razmerah. V zimskem času je treba poskrbeti, da je vaš avtomobil čim bolj varen in učinkovit. Eden od najpomembnejših vidikov pri zimski vožnji so ustrezne gume. Zaradi napačnih gum lahko pride do zdrsa in izgube nadzora, zato je treba izbrati tiste, ki bodo zagotavljale najboljše zmogljivosti v vseh vremenskih razmerah. Da bi vam pomagali pri sprejemanju premišljene odločitve, poiščite obsežen test zimskih pnevmatik za različna vozila.

pnevmatike2

Za kaj so zasnovane?

Zimske pnevmatike so zasnovane posebej za uporabo v hladnih vremenskih razmerah. Narejene so iz posebne gumene zmesi, ki ostane mehka tudi pri nižjih temperaturah. To jim pomaga ohranjati boljši stik s podlago in zagotavlja boljši oprijem pri vožnji po poledenelih ali zasneženih cestah. Tudi dezen tekalne plasti se razlikuje od običajnih gum in je zasnovan tako, da pomaga hitreje odstraniti vodo, sneg in led ter zagotavlja boljši oprijem

Imajo številne prednosti

Glavna prednost je boljši oprijem na poledenelih ali zasneženih cestah. Ker pri nižjih temperaturah ostanejo mehkejše, lahko zagotavljajo boljši oprijem kot običajni modeli, ki lahko v hladnih vremenskih razmerah postanejo trde in toge. S tem se znatno izboljšata zavorna pot in zmogljivost v zavojih, kar je v hladnih mesecih bistvenega pomena. Ker je dezen tekalne plasti zasnovan tako, da učinkoviteje odvaja vodo, poleg tega pomaga zmanjšati hidroplaning na mokrih cestah in izboljša odzivnost krmiljenja pri zavijanju v ovinke ali manevriranju okoli ovir v poledenelih ali zasneženih razmerah.

pnevmatike (1)

Pravilna namestitev

Pri nameščanju na vozilo je pomembno zagotoviti, da so vse štiri pravilno nameščene in napolnjene do prave stopnje tlaka, preden se z avtomobilom odpravite na vožnjo. Pomembno je tudi opozoriti, da večina proizvajalcev priporoča njihovo zamenjavo po šestih letih uporabe, saj se gumena zmes sčasoma spremeni. S tem boste zagotovili svojo varnost med vožnjo v najhladnejših mesecih leta.

Povečano udobje

Zimske pnevmatike zagotavljajo tudi večje udobje med vožnjo. Zaradi svoje zasnove so mirnejše kot običajne letne ali celoletne izvedbe. Poleg tega lažje absorbirajo neravnine, zato je vožnja na splošno veliko bolj umirjena. Zasnovane so z mehkejšo gumeno zmesjo kot druge izvedbe, zato je manj verjetno, da bodo med vožnjo po neravnem terenu vibrirale ali povzročale hrup. Zato so idealne za dolge vožnje in potovanja po avtocesti v hladnejših mesecih leta.

zimske pnevmatike

Niso ustrezne za uporabo poleti

Pri razmišljanju o njihovi uporabi poleti je treba najprej upoštevati, da se vzorci tekalne plasti ne ujemajo s tistimi, ki so potrebni za ta dva različna letna časa. Izvedbe za hladnejši čas so zasnovane z globljim dezenom tekalne plasti, ki jim omogoča prebijanje skozi globok sneg in oprijem na poledenelem cestišču. Vendar pa lahko ista zasnova v poletnih mesecih povzroča težave na suhih cestah in avtocestah. Pri vožnji po suhih cestah potrebujete gumo s plitvejšim dezenom tekalne plasti, da lahko hitro razprši vodo izpod kolesa – brez te lastnosti tvegate zdrs in izgubo nadzora nad vozilom.

Nujno potrebne v zimskem obdobju

Zimske pnevmatike zagotavljajo večjo varnost pri vožnji po poledenelih ali zasneženih cestah, saj zaradi posebne gumene zmesi in oblike tekalne plasti zagotavljajo dodaten oprijem v primerjavi z običajnimi izvedbami. Če jih pravilno namestite na vsa štiri kolesa svojega avtomobila, preden se odpravite na vožnjo, boste zagotovili največjo učinkovitost v hladnejših vremenskih razmerah, kar lahko v tej sezoni resnično pripomore k vaši varnosti! Če poiščete kakšen test zimskih pnevmatik, lahko opazite, da se ocenjuje več  različnih znamk po štirih ključnih merilih: oprijem, zavorna pot, odpornost proti akvaplaningu in raven hrupa.